Om adoption

Innan adoption

Att adoptera ett djur är ett stort beslut och det är viktigt att alla i hemmet är eniga gällande adoptionen. Det är viktigt att ni är medvetena om att vissa djur kan leva i upp till 10 år och ni bör vara beredda på att ge djuret allt det behöver under dess livstid.
Innan adoption så bör ni vara säkra på att ni har råd med veterinärvård, försäkring, strömedel, foder och leksaker samt att ni har tiden och intresset som krävs för att ta hand om djuret under dess resterande livstid. Ni bör dessutom ha en plan på vad ni ska göra med djuret om ni behöver resa bort samt bör ni ha tagit reda på om det finns pälsallergi i familjen eller släkten.

 

Våra krav

Kaniner är sociala djur som mår bäst om de får bo tillsammans med minst en artfrände. Därför har vi som krav att kaninerna adopteras till ett hem där det redan finns minst en artfrände, alternativt att adoptören planerar att skaffa en artfrände inom en snar framtid.
Det är inget gott kaninliv att sitta i bur och därför har vi som krav att kaninen aldrig får vara instängd på en yta som underskrider 5 kvadratmeter. Utöver kaninens boendeyta, som ska vara minst 5 kvadratmeter, ska kaninen dagligen få röra sig på större ytor, exempelvis fritt i hemmet eller i en stor hage utomhus.
Kaniner bör tas till veterinären för en hälsokoll inklusive komplett kontroll av munhåla minst en gång om året. Alla Smådjurschansens kaniner har genomgått en kontroll av fram- och kindtänder innan adoption.
Fåglar bör bo i stora voljärer eller fritt i hemmet. Även chinchillor bör bo i stora voljärer eller frigående inomhus. Hamster, gerbiler samt möss bör ha boenden som är minst 100×50 men gärna större. Råttor bör ha ordentligt stora och höga boenden. Samtliga boenden bör vara inredda utefter artens behov och stimulans.

 

Så går en adoption till

Efter att ni skickat in en intresseanmälan kommer ni bli kontaktade av oss via mail, det är därför mycket viktigt att nu är noga med att ange rätt mailadress samt ha koll på er skräppost ifall mail från oss hamnar där. Vi kommer att be om bilder på hur djuret kommer att få bo hos er och eventuellt ställa fler frågor. Verkar allt bra så kommer jourhemmet till djuret ni är intresserade av att kontakta er för att boka in en tid då ni får hälsa på djuret. Finns det barn i familjen så ska de följa med på besöket. Om ni bor långt bort kan besöket ersättas av ett videosamtal. Känns allt bra vid besöket blir ni godkända som adoptörer och kan boka djuret. För att boka djuret betalar ni omgående in adoptionsavgiften till Smådjurschansen via swish 123 470 52 65 eller bankgiro 5291-0676. Betalningen ska märkas med ”[djurets namn] adoption”.
.
Om ni ångrar er innan djuret adopterats återbetalas adoptionsavgiften exklusive 400 kronor (gäller kaniner). Skulle något hända med djuret som ni bokat innan ni hämtat det återbetalas hela adoptionsavgiften. Bokade djur ska hämtas snarast möjligt men inom två veckor. När ni hämtar djuret ska ett adoptionsavtal signeras. Avtalet har ni på förhand fått på er mail och det signeras med bank-id.
.
Om det av någon anledning inte fungerar med det nya djuret i hemmet är ni välkomna att lämna tillbaka det till oss. Det är inte säkert att ni kan lämna djuret hos samma jourhem som ni hämtade det hos. Adoptionsavgiften minus 400 kr kan återbetalas (gäller kaniner). Om ni behöver hjälp med omplacering i ett senare skede gäller samma villkor som för ägda kaniner, läs under ”Omplacera”.
.
Smådjurschansen erbjuder kostnadsfri rådgivning via mail inför ihopsättning av kaniner. Om ni önskar ytterligare hjälp med ihopsättning av era kaniner rekommenderar vi att ni kontaktar Kaninkonsulten.

 

Försäkring

Samtliga av våra kaniner och vissa av våra andra smådjur är försäkrade i Agria Smådjursförsäkring. När du adopterar från oss kommer du få en förfrågan om att ta över djurets försäkring. Att överta försäkringen innebär att du slipper karenstid, vilket infaller om du tecknar en ny försäkring hos ett annat bolag. Våra djur är försäkrade med försäkringsbeloppet 10 000 kr vilket innebär en månadskostnad på ca 45 kronor. Vid förfrågan så kan försäkringsbeloppet vid övertagandet höjas till 20 000 kr vilket innebär en månadskostnad på ca 91 kr. Här kan du läsa mer om vad som ingår i Agrias smådjursförsäkring. Vid frågor om din försäkring är du välkommen att kontakta vår kontaktperson på Agria, Lotta Eriksson. Du når henne på lotta.eriksson@ombud.agria.se eller 070-7155772.