Fåglar

Smokey

Stad: Edsbyn (Hälsingland)

Ålder: 3 år

Kön: hane

DjurslagBronsvingad pionus

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Smokey kom till Smådjurschansen som en privat omplacering i december 2023.

Om Smokey
Smokey är en väldigt social fågel som gärna vill sitta på jourmattes arm eller huvud. Han visar tydligt att han blir ledsen om han inte får ”vara med”. Han älskar att duscha och är världens mysigaste fågel runt människor som han litar på.

Han gillar att gnaga på saker så jourmatte byter ut grenar och leksaker ofta för att han ska vara nöjd. Smokey kräver aktivering, därför brukar han få köra födosök. Det är viktigt att inte ha något man är rädd om framme, för han testar gärna att smaka på det mesta, just nu är sminkborstar en stor favorit!

Smokey väljer att ty sig till en person. Det är väldigt tydligt vem som är “hans människa”. Han flyger fritt i sitt boende och använder sin bur endast som sovplats. I sitt föralltid-hem vill han fortsätta med detta. Ingen vana vid barn! Han kan klickerträning och tycker att det är kul! I jourhemmet håller de just nu på att träna att komma på inkallning.

Smokey gillar att prova nya ätbara saker och vågar smaka nästan allt. 
Han älskar majs och mandel!

Bra att veta
Smokey är utåtagerande mot män samt mot personer som har mössa/keps på sig. Detta är något som jourhemmet jobbar på. När han blir rädd så tänker han att “anfall är bästa försvar”, det är därför viktigt att man tar det lugnt och att Smokey inte blir kastad in i nya situationer. Smokey har gjort stora framsteg med sitt utåtagerande! Jourhemmet jobbar vidare och tror att det han tycker är jobbigt idag kommer att bli mycket bättre.

Smokey vill komma till ett hem utan hundar.

Cyrus

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, men ung

Kön: hane

DjurslagNymfkakadua

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Cyrus hittades ute på en persons altan i slutet av januari 2024. Därför vet vi inte så mycket om hans bakgrund. Men han är frisk och verkar inte ha varit ute så länge. Cyrus är en nymfkakdua och verkar vara relativt ung. Det går ju inte att veta säkert med fåglar utan DNA-test, men vi tror att Cyrus är en hane baserat på hans färg och hur han låter. 

Om Cyrus
Han är en högljudd kille som sjunger en del hel. Just nu är han fortfarande lite skygg, men kan sitta på axeln eller sätta sig på handen om det finns något gott att äta. Vi tror att han kommer bli tam och gosig med tiden, eftersom att han visar tydligt att han vill ha sällskap. Cyrus har en bur som sin trygga punkt, men den står öppen och han flyger fritt. Det vill han fortsätta göra. I jourhemmet finns hund och kanin och det har inte varit några problem. Cyrus skulle gärna vilja ha en eller flera artfränder.

Cissi, Oliver, Sebastian & Sara

Stad: Uppsala (Älvkarleby)

Ålder: okänd

Kön: hanar och honor

Djurslag: zebrafink

Kom till Smådjurschansen: augusti 2023

Pris: 400kr

Bakgrund
Cissi, Oliver, Sebastian och Sara kom till Smådjurschansen i augusti 2023. De har tidigare bott på ett äldreboende, när deras ägare där gick bort hamnade de hos en familj som tog mycket väl hand om dem men som inte hade möjlighet att ha kvar dem. I sitt tidigare hem har de haft ett eget rum där de fått flyga fritt. 

Om Cissi, Oliver, Sebastian & Sara
De är mycket aktiva fåglar men ej handtama. Pga tidigare obalans i flocken där hanarna bråkat om honorna har Sara och Sebastian blivit plockade på fjädrar, det syns framförallt på Sara. Båda paren lägger ägg regelbundet som man får vara noggrann att plocka bort om man inte vill ha fågelungar.

Zoey & Zaki

Stad: Uppsala

Ålder: Zoey är 2 år, Zaki är 4 år

Kön: hane och hona

DjurslagNymfkakaduor

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 600kr

Om Zoey och Zaki
Zoey och Zaki är vana vid att flyga fritt om dagarna och går själva in i buren på eftermiddagen. De är nyfikna, pigga och glada. Zoey är lite mer utåtriktad och gillar att hänga med på axeln och Zaki hänger med på lite avstånd. De är vana vid hundar och verkar inte bry sig om dem alls. De tycker om att bli sprayade med vatten och Zoey hänger gärna med till vattenkranen eller duschen. De är också vana vid att transporteras.

Alva & Olivia (under utredning)

Stad: Stockholm

Ålder: Alva 2019 och Olivia 2022 

Kön: hane

DjurslagUndulat

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Alva & Olivia kom till Smådjurschansen i januari 2024 som en privat omplacering då den tidigare ägaren inte kunde ha kvar dem. 

Om Alva & Olivia
Alva & Olivia är inte handtama och människor är ganska läskiga när de kommer nära, men jourhemmet märker att de blir mer nyfikna med tiden.

Alva & Olivia har en bur som sin trygga punkt, men den står öppen och de flyger fritt.

Mer info kommer när jourhemmet lärt känna tjejerna bättre.