Kaniner hanar

Eros

Stad: Stockholm (Tyresö)

Ålder: född 20/7-23

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 21/11-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (förväntas bli 3-4kg)

Kom till Smådjurschansen: september 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Eros kom till Smådjurschansen i september 2023 tillsammans med sina syskon när deras mamma dumpades utomhus och togs omhand av en privatperson. Efter några veckor föddes 7 stycken ungar, 5 av dem kom till Smådjurschansen.

Om Eros
Eros är en nyfiken och busig ung hane som gillar att springa runt i lägenheten och utforska. När Eros kom till jourhemmet var han lite osäker och det tog ett tag för honom att känna sig trygg och öppna upp sig. Men efter att han började känna sig varm i kläderna så har han börjat visa sitt riktiga jag och gillar att vara med i vad som försegår i hemmet. Han hoppar gärna upp till en och checkar läget i soffan och för att få bli kliad på nosryggen eller mellan öronen en snabbis. 

Han är en kanin som är hanterbar men är inte alltid överförtjust i att bli buren. Han är en tuff och modig liten grabb som ej blir rädd för ljud eller smällar. Han är nyfiken på barn och vill gärna vara med överallt i hemmet. Han vill gärna vara med när man städar i hemmet och hoppar efter dammsugare och sopen som om det är hans bästa vän.

Eros gillar att ligga på sin favoritfilt på samma plats i lägenheten, gärna under luften från värmepumpen. Att tugga på äppelgrenar och leta efter pellets i olika typer av berikningsleksaker och i jord är något han verkligen tycker om. Han är en otroligt fin kille som ger en många skratt om dagarna när han busar och hoppar runt i jourhemmet. Eros är van med hund.

Melker

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: okänd, men vuxen

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 14/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2,6kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Melker kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Melker
Melker var väldigt skygg när han kom till jourhemmet, men är nu en helt annan kanin. Han kommer gärna och möter en när man kommer och då är han runt benen på oss som en hund. Han ställer sig ofta på bakbenen för att se om det kan finnas något gott. Allra godast är banan och färska grenar. Jourhemmet har börjat lära honom trick och han känns lättlärd. I dagsläget kan han snurra och kommer på inkallning. 

Melker gillar verkligen att man sitter på golvet och pysslar med något, då kommer han gärna och vill vara med. Han är inte en kanin som vill kela men vill vara med och ligga nära där vi andra är. Han går på alla underlag utan problem men gillar mattor när han kör sina glädjerace som får oss alla att skratta många gånger varje dag. 

Melker har träffat barn i olika åldrar och har visat intresse för alla, han är heller inte längre rädd för ljud eller mycket rörelse runt honom. När modet har ökat, och därmed hans nyfikenhet, har vi fått flytta på blommor och sladdar som hänger i vägen där han brukar gå då det har hänt att han tar sig en smak alternativt flyttar på dem.

Fabian

Stad: Onsala (Kungsbacka)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/2-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fabian har setts springa lös i en skogsdunge under en längre tid och blev tillslut infångad. Han kom till Smådjurschansen i januari 2024.

Om Fabian
Fabian är en modig och nyfiken liten kille med massor av personlighet. Han älskar att vara med och se vad som händer och är väldigt nyfiken. Fabian är lugn när han blir buren och älskar att ha uppmärksamhet så ofta som möjligt.

Fabian älskar äventyr och är lättlärd, och han är också väldigt bra på att hoppa. Han skulle nog tycka att kaninhoppning vore roligt.

Fabian sov i jourhemmets säng från dag ett och älskar att ligga på en värmefilt. Han är busig och gnager aldrig på möbler, och gör ofta glädjeskutt efter att ha fått sina pellets och visar uppskattning genom att pussa på ens hand.

Bra att veta
Fabian är en lejonhuvad kanin med teddypäls. Det innebär att han behöver pälsvård minst en gång i veckan, alternativt rakas ner med jämna mellanrum. Då Fabian är väldigt snäll vid hantering så har han inte problem med varken att rakas ner eller pälsvård.

Groot

Stad: Göteborg 

Ålder: okänd, uppskattningsvis 3 år gammal

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 20/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin (väger 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Groot vandrade fritt i skogen innan han hittades och togs om hand av Smådjurschansen. När han anlände hade hans päls blivit tovig och i stort behov av omsorg.

Om Groot
Groot är en liten kaninhane som älskar att utforska och nosa runt på nya områden. Han är snäll och uppskattar att bli klappad på kroppen, men kan vara lite reserverad för klappar vid huvudet. Bladpersilja är hans favoritmat, och han gillar att gnaga på äpplegrenar. När han vill koppla av ligger han gärna i sin tunnel.

Bra att veta
Groot är troligtvis döv men det påverkar inte han mer än att han kan ibland bli rädd när han inte märker att någon kommer in i rummet.

Groot är en lejonhuvad kanin med teddypäls. Det innebär att han behöver pälsvård minst en gång i veckan, alternativt rakas ner med jämna mellanrum. Han är van med att både bli rakad och kammad så det kommer inte bli ett problem i framtida hem.

Abbe

Stad: Stockholm (Vallentuna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 27/3-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Abbe kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Abbe
Abbe är en nyfiken och snäll liten kille, trots en tuff start i livet. Han är van vid andra kaniner då han tidigare bott tillsammans med ett stort antal artfränder. Han är inte så van vid människor men blev snabbt trygg i sitt jourhem. Varje dag gör han stora framsteg och han har redan kommit underfund med att det är skönt att bli klappad över nosen och börjat göra glädjesprång. Abbe tycker det är spännande att gå på upptäcktsfärd och hitta på små hyss. Det är för tidigt att säga om han är rumsren men det verkar lovande då han hittills gjort alla sina behov vid toalådan. Han är en matglad kille och mumsar gladeligen i sig allt han bjuds på, hittills hö, persilja, torkade örter och pellets.

Keaton

Stad: Stockholm (Johanneshov)

Ålder: född maj 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 15/3-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: dvärgvädur

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Keaton kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom.

Om Keaton
Keaton är snäll, nyfiken och väldigt energisk. I interaktion med människor är Keaton blyg men nyfiken och är snäll i hantering. Keaton har väldigt mycket energi och sitter sällan still, favoriten är att springa efter sin boll med pellets vilket kan pågå länge. Keaton är väldigt matglad och kan förknippa fingrarna med mat om han blir uppspelt. Keatons favorit är att springa efter sin boll med pellets, något som kan pågå länge utan paus. Keaton är inte helt rumsren ännu och har, även om det blivit något bättre under tiden i jourhemmet.

Leo

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 12/10

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: dvärgvädur (vikt okänd) 

Kom till Smådjurschansen: september 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Leo kom till Smådjurchansen i september 2023 som en omplacering då han och hans kaninkompis inte längre kom överrens. Hos tidigare familj så bodde Leo inomhus. Han är sedan tidigare van med barn.

Om Leo

Leo är en liten kanin av rasen dvärgvädur. Han är van vid barn och är rumsren. Leo är en livlig och nyfiken kille som älskar att leka med sina leksaker och utforska världen omkring sig. Han blir särskilt glad av en varsam klapp över nosen, vilket får honom att känna sig lugn och lycklig.

Leo blir lätt nära knuten till människor och följer gärna med dig överallt. Han välkomnar dig glatt varje dag när du kommer hem från jobbet genom att göra glädjefyllda skutt.

Även om Leo är vanligtvis glad och full av energi, tycker han att kloklippning kan vara lite jobbigt. Men han blir bättre och bättre på det för varje gång det görs.

Laban

Stad: Göteborg 

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 11/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Laban kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Laban
Han är en liten kille med mycket energi som gillar att skutta genom alla rum. Han följer gärna tätt efter jourmatte/husse för att kontrollera att allt är enligt hans regler. Laban har med tiden blivit väldigt bekväm med samvaron och är inte längre rädd för plötsliga ljud, rörelser eller nya människor. Han gillar att vara nära oavsett vad som händer. Det verkar som att han vill hjälpa till med tex matlagning och dammsugning så nära som han är. Laban hoppar gärna upp i soffan och smyger sig upp i knät. Vi har tränat på att hoppa över hinder vilket han verkar tycka är väldigt kul.

Laban är duktig på att använda sin toalett vid behov och råkar bara lämna enstaka kluttar på sin matta bredvid då och då.

Hans fina päls är nästan helt svart med nyfikna bruna ögon.

Han är ett riktigt busfrö hemma och hittar ofta på något tok. Laban vill också gärna mysa och verkar inte ha koll på begreppet ”personligt revir” utan bryr sig inte om han kittlar någon i ansiktet med sina morrhår.

Laban blir inte glad om han måste hållas i sin inhängnad. Då gör han allt för att komma ut tills han lyckas. Laban är därför helt lös inomhus så han kan göra glada skutt och springa lopp mest hela tiden.

Laban har fått lära känna nya vänner och verkar gilla att ha hundkompisar. Laban verkar nästan helt orädd och kommer gärna fram och hälsar gång på gång genom att ge pussar på nosen.

Karlsson

Stad: Örebro

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/4-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Karlsson kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Karlsson
Karlsson är en nyfiken, social och matglad kanin. Han gillar att böka runt efter pellets eller persilja. Han vill vara med överallt och gillar att hoppa upp på jourmattes knä eller rygg. Karlsson är okej med att bli klappad men han är mer nyfiken på om jourmatte har något i handen så han får lite svårt att sitta still och njuta. Han har mycket energi och sitter bara still när han floppar, vilket händer med jämna mellanrum nästan vart som helst.

Han tycker att det är otrevligt att hållas fast för exempelvis kloklippning och kan säga ifrån med tänder då han blir rädd.

Gösta

Stad: Stockholm (Norrtälje)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 2/4-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 1,2kg)

Kom till Smådjurschansen: maj 2021

Pris: 100kr

Bakgrund
Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte.

Om Gösta
Gösta är en aktiv kanin som älskar att utforska, klättra, gräva och springa. Han är inte en knäkanin men kommer fram för att ta mat ur handen och kan uppskatta en klapp innan han är vidare på nästa äventyr. Ibland kan han lägga sig ner och uppskatta gos ordentligt. Gösta är reserverad vid höga ljud och håller sig gärna då på avstånd, men han trots det nyfiken och snäll kanin. 

Gösta är rumsren.

Bra att veta

Gösta behöver ett förstående hem och är inte en lämplig barnkanin. Han har dock träffat lugna snälla barn som erbjudit mat och det gick bra. Han behöver bo rymningssäkert.

Tramptass

Stad: Ulricehamn (Liared)

Ålder: född 2017

Kön: hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 4/7-23

Rumsren: vet ej

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tramptass kom till Smådjurschansen i juni 2023 då hans familj inte kunde ha kvar dem på grund av flytt. Han har tidigare bott utomhus. 

Om Tramptass
Tramptass älskar färska äppelgrenar och maskrosor. Han blir mer framåt för varje dag, även om han är lite blyg. Med sin mjuka päls älskar han att bli klappad och är fascinerad av hönorna utanför sin hage.

Han är av okänd ras, men påminner om en holländare. Tramptass bryr sig inte om jourhemmets katt, men är lite nervös kring den livliga valpen. Han föredrar marken framför att hoppa på saker och är inte van vid barn, men kan passa bra med lugna och tålamodiga barn.

Tramptass skulle gärna ha en kompis att utforska världen med. Han är rumsren och gnager inte på saker han inte ska. Trots att han tolererar att bli buren föredrar han att vara på marken. Han är lugn i famnen och enkel att klippa klorna på.

Prince

Stad: Stockholm (Solna)

Ålder: född i augusti/september 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 4/4-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: dvärgvädur

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Prince kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Prince
Prince är glad, nyfiken, orädd och social, vill gärna vara med på ett hörn och kolla vad man gör.

Även fast Prince bott i en bur tills han kom till sitt jourhem så är han positivt inställd till människor, han kommer alltid fram och sniffar nyfiket och blir gärna klappad. Han har varit rumsren från start och har inte tuggat på någonting i hemmet.

Han bor just nu tillsammans med en hund (en liten chihuahua) och det går utmärkt. De sniffar nyfiket på varandra till och från, helst när den andra inte ser.

Maskot

Stad: Västerås

Ålder: född i början av augusti 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 27/10-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger ca 1kg)

Kom till Smådjurschansen: augusti 2022

Pris: 100kr

Bakgrund
Maskot kom till Smådjurschansen i augusti 2022 efter att han och hans 5 syskon hittats utomhus på en byggarbetsplats utan någon vuxen kanin i närheten. Maskot var den minsta i syskonskaran och är troligen född i början av augusti 2022. 

Om Maskot

Maskot är charmig och nyfiken men lite försiktig kille. Han kommer alltid fram och hälsar och springer ofta runt fötterna på jourmatte. Maskot är ganska liten (väger ca 1kg) men är väldigt matglad och aktiv. Han älskar all form av aktivering så som fodersök eller olika aktiveringsleksaker. Maskot är väldigt kontaktsökande och vill alltid vara i närheten av jourfamiljen, annars kommer han när man ropar på honom. Han möter jourmatte med glädjeskutt på morgonen och han tycker om att hänga med jourfamiljen i soffan på kvällarna.
 
Maskot tycker de är lite läskigt att bli klappad och buren men när han kommer upp i jourmattes famn tycker han det är mysigt. Får han kli under hakan och runt ansiktet njuter han ordentligt. På dagarna gillar Maskot att ligga på höga höjder, speciellt ett fönster, för att spana.
 
I jourhemmet finns det en katt som Maskot hälsar på utan problem men de umgås inte. När han känner sig trygg är han väldigt social och framåt. Det går bra att klippa hans klor. Han bor inomhus och är rumsren.
 
Bra att veta
Han blir lätt skrämd vid plötsliga rörelser eller ljud och springer då och gömma sig. Men nästan direkt tar hans nyfikenhet över och han vill undersöka. Om man har tålamod och låter Maskot ta det i sin takt så blir han snabbt väldigt social. Maskot vill komma till ett lugnt hem där man har tålamod och ger honom den tid han behöver.
 
Maskot kan bo både ute och inne, men behöver bo rymningssäkert.

Skotty

Stad: Jönköping (Huskvarna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 5/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Skotty kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Skotty
Skotty är en glad och framåt kille med hjärtat på rätt ställe. Han uppskattar mänsklig närvaro varje dag och gör en inte besviken!

Det finns tre målande ord som beskriver Skotty bra; En räv bakom varje långöra, sprudlande & så genomsnäll!

Sätter du dig på golvet med något gott så hoppar han frivilligt upp i knäet, och ropar du på honom så kommer han mer än gärna för att se om det finns någon godbit. Han tar gärna ett eller flera glädjeskutt påvägen dit också, han är en riktig liten pajas!

Vad gäller mat så är Skotty väldigt glad i alla kaninvänliga grönsaker, mutar du honom med lite gott så går kloklippning som en dans. Favoriterna är färsk persilja, machesallad och färsk basilika.

Skotty är en enkel kille som passar de flesta, nybörjare som van kaninägare. Han finner sig i det mesta.

Gottfrid

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 28/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Gottfrid kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Gottfrid
Gottfrid är en otroligt snäll och nyfiken kanin trots att han haft en tuff start i livet. När han kom till jourhemmet ålade han sig fram på mage på golvet och var väldigt rädd för det mesta. Han har på kort tid blommat ut och blivit en glad kanin som gärna vill skutta runt och utforska omvärlden. Han är van vid andra kaniner då han tidigare bott tillsammans med ett stort antal artfränder. Gottfrid bor nu i ett jourhem med barn i familjen 6 och 9 år. Han tycker att barnen är väldigt spännande och vill gärna vara med dom för att se om det händer något kul.

Gottfrid gör snabbt stora framsteg och är väldigt nyfiken på nya saker och vill undersöka allt han ser. Hala golv är lite jobbiga så han håller sig helst på mattor om han kan välja, dammsugaren är också lite skrämmande men nyfikenheten övervinner rädslan så han vill ändå gärna vara med och se vad den hittar på.

Gottfrid är väldigt snäll och lugn i all hantering. Det går fint att lyfta honom och att klippa hans klor. Han älskar att få komma ut och skutta och går jättebra att ha i sele. Han gör glädjesprång när han får vara i trädgården så han skulle nog också passa bra att bo utomhus även om han bor inne i jourhemmet och trivs med det också. Han har varit rumsren från start och inte haft några olyckor utanför sin låda utom enstaka pluttar.

Han tycker om att undersöka nya miljöer och hoppar gärna upp i sängen. Han är väldigt social och älskar klappar på huvudet och lägger sig gärna ner nära och myser långa stunder och knastrar med tänderna.

Gottfrid älskar att gnagga på kvistar favoriten är äppelkvistar men han har inte visat några tendenser till att gnaga på möbler eller sladdar i hemmet. Han var i början skeptisk till ny mat men har med tiden blivit en väldigt matglad kille som glatt mumsar på pellets, paprika, persilja, dill och annat grön som erbjuds.

Gottfrid är en fantastiskt fin kille. Väldigt lugn, snäll och nyfiken kanin som bjuder på många skratt och massa kärlek.

Fizze

Stad: Stockholm (Frescati/Lappkärrsberget)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 26/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: mars 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fizze kom till Smådjurschansen i mars 2023. Några boende i ett område hade under ett par dagar sett honom bland hyreshusen. Han var enkel att fånga in och det visade sig vara en liten okastrerad kille med långa klor och en hel del tovor.

Om Fizze

Fizze har en stor personlighet och är en riktig charmör som vill hälsa på alla och får de flesta på fall.
Han är nyfiken, framåt och aktiv. Han gör vad som helst för en matbit och kan i sin iver råka nafsa på fingrar om man matar honom från handen. Man behöver även ha uppsikt över människomat då Fizze gärna förser sig själv.
Fizze är väldigt sällskaplig och kommunikativ men är ingen knäkanin som uppskattar klappar utan han vill fara runt på upptäcktsfärd. Han tycker inte heller om att bli buren. Om han inte får som han vill så kan han nafsa lite försiktigt för att visa detta, men bits ej.

Fizze bor inomhus och skuttar utan problem på alla typer av underlag men föredrar givetvis mattor. Han visar inget intresse av att tugga på olämpliga saker.

Fizze är rumsren, så rumsren att man behöver ha med en toalåda åt honom om han vistas utomhus. Promenader i sele och koppel tycker Fizze är väldigt uppskattat.
 
Bra att veta
Fizzes päls kräver omvårdnad och gärna nedklippning med jämna mellanrum. Han är inte helt lätt att klippa klor eller tovor på då han är väldigt rörlig och inte tycker om när man rör honom så att vara två som hjälps åt är att rekommendera.

Boggie

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 2-4 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 20/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: rex

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Boggie kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom.

Om Boggie
Boggie är en social och glad kanin som tycker om att få mycket uppmärksamhet. Han älskar att gosa och hänger gärna i soffan där han kan bli klappad på länge och han mysgnager av välbehag. Att bli lyft och buren tycker han fortfarande är ganska läskigt även om han är snäll och accepterar det. När han ska få pellets i sina aktiveringsleksaker hoppar han glädjeskutt runt benen..

Bra att veta
Boggie är en kanin med rexpäls. Det innebär att han har lättare att få trycksår, vilket gör att det är extra viktigt att han bor på mjukt underlag. Pälsen gör också att han är känsligare för kyla men kan bo utomhus året runt om han får en värmelampa under vintern.

Brownie

Stad: Stockholm (Kungsholmen/Fredhäll)

Ålder: 4 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 13/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: blandras hermelin/dvärgvädur (väger 1,6kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Brownie kom till Smådjurschansen som en privat omplacering.

Om Brownie
Brownie är en otroligt snäll men också bestämd kanin som gillar att ha det på sina villkor. Han sitter gärna med i soffan under tv-kvällar, i knäet för lite gos eller i sin koja för ensamtid. Inledningsvis, med nya människor, är han en lite mer tillbakadragen men tillräckligt med tid blir han en riktig mysis. 

Han är enkel att hantera och blir gärna klappad men är också tydlig när han inte längre vill, då kan han försiktigt nafsa lite i fingret (aldrig hårt), gruffa eller bestämt putta bort dig för att meddela att det nu räcker för stunden. På så sätt är han en väldigt okomplicerad kanin och enkel att förstå sig på. Utöver sin snälla personlighet blir han glad av sin tunnel och sina aktivitets-leksaker!

Pim

Stad: Falun

Ålder: född i juli 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 25/1-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2,4kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Pim kommer från en djuraffär och köptes som en present till ett barn. Då familjen inte visste hur de skulle ta hand om honom så kom Pim till Smådjurschansen.

Om Pim
Pim är en väldigt rolig, snäll och social kanin. Han följer efter sin jourmatte i hemmet och han tycker mycket om att bli klappad och att sitta på jourmatte, gärna på ryggen. Han bor med två katter som Pim gärna vill nosa på men tyvärr vill katterna hålla lite mer avstånd till honom. Han är en nyfiken och ganska orädd kanin som inte verkar ha något emot små barn när såna varit på besök.

Han biter inte sönder saker men han tycker om att kasta runt på sina hökorgar.

Nicke

Stad: Stockholm (Spånga)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 1 år gammal

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 7/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Nicke kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Nicke
Nicke är en väldigt lugn och snäll kille, som är lite blyg men mycket nyfiken av sig. Han kommer fram och nosar och kan tycka att det är mysigt med klapp på huvudet. Han kan bli lite rädd av för snabba rörelser.

Nicke är mycket mer framåt och skuttar fram när man närmar sig. Han är ett väldigt stort fan av persilja. Han är inte van med att bli buren. Han tycker det är mysigt med klappar då och då. Han gör lyckorus i rummet som en liten galning.

Robin

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, men ung

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger max 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Robin kom till Smådjurschansen efter att ha hittats utomhus en kall januari-dag. Han hade inte mycket att äta utomhus, men har repat sig bra i jourhem och äter nu hö med god aptit.

Om Robin
Robin var väldigt skygg efter att ha bott ute på gatan, men har insett att människor kan vara snälla och kommer nu springande för att se om jourmatte har mat. Han har mycket god aptit, vilket underlättar träning. Han är dock ganska kinkig och ratar vissa blad som andra kaniner älskar. Han har sedan han kom in bytt favoritgömställe till ett som har lite mer uppsikt över rummet, och närhet till mat. Han är duktig på att hoppa högt, och långt, men är i övrigt en försiktig kanin som vänligt tar varje pelletsbit från handen. Han har varken gnagit på några möbler eller pinnar sedan han kom till jourhemmet, och är helt rumsren.

I jourhemmet bor andra kaniner och en hund, och Robin verkar vara försiktigt nyfiken på dem.

Bra att veta
Robin behöver bo rymningssäkert, han kan lyfta kompostgaller trots sin ringa storlek. Han är särskilt motiverad för att ta sig in till andra kaniner för att få sällskap.

Lillebror

Stad: Karlstad

Ålder: okänd, uppskattningsvis född v. 14 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 11/6-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 1,1kg)

Kom till Smådjurschansen: maj 2023

Pris: 500kr

Bakgrund
Lillebror kom till Smådjurschansen i maj 2023 efter att han hittats ensam utomhus på en förskola. Han är uppfödd på flaska.

Om Lillebror
Lillebror är en glad och nyfiken liten kille med massa energi. I jourhemmet utforskar han allt han kan nå och kommer åt oavsett om det är trånga utrymmen eller höga höjder. Lillebror är ingen knäkanin men han gillar att vara med och har senaste tiden blivit mer social och närgången i jourhemmet. Mys uppskattar han i korta stunder när han bestämmer och kryper då nära och gostuggar. Lillebror har en stark vilja och när han vill något springer han runt benen och knuffar på en, ibland kan han nafsa till försiktigt. Han tycker det kan vara läskigt med höga ljud och plötsliga rörelser och springer då och gömmer sig men kommer snabbt fram när faran är borta. Nya människor kan också vara läskigt men ibland kommer han fram och hälsar även på dom. Lillebror gillar att leka och busa och bjuder då på massa glädjeskutt och språng. Han har inga problem att springa på halkiga golv men uppskattar mattor så han får bättre grepp. Lillebror tuggar inte på möbler men har vid några enstaka fall smakat på sladdar. Tidigare har Lillebror träffat andra kaniner och råttor utan problem. I jourhemmet bor han med katter som han mer än gärna leker och pussar på.

Bra att veta
Han gillar inte barn och vill bo i ett hem utan barn eller med äldre barn ( ca 15+). Lillebror kan bo både ute och inne men behöver bo rymningssäkert.

Stevie

Stad: Stockholm (Täby)

Ålder: född 17/2-23

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 27/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (vikt okänd)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Stevie kom tillbaka till Smådjurschansen i december 2023 då hans familj inte kunde ha kvar honom. Från början kom han till Smådjurschansen i april 2023 då en familj fått 8 st oplanerade kaninungar.

Om Stevie
Stevie är en mycket gosig kanin som inte tackar nej till klappar och pussar, han kan sitta och gosa hur länge som helst. Han vill vara nära jourfamiljen hela tiden och följer efter en dit man går. Stevie är pigg och nyfiken, han springer runt och upptäcker och gör mycket glädjeskutt. Bli buren och hanterad samt kloklippning och borstning går jätte bra.

Stevie älskar mat och blir super glad när han får pellets. Han går bra med både hund och katt men under uppsikt. Stevie kan gå på golv och i trappor och är rumsren. Man får vara försiktig med att lämna sladdar ute då det händer att han biter på dom.

Bra att veta
Han visar tydligt att han inte gillar när man stör han när han äter eller överraskar honom. Tålamod och en stressfri miljö viktigt, därför passar Stevie inte hos en familj med små barn.

Tussilago (Tuss)

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 15/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 3,1kg)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tuss kom till ursprungligen till Smådjurschansen i november 2022 efter hot om avlivning. I december 2023 kom Tuss tillbaka till oss då adoptoren tyvärr inte kunde ha kvar honom.

Om Tuss
Tuss är en social kille som kommer fram och äter godis ifrån din hand när du kallar på honom, lite gos kan man få om man är generös med godsaker. Att hoppa upp i knät är inga problem om han får lite godis. De flesta nya föremål/personer är lite läskiga i början men efter några minuter har han snabbt vant sig och blir sitt normala goa. Jourhemmet ser en stor möjlighet till att Tuss kommer bli en supermodig och trygg kanin.

Tuss gnager inte på möbler, kablar eller liknande. Han är väldigt aktiv och man får ofta se glädjeskutt men han är där emellan väldigt mysig och kan lägga sig och vila lite varstans. Han älskar äppelgrenar och kommer springandes så fort han hör påsen prassla.

Tuss har träffat djur och det är inget som stör honom så länge han blir respekterad. Han har också bott med mellanstora barn som han trivts bra med.

Tuss älskar att vara utomhus i både hage och sele – gärna i lång lina så att han kan hoppa långt och snabbt och då får man se många glädjeskutt. i sitt framtida hem vill han ha stora ytor att röra sig på.

Bra att veta
Tuss kan uppfattas som lite klumpig och därför misstänker vi att Tuss (som många kaniner med albinism) har försämrat djupseende. Det är dock ingenting som påverkar honom i hans vardag.

Marshmallow

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: född 14/7-22

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 2/6-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: okänd (väger 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: april 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Marshmallow kom som en omplacering då han och hans bror inte kom överens länge. Han bodde i en barnfamilj så han är van med barn.

Om Marshmallow
Marshmallow är en mycket aktiv, matglad, trevlig och social kanin. Han är rumsren och lätt att hantera och klippa klor på. Han älskar att krypa in i och bakom saker men är försiktig när det gäller att hoppa upp på saker. Har börjat hoppa upp i soffan och fönster där han smaskat på en växt.

Han är nyfiken och vill gärna vara med där det händer saker och söker hela tiden kontakt med människor. Han kommunicerar tydligt och visar när han vill ner eller inte gillar något, detta genom att krafsa och buffa på en. Med bestämda stamp talar han om att han inte gillar något. Det har tagit tid för honom att komma över sin rädsla för jourhemmets katter. I början blev han rädd av att bara nosa på kattborsten.

Eftersom han är en aktiv kanin behöver och vill han ha utrymme att springa runt på. Han behöver en trygg och snäll kaninkompis att mysa med.

Bra att veta
Marshmallow är döv. Detta gör att han kan bli mycket rädd, stampa och springa undan när man kommer. Han är helt orädd eller obrydd för höga ljud (som larm) som kaniner vanligen reagerar på. Han sover ofta väldigt tungt och kan vara mycket svårväckt även när man berör honom, vilket kan upplevas obehagligt då han ser död ut.

Eftersom han kommunicerar genom att stampa hårt när han vill något (ha hö, vatten, sällskap eller är orolig) kan det upplevas störande om han bor ovanför eller i någons sovrum.

Han har två äldre och läkta skador som inte besvärat honom, en kloskada och nosskada som ger honom karaktär och en näpen uppsyn.

Corall

Stad: Stockholm (Tumba)

Ålder: född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 2/10-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: okänd (väger ca 2kg)

Kom till Smådjurschansen: oktober 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Corall kom till Smådjurschansen i oktober 2023 då han lämnats in för avlivning hos en veterinär. Corall hade då en benfraktur som blev gipsad. Idag har hans ben har läkt helt.

Om Corall
Corall bor frigående i jourhemmet och rör sig där det finns mattor. Han är en nyfiken kanin men kan bli osäker vid hastiga rörelser, dock så visar han mer och mer lugn varje dag som går. Han gnager inte på olämpliga saker utan gnager på äpplegrenar.

Corall är snäll i hantering och går fint att lyfta. Det går att klippa hans klor utan problem. Han är lättlärd och engagerad kanin, som har lärt sig tricket ”snurra” hos jourhemmet.

Steve

Stad: Stockholm (Sundbyberg)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 24/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Steve kom till Smådjurschansen efter att ha blivit upphittad i ett förråd. 

Om Steve
Steve är lugn och reserverad men också nyfiken. Han har utvecklats väldigt fint sedan han kom till jourhemmet. Hans favoritplats är i köket och han är oftast där vi för tillfället befinner oss. Han rör sig numera runt i hela huset vilket är ett framsteg – den första veckan höll han sig i eller bredvid buren. Han tycker om att vara utomhus och att få röra på sig på en större yta. Han är en ganska stor kanin. Han vill helst inte bli klappad eller upplyft men han verkar tycka om att bli borstad med en mjuk borste. Han äter hö med god aptit. Han är helt rumsren och gnager inte på möbler och inredning.

Bamsen

Stad: Stockholm (Gubbängen)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född november 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 19/4

Vaccinerad: kommer vaccineras 19/4

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas väga 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Bamsen kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Bamsen
När Bamsen kom till jourhemmet var han väldigt rädd och gömde sig, men efter ett par dagar tog nyfikenheten över och sakta men säkert har han förstått att hö är jättegott och händer snälla.

Bamsen kommer gärna fram och hälsar och älskar att bli kliad på huvudet och masserad på öronen. Han sover gärna länge på morgonen och tycker persilja är smaskens. Bamsen är en nyfiken kanin som alltid vill vara med och utforska vad som händer. Han reagerar heller inte starkt på höga eller nya ljud. Bamsen gillar att hålla ordning omkring sig och är helt rumsren. Han har träffat både katt och små barn och det har gått bra.

Penn

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Penn kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Penn
Penn är en lättsam och glad liten kille som är positivt inställd till det mesta. Han är inte speciellt rädd av sig och kommer glatt fram och hälsar. Mer info kommer snart.

Jum-Jum

Stad: Bålsta

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-4kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Jum-Jum kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Jum-Jum
Jum Jum är en nyfiken liten kille som njuter av sitt nya liv och inte upplevts rädd för någonting. Redan första dygnet i jourhemmet delar han ut pussar och glädjeskuttar!

I hemmet finns barn i olika åldrar som han älskar att följa efter för att se om det kommer hända nåt spännande. Han är i stort behov av mycket sällskap, är frigående inomhus och skuttar fram även på hala golv. Han hoppar upp i famnen på lillmatte och sover under nattduksbordet brevid hennes säng på natten. Jum-Jum kan verkligen bli en riktig bästa vän när han hittar sitt föralltid-hem!

Fabbe

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Fabbe kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Fabbe
Fabbe är en vänlig kanin som är mycket nyfiken av sig. Han blir tryggare i jourhemmet för varje dag som går och är väldigt social. Som hälsning klättrar och nosar han. Han har börjat uppskatta klappar och sitter gärna länge bredvid dig och myser. Kloklippning har gått lätt så han kommer troligtvis bli en väldigt hanterbar kanin. Han var rumsren direkt, och använder än så länge gärna människo-möbler för att sova i eller som utkikspost. Fabbe har en fantastisk svart päls med stänk av vita strån och stora uttrycksfulla öron.

I jourhemmet bor andra kaniner och en liten hund. Fabbe är mycket nyfiken på dem och är orädd.

Per-Arne

Stad: Örebro

Ålder: född 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Per-Arne kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Per-Arne
Per-Arne är sin bakgrund till trots en mycket glad och social liten kille. Han kommer gärna fram och hälsar när man kommer in till honom. Det är inga problem att hantera honom och han tycker mycket om när man kliar honom i pannan. Slutar man klia honom tittar han på en som att säga ”men, varför slutade du?” Och så lägger han ner huvudet och vill att man ska fortsätta klia honom.

Pedro

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Pedro kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Pedro
Pedro är en mycket pigg ung kille, orädd och väldigt framåt och kontaktsökande. Han är inte rädd när man hanterar honom och går med på det mesta. Han tycker om att gosa men har oftast bara tid att gosa kortare stunder innan han vill fortsätta busa.

Persson

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Persson kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Persson
Persson är en ung kille som bott i bur hela sitt liv och han längtar nu efter ett hem där han aldrig mer behöver vara instängd. Han är snäll, nyfiken och lätthanterad. Han kommer nyfiken fram och tittar vad man håller på med när man är inne hos honom. Mer info kommer snart.

Percy

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Percy kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar. I sitt tidigare hem hade Percy fri tillgång till fröblandning vilket medfört att han är överviktig. Percy har bott i bur hela sitt liv fram till nu.

Om Percy
Han är en nyfiken och snäll kille som kommer må gott av att komma till ett hem där han kan röra sig mycket och gärna aktiveras. Han tycker mycket om att gosa, när han blir kliad på pannan så blundar han och njuter.

Alfred

Stad: Stockholm (Vallentuna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Alfred kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Alfred
När Alfred kom till jourhemmet var han en väldigt rädd och osäker liten kille. Rädd för alla ljud och rörelser och ville helst gömma sig. Men Alfred är en kavat liten kille med stor nyfikenhet. Efter några dagar i jourhemmet skuttar han glatt runt överallt och kommer gärna fram för att bli klappad eller bara nosa lite på jourmatte. Alfred är mycket social och vill gärna vara med. I jourhemmet finns hund som Alfred är nyfiken på.

Bosse

Stad: Stockholm (Sollentune)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Bosse kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Bosse
Bosse är väldigt social och nyfiken. Han finner sig snabbt tillrätta i nya miljöer och gör gärna små glädjeskutt och rejs i tunneln han har. Han är inte jätteförtjust i att bli buren men accepterar det. Han hoppar gärna upp i knät men vill inte bli fasthållen. Bosse delar gärna ut pussar. Han hälsar på alla i familjen utan att visa rädsla. Han är sedan tidigare van att bo med många andra kaniner.

Bosse bor inne och är rumsren. Han kan även tänka sig att bo utomhus men kan inte flytta ut förrän det blivit varmare.

Skorpan

Stad: Stockholm (Midsommarkransen)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Skorpan kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Skorpan
Skorpan är en lugn och nyfiken liten kille som hade en tuff start på livet. Skorpan var förmodligen den kaninen med lägst rang i gruppen och blev den kaninen som blev pickad på. På grund av detta är han därför något försiktig av sig. Men trots sin tuffa start så är han nyfiken och lugn, han blir tryggare och tryggare med tiden och börjar utforska och nyfiket sniffar sig fram. Från att springa och gömma sig när jourmatte gick i närheten så mottar han på kort tid kli på nosryggen, klappar och nosar nyfiken på händerna som tidigare var väldigt läskiga. Med tid och träning tror jourhemmet att han kommer att bli en riktig mysig kanin.

Timotej (Timmy) - har intresse

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 3,2kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Timotej kom till Smådjurschansen i juni 2023 efter att han hittats utomhus.

Om Timotej
Timmy är social och hälsar när man kommer. Han är obrydd av sig och man får klappa och bära honom utan problem. Timmy är väldigt framåt och nyfiken på allt och är gärna med när man fixar o städar. Han kan nafsa på ens ben om han tycker att man är i vägen eller att man ska flytta på sig. Han är en väldigt charmig och smart kille. Timmy har utan problem umgåtts med barn mellan 2 till 8 år gamla.

Arthur - under utredning

Stad: Eskilstuna

Ålder: okänd, uppskattningsvid 2 år

Kön: hane

Kastrerad: undersöks

Vaccinerade: ja, 15/8-23

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger ca 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: juli 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Arthur kom till Smådjurschansen i juli 2023 efter att han under hösten 2022 hittats utomhus av en privatperson. Arthur är en väldigt mysig kanin.

Om Arthur
Arthur är en väldigt mysig kanin. Han är otroligt tillgiven och tycker om att bli klappad. Att bli kliad på nosryggen är hans favorit, då sluter han ögonen och sänker huvudet. Varje gång jourmatte kommer till hans inhägnad är han som en liten studsboll eftersom han blir så exalterad, och när han får springa fritt i huset följer han gärna efter jourmatte eller håller sig i närheten. Med andra ord är han en väldigt social kanin. Arthur är också pigg, nyfiken och orädd, även mycket lätt att hantera och går således bra att lyfta upp när det behövs. Kloklippning fungerar också utan problem, dock kan han ha lite svårt att sitta still. 

Arthur är sedan tidigare van med hundar och barn, och i jourhemmet har han fått vänja sig med katter. Arthur har vid ett tillfälle fått träffa en hund i jourhemmet som han var rädd för, men eftersom han fungerat bra med hundar tidigare kommer han säkert kunna bli trygg igen. Tyvärr har han en tendens att jaga katterna och har därför svårt att vistas i samma rum som dem.

Arthur bor för närvarande inomhus, men uppskattar att få komma ut i sele. Han är inte rädd för att springa på golv. Tidigare har han bott utomhus. Han verkar trivas bäst med att bo inomhus då han är så social, men skulle säkert trivas lika bra utomhus när han har en eller flera kaninkompisar. Arthur går på låda i rummet där han bor, men det kan fortfarande komma enstaka pluttar här och var när han springer fritt i huse.

Bra att veta
Arthur är under utredning för att ta reda på om han är kastrerad eller ej. Det går fortfarande att boka honom.

Gunnar - bokad

Stad: Grängesberg (Ludvika kommun)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras 9/4

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Gunnar kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Gunnar
Under hans första kväll hos jourhemmet kröp han i princip runt på mage och kändes väldigt orolig och skygg. Efter mindre ett dygn och mycket umgänge med både jourmatte & katter så har han öppnat upp sig enormt. Han tar för sig, utforskar, har god aptit och kan även då & då klättra upp i knät.

Han är även väldigt uppmärksam på ljud och är ganska lättskrämd. Han tycker än sålänge om hö, pellets, grönkål, sallad, persilja & blåbär Gunnar låter sig bli klappad på ryggen och huvudet. Han är väldigt lättlärd och aktiveras genom slalom med pellets.

Gunnar har nu börjat komma till ro i jourhemmet, floppar gärna bredvid både jourmatte & jourkatterna.

Att klappa honom går framåt, får nu klappa oavbrutet när han mumsar på nånting annars är det fortfarande lite begränsat men har fått stryka honom på både rygg & huvud några gånger. Han springer fram till en direkt man kommer, hoppas upp på ens mage och rygg, nosar, pussas & är kärleksfull. Tycker om att leta pellets och äter allt grönt som serveras utan protest.

Myson - bokad

Stad: Stockholm (Sollentuna)

Ålder: född 22/10-22

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 10/1-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: liten rex (väger ca 1,2kg)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Myson kom till Smådjurschansen i december 2023 som en privat omplacering.

Om Myson
Han är en otroligt social och mysig liten kille som hela tiden söker kontakt med sina människor. När jourmatte jobbar brukar Myson sätta sig på hennes fötter och med bedjande blick be om att bli upplyft i famnen för lite mys.

Myson letar efter ett hem där han får mycket kontakt med sina människor samt en snäll tjejkompis att mysa med när människorna inte finns tillgängliga. Han är skötsam inne och biter inte på möbler eller liknande. Myson är till stor del rumsren, men det kan komma en del pluttar utanför lådan. 

Bra att veta
Myson är en liten rex med rexpäls. Det innebär att han har lättare att få trycksår, vilket gör att det är extra viktigt att han bor på mjukt underlag. Pälsen gör också att han är känsligare för kyla men kan bo utomhus året runt om han får en värmelampa under vintern.