Kaniner hanar

Orio

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 17/2-23

Orio kom till Smådjurschansen i januari 2023. Han blev inlämnad till oss utav en privat person som fångat in honom efter att ha hittat honom utomhus. Orio är en väldigt nyfiken kille. Han är väldigt skygg för människohänder än så länge, troligtvis eftersom han levt lite vilt ett tag men jourhemmet märker att han har potential till att kunna bli en riktigt social kanin om han bara får chansen till att utforska i lugn och ro. Orio utforskar gärna omgivningen och han tycker det är spännande när jourhemmets kaniner hoppar förbi utanför hans hägn. Han kommer gärna fram och äter blad ifrån ens händer.

 
Priset för att adoptera Orio är 1800 kr.

Cupid

Stad: Edsbyn

Ålder: född sommaren 2021 

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 20/3-23

Cupid kom till Smådjurschansen i december 2021 efter att tillsammans med ett stort antal andra kaniner omhändertagits från en ohållbar situation där han inte fick den omvårdad han behöver. Cupid är en nyfiken kille som kommer skuttandes om något gott är på gång. Han gillar inte riktigt att bli klappad på än men det går bra att klappa honom under tiden man lockar med pellets.

Borstning och kloklippning är inga problem. Han är en pigg liten kanin som gärna vill hänga med på aktiviteter. I jourhemmet har han varit ute och gått i sele och även testat på lite trickträning. Han bor idag inomhus men han skulle trivas jättebra ute också. Han är ute i hage på dagarna och det tycker han är väldigt härligt. Cupid älskar att vara i grävlådan och leker i den flera gånger per dag, han gräver, rullar sig och bara har det härligt. Cupid är rumsren.
 
Priset för att adoptera Cupid är 1000 kr.

Stitch

Stad: Stockholm (Gubbängen)

Ålder: född våren 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 25/1-23

Stitch kom till Smådjurschansen som kaninunge i juni 2021 efter att han hittats utomhus av en privatperson. Till en början är Stitch lite försiktig men om det plockas fram något gott så kommer han springandes. Han gillar att ha ett ställe att gömma sig på, sin trygga plats, om det skulle komma ett plötsligt ljud eller något annat läskigt. Stitch behöver lite tid för att bli bekväm men när han väl är det är han social och nyfiken och kommer när man ropar på honom. Han gillar också att bli klappad på huvudet, speciellt samtidigt som det tuggas på något gott. Han gillar att sitta högt, på soffan, bänkar eller bord, och blicka över allt som händer runt omkring. Han gnager inte på möbler eller sladdar men gillar att gnaga på pinnar, kartonger och sitt rör av papp. Stitch kan bo både inomhus och utomhus.
 
Priset för att adoptera Stitch är 1000 kr.

Icecream

Stad: Örebro (Hampetorp)

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 12/7-22

Icecream kom till Smådjurschansen i juni 2022 i ett större vanvårdsärende via Länsstyrelsen. När han kom till oss var han i rätt så dåligt skick men har snabbt repat sig. Icecream är helt döv men är trots detta en framåt och nyfiken kille som blir allt modigare för varje dag som går. Han är en mycket glad kille som efter första natten i jourhemmet när han släpptes ut i resten av hemmet blev helt överlycklig över att ha så stor yta att springa på. Han gjorde glädjerus fram och tillbaka i hela hemmet, varvat med akrobatiska glädjeskutt. I dagsläget bor Icecream utomhus men jourhemmet tror att han gärna skulle bo inomhus också. Under tiden han bodde inne gnagde han inte på någon inredning. Han kommer alltid fram och hälsar när man går förbi men är inte jätteglad över att bli klappad eller buren men med lite mutor så går det helt ok. Icecream är duktig på att rymma så det behövs en ordentlig utehägnad (funkar inte med simpla kompostgaller…). Som tur är, är han rätt enkel att fånga in. Han kissar och bajsar på samma plats i utehägnaden så skulle nog vara lätt att få rumsren även inomhus. 

 
Priset för att adoptera Icecream är 1800 kr

Jordan

Stad: Göteborg

Ålder: född mellan 5 – 10 mars 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 2/9-22

Jordan kom till Smådjurschansen sommaren 2022 efter att han räddats ur klorna på en katt av en privatperson. Jordan togs omedelbart till veterinär, på grund av att han var väldigt rädd och hade blödande sår, där han blev undersökt och det konstaterades att han efter omständigheterna mådde bra. Det tog några dagar för Jordan att få förtroende för jourmatte men därefter har han varit nyfiken och mer närgången. Han är en liten kanin som behöver just lite tid för att känna sig trygg och bekväm i nya miljöer men när han väl gör det så blir hans lekfulla personlighet väldigt framträdande. Han hoppar då upp och ned från lådor, rusar genom tunnlar och flyger över mattor. När allt är lugnt och stilla tycker han om att bli klappad och kliad på huvudet vilket visar sig genom att han ligger och klapprar tänder. Han har fortfarande mycket vilt i sig och passar därmed inte bra i ett hem med barn då han bland annat reagerar starkt på plötsliga ljud och rörelser. Han är en kvick och rastlös liten krabat som älskar att utforska sin omgivning och tar sig med lätthet fram på hala golv och gör ständigt glädjeskutt och glädjerus på favoritmattan. Jordan är mycket duktig på att hoppa och tar sig lätt över kompostgaller. Han har aldrig visat några tendenser att tugga eller bita på olämpliga saker. Något jourhemmet övar på är hantering så som lyft och kloklipp då Jordan i dagsläget visar ogillande. Jordan bor inomhus i jourhemmet och är rumsren.
 
Priset för att adoptera Jordan är 1800 kr.

Persiljio

Stad: Stockholm

Ålder: född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, i januari 2023

Persiljio kom till Smådjurschansen i mars 2023. Han lämnades in på en djurklinik för avlivning och var då svårt vanvårdad. Han hade en igentäppt tårkanal som orsakat ögoninfektion och på grund av det konstanta flödet av sekret från ögat var hela vänstra sidan av hans ansikte skinnflådd och han hade även en luftvägsinfektion. Dessa åkommor hade han gått med i minst två månader. En av veterinärerna på kliniken ville ge Persiljio en andra chans och tur var väl det då han idag är en frisk och lycklig liten kille. Det enda kvarstående menet han har från sitt tidigare liv är en icke fungerande tårkanal på ena sidan vilket gör att man måste hålla koll på hans öga, om det rinner från tårkanalen behöver man torka rent. I övrigt är Persiljio en mycket snäll kille, han är kontaktsökande och funkar bra med hund och katt. Mer info om honom kommer inom kort.
 
Priset för att adoptera Persiljio är 1800 kr.

Klöver

Stad: Lindesberg

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 29/6-22

Klöver kom till Smådjurschansen i juni 2022 i samband med ett vanvårdsärende via Länsstyrelsen. När han kom till jourhemmet var han nedkissad och tovig samt hade även flera sår över hela kroppen men framförallt på öronen där han även har flera jack. Detta efter att ha bott trångt med okastrerade hanar. Klöver fann sig snabbt tillrätta i jourhemmet och utforskade sin omgivning med stor nyfikenhet. Han är trevlig i all hantering men trivs inte i famnen där han lätt blir sprattlig. Klöver är döv men det är inget som han lider av. Sedan september bor Klöver i jourhem utomhus tillsammans med kaninen Jonna (som han kan adopteras tillsammans med). Klöver är en liten kille på 1,2kg som blivit mer social och positivt nyfiken genom att bo tillsammans med en artfrände. Inhägnaden de bor i angränsar till flera kastrerade hanar vilket Klöver först upplevde rätt frustrerande då han ofta skuttade runt och märkte revir. Men nu under hösten har Klöver så gott som helt slutat med det och han bryr sig knappt alls om de andra kaninerna i angränsande inhägnader längre och det är så underbart att se hur trygg och lugn han blivit i samspel med andra kaniner. Klöver älskar att gräva i sandlådan, floppar gärna i sanden och han kan jobba långa stunder med att bädda och flytta runt på halmen i bodelen tills det blir precis som han vill ha det. I sitt framtida hem tror jourhemmet att Klöver skulle trivas bäst som innekanin tillsammans med en inte alltför dominant hona. Klöver är rumsren.
 
Priset för att adoptera Klöver är 1800 kr. Adopteras Klöver tillsammans med Jonna är priset för de båda 2000 kr.

Nosen

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 2021-05-05

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 24/2-23

Nosen kom till Smådjurschansen i februari 2023 då hans ägare inte vill ha honom längre och han skulle avlivas. Han är väldigt snäll och sprattlar inte vid hantering så länge man har en säker och stadig hand. Han är är försiktig men absolut inte rädd utan tar gärna för sig och utforskar. Han tycker om att gosa och att bli kliad i pannan är en favorit. Han har precis börjat lära sig att komma på inkallning.
 
Priset för att adoptera Nosen är 1800 kr. 

Benny

Stad: Borås

Ålder: född i december 2022

Kön: hane

Kastrerad: för ung för kastrering, adopteras med kastreringskrav

Vaccinerad: ska vaccineras

Benny kom till Smådjurschansen i mars 2023 efter att han och hans bröder lämnades in till en djurklinik för avlivning eftersom deras ägare inte hittade hem till dem. Benny är en ungkanin som inte haft så mycket erfarenhet av människor innan han kom till jourhemmet. Med tanke på omständigheterna är han relativt lugn och efter bara någon timme i jourhemmet började han komma fram till jourmatte. Han visade sig vara väldigt nyfiken! Han slukar i sig hö och gillar att utforska sitt boende, speciellt tunnlarna. Benny är en smart kille som redan har kommit igång med toalådan. Benny bor utomhus i jourhemmet men kan lika väl bo inomhus. Mer information kommer när jourhemmet lärt känna honom lite bättre.
 
Priset för att adoptera Benny är 1000 kr. 

Lakrits

Stad: Stockholm (Riala)

Ålder: född december 2019

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 9/3-23

Lakrits kom till Smådjurschansen i februari 2023 på grund av allergi i hans tidigare familj. Han är en genomsnäll herre som följer en som en hund. Han är gärna med där det händer. Han bor inomhus i jourhemmet och är rumsren. Han har tidigare bott inne med utevistelse under somrarna. Han är sedan sitt tidigare hem van vid hundar och mindre barn.
 
Priset för att adoptera Lakrits är 1800 kr.

Fluffis

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 13/9-22

Fluffis kom till Smådjurschansen i augusti 2022, då han räddades från att slås ihjäl av sin dåvarande familj. Han var i allmänt dåligt skick då han och hans okastrerade bror bott i samma trånga bur tillsammans under en lång tid. Sedan första stund i jourhemmet kunde man se att Fluffis verkligen är en stark, modig och mycket vänligt inställd liten kille. Han har blivit av med alla sina tovor och fått sina sår och bitmärken behandlade. Nu när han kan röra sig obehindrat igen har han börjat göra små glädjerace i jourhemmet.
Fluffis är en väldigt nyfiken och social kanin som gärna är med där det händer saker. På Fluffis villkor så får man klappa honom, han är antingen på sovhumör eller lekhumör så det gäller att passa på när han är trött, annars kan man få köpa en liten klapp mot pellets enligt Fluffis. Han är en pigg liten kanin som vill ha mycket aktivering, främst i from av sin boll som han så stolt visar upp i en av sina bilder ovan. Fluffis är en smart kille som har lärt sig både inkallning och att gå på bakbenen på kort tid.  I hanteringen är han jätteduktig och sitter helt still, så kloklippning och frisering i ansiktet är en lätt aktivitet. Fluffis älskar att utforska och att gå på golv är inget som är läskigt tycker han, även fast mattor är skönast. Fluffis har en liten förkärlek till silikonliknande material, däremot når han inte speciellt högt så det gäller att kaninsäkra golvet. Fluffis är helt rumsren. Han är van med andra kaniner men har ingen erfarenhet av andra djur, men det kommer inte vara några problem för honom att vänja sig vid. Fluffis trivs med att bo både inne och ute. I och med att han har teddypäls så behöver han lite hemmaspa regelbundet så han fortsätter att hålla sig fin och välvårdad, om Fluffis bor ute vill han ha ännu mer pälsvård för att kunna skina för sin kaninkompis.
 
Priset för att adoptera Fluffis är 1800 kr.

Magnum

Stad: Stockholm

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 18/8-22

Magnum kom till Smådjurschansen i juni 2022 i ett vanvårdsärende. Magnum är döv och därför lite känslig för hastiga rörelser men är trots det mycket nyfiken, social och vill alltid vara kring jourmattes fötter och kommer alltid springande när man knackar i golvet. Om jourmatte jobbar i soffan vill Magnum helst sitta på tangentbordet för att få tillräckligt med uppmärksamhet.

Magnum tycker numera att det är mysigt att gosa och även att bli buren korta stunder. Allt gos sker dock alltid på Magnums villkor och vissa dagar är han gosigare än andra, även om han fortfarande blir mer och mer gosig för varje vecka. I samband med gos gillar Magnum att pussas med jourhemmets vita och fluffiga kuddar (som liknar honom själv) men är inte så bjussig med pussar gentemot jourmatte. Jourhemmet tror att han verkligen saknar en kaninkompis! Magnum är frigående i ett kaninsäkrat jourhem då han inte tycker om att vara instängd. Magnum är en mycket bestämd kille och vill ha mycket aktivering i form av pinnar, bollar, kartonger och andra leksaker. Magnum är rumsren.

 
Priset för att adoptera Magnum är 1800 kr.

Boris

Stad: Fagersta

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras

Vaccinerad: ska vaccineras

Boris kom till Smådjurschansen i februari 2023 efter att ha fångats in av en familj i ett bostadsområde i Fagersta. Boris hade setts till i området under några dagar, han var kontaktsökande och lätt att fånga in. När han kom till jourhemmet hade han ett flertal bitsår på rumpan, dessa var under läkning och således inte helt färska. Boris är en trygg, lugn och social kanin. Han är väldigt pigg och nyfiken och vill väldigt gärna umgås med jourmatte. Han bor just nu utomhus och trivs med det, men han hade också trivts inomhus. Boris är väldigt bra på att klättra, så han behöver bo i en helt rymningssäker hage om han bor utomhus i sitt framtida hem. Mer info om Boris kommer när jourhemmet lärt känna honom lite bättre.
 
Priset för att adoptera Boris är 1800 kr.

Cabriolet

Stad: Örebro

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 7/9-2022

Cabriolet kom till Smådjurschansen i juni 2022 efter att Länsstyrelsen omhändertagit ett större antal kaniner från vanvård. Cab, eller kebab-Cab som han kallas av jourhemmets söner, är van vid hund dock inte vid katt ännu. Vi tror dock inte att katt skulle vara något problem då han tar det mesta med ro och tycker han inte om något så förmedlar han det med ett bra sätt, när jourhemmets hund är för jobbig eller närgången så slår Cab med tassarna på hundens nos. Cab är okej med det mesta som händer hemma förutom sopkvasten, den hatar han med själ och hela sitt kaninhjärta. Cab är rumsren och väldigt noga med allting i sin omgivning, han flyttar och möblerar om tills allting står där han vill ha det. Cab umgås mycket med jourhemmets son som har autism. Sonen är den som Cab föredrar ska borsta eller lyfta honom, även om det går bra när jourmatte gör det också men då visar Cab sitt missnöje efteråt genom att snabbt vända rumpan mot jourmatte och eventuellt stampa lite i marken. Cab är med andra ord en tuff liten kille som inte tar skit från någon. Han är lugn och självsäker i sin tillvaro och tar gärna emot klappar och gos, endast på hans egna villkor då förstås. Cab bor just nu inomhus. Han är döv.
 
Priset för att adoptera Cabriolet är 1800 kr.

Maskot

Stad: Västerås

Ålder: född i början av augusti 2022

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 28/10-22

Maskot fångades in av Smådjurschansen i Örebro den 25/8 efter att flertal boende på gården larmat om ungarnas utsatta situation. Innergården de bodde på var under total renovering och uppbyggnad, var en byggarbetsplats med maskiner, jord, grushögar och byggmaterial. Maskot fångades in tillsammans med sina 5 syskon och han var den minsta av dom. Ingen på gården hade sett någon vuxen kanin de senaste dagarna vilket de tidigare gjort dagligen varför ungarna befann sig i en mycket utsatt situation. De är födda i början av augusti, troligtvis utomhus. 
 
Maskot är en väldigt charmig och nyfiken kille som alltid vill vara med. Han är modig men lite försiktig. Maskot kommer alltid fram och hälsar och springer runt fötterna och nosar efter något gott. Han är matglad och äter med god aptit. Han kommer även fram till jourkatten för att hälsa och är inte rädd. Maskot tycker de är spännande att hjälpa till med städning och springer då runt jourmattes fötter för att kolla så hon inte missar något. Han tycker det är lite läskigt att bli klappad och buren men gör stora framsteg varje dag! Det går bra att klippa Maskots klor. Han kan även lite tricks, som att stå på bakbenen. Vidare gillar Maskot att sitta högt uppe på lådor och älskar att sitta i fönstret där han kan sitta i flera timmar och spana. Han kommer gärna upp i knät för att se om det finns något gott och ger gärna en nospuss. Maskot bor inne och är rumsren.
 
Priset för att adoptera Maskot är 1000 kr.
 
 

Fizze

Stad: Stockholm

Ålder: okänd men ung

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras

Vaccinerad: ska vaccineras

Fizze kom till Smådjurschansen i mars 2023. Några boende i ett område hade under ett par dagar sett en honom bland hyreshusen. Han var enkel att fånga in och det visade sig vara en liten okastrerad kille med långa klor och en hel del tovor. Lite i tunnaste laget men det tar han snart igen. Han har på bara ett par dagar visat sig vara en otroligt mysig och rar liten kille. Mer info kommer när jourhemmet lärt känna honom lite bättre.

 
Priset för att adoptera Fizze är 1800 kr.
 
 

Oskar

Stad: Borås

Ålder: född i december 2022

Kön: hane

Kastrerad: för ung för kastrering, adopteras med kastreringskrav

Vaccinerad: ska vaccineras

Oskar kom till Smådjurschansen i mars 2023 efter att han och hans bröder lämnades in till en djurklinik för avlivning eftersom deras ägare inte hittade hem till dem. Oskar är en underbart söt och snäll ungkanin som inte haft så mycket erfarenhet med människor innan han kom till jourhemmet. Med tanke på omständigheterna är han relativt lugn. Han uppskattar mat och klappar på pannan. Oskar håller på att lära dig gå på toalåda. Oskar bor inomhus i jourhemmet kan kan lika gärna bo utomhus längre fram under våren. Mer information kommer när jourhemmet lärt känna honom lite bättre.
 
Priset för att adoptera Oskar är 1000 kr.
 
 

Blåbär

Stad: Uppsala

Ålder: född 25/6-2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Blåbär kom till Smådjurschansen i januari 2023 då hans tidigare familj inte kunde ha kvar honom. Som kaninunge adopterades Blåbär från Smådjurschansen, då hans mamma kommit till oss i ett stort vanvårdsärande. Blåbär är en väldigt social och mysig kanin med mycket energi! Han bor för tillfället inomhus där han springer runt fritt. Blåbär är i princip rumsren (med undantag för vissa olyckor) och har inte visat tendens att tugga på varken sladdar eller möbler. Det går bra att bära honom men vill ibland inte sitta i knät allt för länge. Blåbär är en dvärgvädur med teddypäls, som kräver att man borstar varje dag samt klipper den. På grund av Blåbärs pälskvalité ska han inte bo utomhus under vinterhalvåret. Blåbär har även visat tendens på nedsatt hörsel och därför bör man vara försiktig när man ska klappa då han kan bli rädd.
 
Priset för att adoptera Blåbär är 1800 kr.

Mingla

Stad: Örebro

Ålder: född i början av augusti 2022

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 28/10-2022

Mingla fångades in av Smådjurschansen i Örebro den 25/8 efter att flertal boende på gården larmat om ungarnas utsatta situation. Innergården de bodde på var under total renovering och uppbyggnad, var en byggarbetsplats med maskiner, jord, grushögar och byggmaterial. Mingla fångades in tillsammans med sina 5 syskon. Ingen på gården hade sett någon vuxen kanin de senaste dagarna vilket de tidigare gjort dagligen varför ungarna befann sig i en mycket utsatt situation. De är födda i början av augusti, troligtvis utomhus. Mingla är en nyfiken och social liten kille men han är fortfarande lite försiktig av sig och kan bli skrämd av snabba rörelser och sticker då iväg och gömmer sig. Han är gärna med och tycker det är superspännande när saker händer, han springer även runt fötterna då och då i hopp om att jourmatte ska ha något gott på sig. Han tycker mycket om att sitta högt, gärna i ett fönster så han kan titta ut. Mingla och hans bror bor inne och går fritt i lägenheten. Mingla är rumsren.
 
Priset för att adoptera Mingla är 1000 kr

Samba

Stad: Örebro

Ålder: född i början av augusti 2022

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 28/10-2022

Samba fångades in av Smådjurschansen i Örebro den 25/8 efter att flertal boende på gården larmat om ungarnas utsatta situation. Innergården de bodde på var under total renovering och uppbyggnad, var en byggarbetsplats med maskiner, jord, grushögar och byggmaterial. Samba fångades in tillsammans med sina 5 syskon. Ingen på gården hade sett någon vuxen kanin de senaste dagarna vilket de tidigare gjort dagligen varför ungarna befann sig i en mycket utsatt situation. De är födda i början av augusti, troligtvis utomhus. Samba är en smart, nyfiken och social liten kille som älskar att utforska men som kan bli skrämd vid snabba rörelser och sticker då snabbt iväg och gömmer sig i ett krypin där han känner sig trygg. När nyfikenheten tar över kommer han fram igen. Han var snabb med att lista ut hur man klättrar över gallret till deras inhägnad och tycker att det är superspännande när nåt händer. Samba och hans bror kan komma och springa runt fötterna i förhoppning om att jourmatte har något gott på sig. Han bor inne och går fritt i lägenheten. Han är rumsren.
 
Priset för att adoptera Samba är 1000 kr.

Figaro

Stad: Stockholm (Hägersten)

Ålder: troligtvis född under senare delen av 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 7/2-23

Figaro kom till Smådjurschansen i december 2022 då han lämnats in för avlivning på en djurklinik. Han har behövt en del omvårdnad sen han kom till Smådjurschansen då han varit ganska mager, har haft kala fläckar av päls, torr hud och sår på baktassar. Figaro har genomgått flera medicinska behandlingar och allt har gått åt helt rätt håll och är nu redo att flytta vidare, vilken liten kämpe han är. I sitt tidigare hem bodde han som ensam kanin men hade en kattvän utan problem. Enligt förra ägaren tyckte han inte om hö och hade konstant problem med magen, men efter att jourhemmet testat olika varianter på hö och blandat dem så är detta inget problem utan Figaro mumsar glatt i sig.

Figaro är en härlig liten kanin, lugn, otroligt snäll och kärleksfull med mycket energi, glädje och otroligt kelsjuk, som möter dig när du kommer in i rummet och säger aldrig nej till mat och godsaker när det bjuds. Figaro älskar att få lite massage och kan somna när man klappar honom och kommer gärna med nosen mot handen när han vill bli klappad. Figaro upplevs ibland av jourhemmet som en hund som följer efter vart man än går.

Figaro kommer gärna upp i sägen för mys om kvällarna men hoppar ner när det räcker med kel. På morgonen kan jourhemmet vakna (ibland mycket tidigt) av att Figaro hoppar upp och meddelar att nu är det dags att vakna för ”jag vill ha frukost” (Nytt fräscht vatten och hö, tack!). När detta väl serverats och väl smaskats en stund så kan Figaro dra sig tillbaka och vila på maten. Han äter som sagt mestadels hö och dricker vatten. Han älskar torkade örter/växtblandning – gärna maskrosblandning, färsk basilika och bladpersilja, pinnar/grenar är en favorit från äppelträd att gnaga på, men får också pellets som godis och men också för att tidigare gå upp i vikt, små torkade bananbitar från Oxbow, romansallad men mycket mer sällan. Att aktiveras med att leta godsaker i bollar, puzzel, hö i toalettrulle med mera tycker Figaro mycket om. Han söker gärna kroppskontakt om man är närvarande på golvet men kan också vilja ha lite egentid ibland. Figaro är rumsren.

Han nafsar eller biter varken i gardiner/textilier eller möbler mer än de som är till för honom. Vid hantering så är det inte alltid så trevligt. Figaro har aldrig nafsat eller bitits men kan sprattla. När man väl släppt ner honom på golvet kommer han ändå fram igen för att ”buffa” på benen och vill vara nära. Hans päls är otroligt fin och har lätt att tova sig därav viktigt med pälsvård. Idag i jourhemmet kammas och borstas Figaro ungefär 3-4ggr/v och kan behövas klippas/trimmas någon gång i månaden. Figaro behöver vara aktiv för hans mages skull och ytor att skutta omkring på gärna med mjuka underlag då han tidigare haft svåra trycksår. Han är mycket nyfiken och hittar gärna på bus men trivs också på sin mjuka tjocka dyna där han kan vila sina baktassar emellanåt. Figaro är som sagt ett otroligt kärleksfullt charmtroll som få kan motstå. Han bor idag inomhus i sitt jourhem.

 
Priset för att adoptera Figaro är 1800 kr.

Posty

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född ca 2022-09

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Posty kom till Smådjurschansen i mars 2023 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom och ett antal andra kaniner från vanvård. Innan Posty och han vänner räddades bodde de många kaniner tillsammans på en alldeles för liten yta. De bodde i sitt eget och varandras avföring och eftersom de bodde så trångt har de bråkat mycket och skadat varandra. Postys skador är nu läkta. Posty är trots sin bakgrund väldigt social och accepterar klappar även om han inte riktigt förstår vitsen med dem ännu, han vill hellre springa runt och nosa på saker och utforska sin omgivning. Posty är en belgisk jätte men en relativt liten sådan.

 
Priset för att adoptera Posty är 1800 kr.

Hermes

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: född ca 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Söta Hermes är en riktig pärla som bara väntar på att få komma ur sitt skal och glänsa. Han kom till Smådjurschansen i juli 2022 efter att ha blivit hittad utomhus av en privatperson. Tillsammans med två andra kaniner hade han setts springa runt i ett han hade ett bostadsområde en längre tid innan han fångades in. När han kom var han väldigt försiktig och rädd och han satt mest och tryckte i sitt hus. Jourhemmet har jobbat länge med att bygga förtroende med hjälp av stort tålamod och gott att äta. Hermes är inte otrygg överlag utan kan floppa och ligger gärna och myser i sin fåtölj, men han är på sin vakt mot beröring och hantering så som vid kloklippning. Ett lyft eller en klapp gör att han backar lite igen vad gäller tillit och han blir lite rädd och gömmer sig. Hermes är kastrerad och en snäll, social och mycket nyfiken kille som utforskar och klättrar runt i omgivningen. Han kommer alltid fram och hälsar (läs kollar om man har något gott) och söker kontakt på sina villkor. Han äter glupskt pellets ur handen och man kan då få klappa honom försiktigt med ett finger över nosen. Är han riktigt sugen kan han klättra upp i knä för att leta gott. Hermes skulle må bra av att få en trygg kaninkompis som kan hjälpa honom att förstå att klappar och mys kan vara skönt. Han behöver mycket tid på sig för att känna sig trygg och avslappnad i en ny miljö. Är du hemmet med tålamod som Hermes väntar på och som kan bygga den tillit han behöver för att glänsa som den pärla han är?

 
Priset för att adoptera Hermes är 1800 kr

Tussilago

Stad: Göteborg (Kållered)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 7/2-23

Tussilago (Tuss) kom till Smådjurschansen i november 2022 efter hot om avlivning. I jourhemmet bor han inomhus. Tuss är en social kille som kommer fram och äter godis ifrån din hand när du kallar på honom, lite gos kan man få om man är generös med godsaker. Att hoppa upp i knät är inga problem om han får lite godis. Tuss reagerar på höga ljud samt snabba rörelser, som nya objekt som kommer för nära men blir för varje dag som går mer nyfiken och tryggare. Jourhemmet ser en stor möjlighet till att Tuss kommer bli en supermodig och trygg kanin. Tuss är helt rumsren och springer fritt i hela jourhemmets lägenhet. Tuss gnager inte på möbler, kablar eller liknande. Han är väldigt aktiv och man får ofta se glädjeskutt men han är där emellan väldigt mysig och kan lägga sig och mysa vart som men helst under soffan! Han kan gå på golv, utforskar golvytor mer och mer för varje dag och att bli buren är inga problem men skall helst undvikas ändå. Kloklippning är inte helt enkelt i dagsläget men ger man honom tid så går det bra. Tuss älskar att gnaga på sina äppelgrenar och kommer springandes så fort har hör påsen prassla eller att dörren öppnas. Bland det bästa Tuss vet är att smaka på jourmattes frukost samt att sitta på mattan och kolla på TV. Tuss har ingen tidigare vana av barn eller andra djur men har hos jourhemmet blivit introducerad för barn vilket inte har varit något problem. Han väger 3,1 kg, vilket innebär att han är en lite större kanin. Han skulle troligtvis trivas utomhus.

Priset för att adoptera Tussilago (Tuss) är 1800 kr.

Nisse

Stad: Stockholm (Johanneshov)

Ålder: född juni 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 23/2-23

Nisse kom till Smådjurschansen i februari 2023 då hans familj inte längre kunde ha honom kvar. Nisse är en social och trevlig dvärgvädur som gärna springer fram och hälsar. Han är numera van att bo frigående inne och är rumsren samt gnager inte på olämpliga saker. Nisse är helt orädd för ljud och springer gärna efter när man storstädar och dammsuger. Han har nedsatt hörsel men är ändå en nyfiken och framåt kille. Det Nisse inte tycker om är att bli buren, men han vill gärna bli klappad och gosad med.

Priset för att adoptera Nisse är 1800 kr.

Bamse

Stad: Stockholm (Gärdet)

Ålder: okänd men ung

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras

Vaccinerad: ska vaccineras

Bamse kom till Smådjurschansen i mars 2023 efter att ha hittats på en parkering mitt i ett lagerområde. Han är nyfiken på sin omgivning men försiktig kring människor. Det tar ett tag innan han vågar lämna favoritplatsen (en stor blomkruka som står vid ett stort fönster), men när han vågat sig ut utforskar han gärna varje utrymme han kommer åt. Ofta ser jourhemmet honom ståendes på bakbenen på väg upp mot en högre yta så han kan ha ordentlig uppsikt. Så se upp med blommorna!

Bamse är rumsren och väldigt snäll. När han först kom till jourhemmet var han väldigt rädd, men för var dag som går landar han mer och mer i hemmet och med jourfamiljen. Han är en aning skygg runt oss i familjen fortfarande och trivs inte alls med att bli uppburen. Även hastiga rörelser skrämmer honom. Men går man ner på hans nivå och tar det långsamt så låter han sig bli klappad och gosad med (men inte i famnen!). Han kommer även ofta fram och nosar på en om man är i närheten. Han hade en del mindre tovor i pälsen som jourhemmet fått bort. Han bor inomhus i jourhemmet men skulle definitivt även trivas ute. Jourhemmet tror inte att han har någon vana av barn eller andra djur, men så länge de är lugna och respekterar Bamses personliga utrymme borde inte det vara några problem med endera.

Priset för att adoptera Bamse är 1800 kr.

Louie

Stad: Eskilstuna

Ålder: född juli 2019

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 16/2-23

Louie kom till Smådjurschansen i februari 2023 då hans ägare inte kunde ha kvar honom på grund av flytt. Ägaren hade tidigare tagit över honom från vanvård. Louie är en kanin som är ganska orädd och nyfiken av sig, han kommer alltid fram när man kommer till hans inhägnad men han är inte så glad i att bli klappad. Hans nyfikenhet resulterar dock i att han ibland springer ut ur sin hage, så man får hålla koll på honom när man kommer in dit. Han har däremot inte visat några tendenser på att försöka gräva eller gnaga sig ut. Louie går bra att mata från handen, men har man inte med sig något gott när man kommer till honom visar han sitt missnöje genom att skvätta med bakbenen. Han är trots det framåt och nyfiken på en när man är i hans inhägnad och jourhemmet märker att han blir mer och mer tillgiven. Han är även lätt att hantera. Louie är van vid jourhemmets katter och bryr sig inte särskilt mycket om dem. Han är kräsen gällande mat, men äter hö och pellets utan problem. Louie är rumsren och bor utomhus i sitt jourhem.

Priset för att adoptera Louie är 1800 kr.

Nalle

Stad: Stockholm (Haninge)

Ålder: född 2018-2019

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ska vaccineras

Nalle kom till Smådjurschansen i februari 2023 då hans kompis gått bort och familjen som ägde honom kände att han behövde mer än de kunde erbjuda längre. Nalle är en ganska stor vädur, ca 3-4 kg. Han är en cool kille som tar livet med ro och gärna är med och hänger när man fixar kring honom. Han kommer och möter jourmatte och gillar att bli kliad på huvudet. Nalle älskar att äta sitt hö och gnaga på pinnar samt att titta ut på saker från den öppna buren eller från taket på ett litet hus som finns.
Han bor frigående utomhus på jourhemmets balkong och är rumsren. Nalle skulle säkert trivas inomhus också.

Priset för att adoptera Nalle är 1800 kr.

Sture

Stad: Uppsala

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras 28/3

Vaccinerad: ska vaccineras 28/3

Sture kom till Smådjurschansen i mars 2023 efter att ha hittats utomhus av en privatperson tillsammans med en annan hankanin (Edvard). Det är oklart hur länge Sture varit ute. Sture är än så länge nästan helt rumsren och bor inomhus i jourhemmet.

Sture låter sig klappas på ryggen men blir lite förvirrad när man klappar i ansiktet men jourhemmet ser redan att han kommer kunna uppskatta gos när han blivit ännu tryggare. Sture är kontaktsökande, nyfiken och kommer fram till en så fort man sätter sig i hagen. Han kan vara lite väl ivrig när det kommer till mat och råkar ibland nafsa när man ger god mat från handen. (Detta kan förmodligen beror på att han är orolig över att han inte kommer få mat efter tiden han spenderade i det vilda?). Sture har en del jack i ena örat, förmodligen från den andra hankaninen som han hittades med.

Sture har Rex-artad päls och är förmodligen någon korsning. Han har blåa ögon och är eventuellt döv men jourhemmet tycker sig se att han reagerar på ljud. Mer information och bilder kommer när jourhemmet lärt känna Sture mer!

Priset för att adoptera Sture är 1800 kr.

Leo - har intresse

Stad: Göteborg

Ålder: född ca 2019

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ska vaccineras

Leo kom till Smådjurschansen i mars 2023 från en privatperson som inte längre hade tid för honom. Han bor inomhus i jourhemmet, som han även gjort hos tidigare ägare. Leo är en väldigt snäll kille som tycker det är mysigt att bli klappad när jourmatte kommer fram, men livet utanför buren är väldigt läskigt fortfarande. I jourhemmet tränar han på att våga sig ut mer och röra på sig. Mer info kommer när jourhemmet har lärt känna honom bättre.

Priset för att adoptera Leo är 1800 kr.

Lulle

Stad: Stockholm (Norsborg)

Ålder: född 2018

Kön: hane

Kastrerad: Ja

Vaccinerad: Ja, 14/3-23

Lulle kom till Smådjurschansen i februari 2023 från en familj som tyvärr hade utvecklat allergi och inte kunde ha kvar honom. Lulle är en ganska stor vädur. I den tidigare familjen fanns det barn som han gick bra tillsammans med. Han är därför van vid lite liv och rörelse runt sig. Lulle är van vid att bli klappad men inte lika van att bli uppburen så det behöver han tränas på. Han har alltid bott inomhus och gör även det i jourhemmet men skulle säkert trivas bra utomhus också. Han har inga problem med att gå på golv men föredrar att vara på sin matta/filt. Lulle är lugn, tam och snäll men även väldigt framåt och nyfiken då han redan första dagarna i jourhemmet börjat vilja komma nära och hoppa upp i knät på jourmatte. Han hoppar in och ur sin bur utan några problem och vilar helst uppe på taket på sin kaninlåda. Kloklippning är inget som han gillar men ger man honom sitt favorit godis (Ruccola) så är det inga problem. 

Priset för att adoptera Lulle är 1800 kr

Alvin - har intresse

Stad: Stockholm (Telefonplan)

Ålder: född januari 2019

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras 11/4

Vaccinerad: ska vaccineras 11/4

Alvin kom till Smådjurschansen i mars 2023 då den tidigare ägaren inte kunde ta hand om honom på det sättet han behövde. Sen han kom till Smådjurschansen har han behövt en hel del omvårdnad med framförallt tovor i pälsen och hans alldeles för långa klor. Alvin bor just nu själv och har gjort det hela sitt liv. När det gäller temperament är Alvin en väldigt fin och harmonisk kille samtidigt som han har mycket bus i sig! Alvin älskar till exempel att leka i snön. Han kan vara ganska så blyg av sig och ogillar när man dyker upp hastigt eller kommer upp bakifrån. Detta medför att han blir stressad och rädd när han är med barn som är för påträngande. Alvin vill alltid ta första kontakten själv genom att nosa på handen för att känna sig trygg.

Vid adoption av Alvin är det väldigt viktigt att man förstår vikten av att ta hand om hans päls då han är så pass långhårig, vilket kräver en hel del skötsel. Det optimala är att borsta och kamma igenom pälsen varje dag samt klippa lite kortare framförallt vid rumpan och under magen, annars har avföring en tendens att fastna.

Priset för att adoptera Alvin är 1800 kr.

Klumpen

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Klumpen kom till Smådjurschansen i november 2021. Han har tidigare varit hemlös. Klumpen är en Fransk Vädur-blandras och han väger strax under 4 kg. Han är en glad och charmig kille som älskar att upptäcka nya saker, områden och mat. Helst bor han så han har tillgång till att komma ut på stora områden där han får skutta runt och upptäcka. Klumpen är väldigt sällskapssjuk och vill gärna ha någon kring sig. Han älskar att gosa och är oblyg kring nya människor samt finner sig lätt i nya situationer och områden. Småbarn får gärna klappa eller föra liv runt honom utan att han störs. Han följer mer än gärna efter en och är lite som en hund. Klumpen lider av inkontinens, detta betyder att han ibland inte kan hålla tätt. Ibland kissar han på sig och ibland droppar det kiss. Klumpen han genomgått en lång och intensiv utredning angående detta vid vilken det konstaterats att detta är något han kommer få leva med. Klumpen är förutom detta fullt frisk. Man kan behöva torka honom i rumpan om det kommit kiss utan att han märkt det. Med tanke på hans tillstånd bör Klumpen därför inte bo utomhus under vintern. 

 
Priset för att adoptera Klumpen är 1000 kr.

Chokladboll - Under utredning

Stad: Stockholm ( Nacka )

Ålder: född Juni 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

 Chokladboll kom till Smådjurschansen i oktober 2022 då hot om avlivning hängde över honom. Han är en blandras med hermelin i sig och han är därför en väldigt liten kille. Han har dock en väldigt stor personlighet! Chokladboll var väldigt osäker när han kom till jourhemmet men har blivit mer trygg nu. Vi ser gärna att han kommer till ett tryggt och lugnt hem (ej småbarnsfamiljer), där alla respekterar att Chokladboll kan vara lite avvaktande.
 
Chokladboll kommer till dig direkt när du närmar dig honom. Han är riktigt nyfiken och vill gärna hänga efter och kolla vad du gör. Han vill gärna vara nära och tycker om att bli klappad och sitter ofta med i soffan. Han vill umgås på sina egna villkor. Han är en riktig liten pussgurka som gärna tvättar dina kläder och händer. Man vinner hans tillit genom att vänta in honom och låta honom ta kontakt. Chokladboll är inte riktigt rumsren än men det blir bättre och bättre. Området där han bajsar blir allt mindre. Blandsallad och persilja är favoriter men också äppelträdsblad och äppelgrenar. Chokladboll bor inomhus i jourhemmet.
 
Priset för att adoptera Chokladboll är 1800 kr.

Hoppsan - under utredning

Stad: Stockholm

Ålder: född 2019-01-01

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Hoppsan kom till Smådjurschansen i april 2022 på grund av ändrade familjeförhållanden. Familjen han bodde hos var hans andra familj, den föregående familjen sålde honom på grund av allergi. Hoppsan är väldigt social och vill vara med där det händer saker. Han älskar att kela och gosa men uppskattar inte att bli upplyft. Han är nyfiken och inte rädd för höga ljud, ex. dammsugare. Hoppsan är van vid barn och att det är ljud och rörelse omkring honom. Då han är orädd av sig skulle han troligen fungera bra med andra djur. Hoppsan är en lejonhuvad dvärgkanin.

 
Priset för att adoptera Hoppsan är 1800 kr.