Kaniner hanar

Wilgot

Stad: Örebro

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 28/6-24

Rumsren: vet ej

Vill bo: inne

Ras: dvärgvädur (väger 2,37kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Smådjurschansen larmades om ett antal övergivna tamkaniner som dumpats vid ett område med kolonilotter. Det uppdagades att flera kaniner blivit skjutna och dödade med luftgevär av en person vid kolonilotterna men Wilgot räddades och fångades in av jourhem från Smådjurschansen.

Om Wilgot
Wilgot var skadad och i mycket dåligt skick vid infångandet och fick en akuttid hos veterinär dagen efter. Han sövdes omgående då två stora ömmande abscesser/varbölder behövde tömmas och behandlas. Under narkosen röntgades Wilgot och då upptäcktes det fruktansvärda, han hade flertal skottskador och en mindre fraktur på en baktass.

Wilgot har visat sig vara en riktig liten kämpe, tålmodigt har han låtit jourmatte tvätta sår, bandagera tass, behandla med ögonsalva och medicinera, detta trots att han är mycket rädd och spänner hela sin kropp vid beröring. Fysiskt återhämtar Wilgot sig fint och får nu vistas på lite större yta än i buren. Långsamt håller han också på att återhämta sig psykiskt, vänja sig vid att ha människor i sin närhet och återfå tillit. Det kommer ta tid att vinna förtroende hos Wilgot och allt kommer få ske i hans takt. I grund och botten så har Wilgot en mycket lugn personlighet. Han får nu ofta sitta långa stunder i knät på jourmatte som stryker honom varsamt och försiktigt, långsamt slappnar han då av och andas ut som i en djup suck och den spända kroppen blir mjuk.

Wilgot skulle må allra bäst av att första tiden i sitt föralltid hem fortsätta få bo inomhus tillsammans med snäll och trygg hona. Hemmet bör vara lugnt samt att man har förståelse för att Wilgot behöver tid, utrymme och förståelse av att inte pressa honom så han känner sig trängd. Med tiden hoppas vi att Wilgot ska återfå tillit och trygghet i hantering och människors närhet men det är ännu för tidigt att bedöma. Jourhemmet har upplevt att Wilgot verkar ha lite nedsatt hörsel då han kan bli rädd om man är för tyst och ljudlös när man närmar sig honom.

Bra att veta
Wilgot är ännu inte redo att adopteras och flytta till sitt föralltid hem, han har planerade återbesök hos veterinär för kontrollröntgen i slutet av juli.

Fabbe

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 28/5-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger ca 3kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fabbe kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Fabbe
Fabbe är en vänlig kanin som är mycket nyfiken av sig. Han blir tryggare i jourhemmet för varje dag som går och är väldigt social. Som hälsning klättrar och nosar han. Han har börjat uppskatta klappar och sitter gärna länge bredvid dig och myser. Kloklippning har gått lätt så han kommer troligtvis bli en väldigt hanterbar kanin. Han var rumsren direkt, och använder än så länge gärna människo-möbler för att sova i eller som utkikspost. Fabbe har en fantastisk svart päls med stänk av vita strån och stora uttrycksfulla öron.

I jourhemmet bor andra kaniner och en liten hund. Fabbe är mycket nyfiken på dem och är orädd.

Boggie

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 2-4 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 20/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: rex

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Boggie kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom.

Om Boggie
Boggie är en social och glad kanin som tycker om att få mycket uppmärksamhet. Han älskar att gosa och hänger gärna i soffan där han kan bli klappad på länge och han mysgnager av välbehag. Att bli lyft och buren tycker han fortfarande är ganska läskigt även om han är snäll och accepterar det. När han ska få pellets i sina aktiveringsleksaker hoppar han glädjeskutt runt benen..

När Boggie har träffat andra kaniner har han varit vänligt och nyfiket inställd.

Bra att veta
Boggie är en kanin med rexpäls. Det innebär att han har lättare att få trycksår, vilket gör att det är extra viktigt att han bor på mjukt underlag. Pälsen gör också att han är känsligare för kyla men kan bo utomhus året runt om han får en värmelampa under vintern.

Teddy

Stad: Göteborg (Kållered)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född v51 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 28/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas väga 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Teddy kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Teddy
Teddy är en otroligt social och kontaktsökande kille, med stora öron och mjuk päls. Han är alltid framme och hälsar på besökare och charmar med sin nyfikenhet in sig hos gäster på nolltid. Han vill gärna upp i knät och klättra över eller under folk. Teddy vill helst hänga med där alla andra är, och har därigenom utvecklat en förmåga att buffa upp dörrar som står på glänt – till exempel för att hoppa in i resväskorna medan jourhemmet packar.

Han är verkligen ett litet energiknippe som ofta rusar runt och gör glädjeskutt, speciellt när man sätter sig ner för att umgås eller leka med honom. Teddy har inga problem med att bli lyft, och gillar att bli klappad sålänge han inte har något viktigare för sig. Några favoriter hittills är basilika, persilja, banan och jourmattes tofflor.

Laban

Stad: Göteborg (Lindome)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 11/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 3,1kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Laban kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Laban
Laban är en kanin med mycket energi som gillar att skutta genom alla rum. Han är även väldigt nyfiken och följer gärna efter jourmatte/husse. Laban har med tiden blivit väldigt bekväm med samvaron och är inte rädd för plötsliga ljud, rörelser eller nya människor. Han gillar att vara nära oavsett vad som händer. När man står i köket sätter han sina tassar på jourmattes fötter för att visa sin närvaro.

Sitter man på huk hoppar han ofta upp på ens rygg och klättrar upp till axlarna och kittlar en i ansiktet med morrhåren.

Aktiveringsleksaker med godis är en stor favorit.

Hans fina päls är nästa helt svart med nyfikna bruna ögon.

Han sitter ofta och tittar ut genom fönster och älskar att få komma ut och springa av sig i gräset. Laban blir inte glad om han måste hållas i en inhängnad. Då gör han allt för att komma ut tills han lyckas. Laban är därför helt lös inomhus så han kan göra glada skutt och springa lopp mest hela tiden. Han tycker inte det är särskilt roligt att klippa klor men brukar lugna sig efter en liten stund och då går det bra att klippa. Annars är han lugn vid hantering!

Laban har fått lära känna nya vänner och verkar gilla att ha hundkompisar.

Abbe

Stad: Stockholm (Gubbängen)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 27/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Abbe kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Abbe
Abbe är en nyfiken och snäll liten kille med mycket energi, trots en tuff start i livet. Han är van vid andra kaniner då han tidigare bott tillsammans med ett stort antal artfränder. Han är inte så van vid människor men blev snabbt trygg i sitt jourhem. Abbe är en självsäker kanin som tycker om att bli klappad men gärna på golvet då han tycker knät är lite tråkigt, trots det är han gärna nära sin människa och i jourhemmet är det glädjeskutt på morgnarna när hans människa vaknar och på eftermiddagen när man kommer hem från jobbet. I jourhemmet har han blivit borstad och får klippta klor vilken han tycker är helt okej med lite godis också. Han är inte van vid sele än men något som kan jobbas på. Abbe tycker det är spännande att gå på upptäcktsfärd och hitta på små hyss. Han har sedan start gjort sina behov i toalådan men kan råka lägga en plutt utanför då och då. Han är en matglad kille och mumsar gladeligen i sig allt han bjuds på men morötter och jordgubbar är favoriterna.

Jutis

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 27/2-24

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 12/8

Vaccinerad: ja, 26/4-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 1,23kg 26/4, uppskattas väga 3-4kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Jutis föddes av kaninen Ronja hemma hos jourhemmet den 27 februari 2024. Mamma Ronja kom till Smådjurschansen några veckor innan Jutis föddes via ett vanvårdsärende där 85st kaniner i blandade åldrar omhändertogs.

Om Jutis

Jutis är en trevlig och kontaktsökande kille. Varje dag bjuder han på glädjerus och glädjeskutt, både i soffa och säng och på golvet. Han blir busig när jourmatte frågar honom ”är du busig”. Han är inte gosig men har inga problem med att ligga nära jourmatte och mysa. Jutis har träffat andra kaniner och har då varit mycket lugn och snäll. Han bor med ett gäng frigående råttor.

Emil

Stad: Stockholm

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i början av november 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 5/1-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Emil kom till Smådjurschansen i december 2023 tillsammans med sin mamma och två syskon. Dem hade blivit dumpade i en transportbur i en trappuppgång innan dem blev hittade och kom till oss. Med tanke på hur deras skick var så har dem i tidigare i hem inte blivit så väl omhändertagna och troligtvis bott i en liten och smutsig bur.

Om Emil
Emil är en liten herre med ett försiktigt temperament. Han tar gärna sin tid att utforska nya saker, och även om han initialt kan vara lite tveksam, så visar hans nyfikenhet sig vara starkare. Höga ljud som dammsugaren kan göra honom orolig, men när han väl känner sig trygg visar han sin underbara och mysiga sida.

Emil är en väldigt snäll kanin som är förtjust i att mysa. Om du har något gott i handen kommer han snabbt fram för att smaka, och hans favoriter inkluderar bladpersilja och äpplegrenar.

Han är van vid att bli hanterad och är lugn när det är dags för kloklippning. Hans päls är delvis fluffig och kan behöva lite pälsvård när han blir äldre, men det är något som han hanterar utan problem.

Bra att veta
Vi tror att Emil skulle må bäst av att komma till ett hem utan barn.

Ruff

Stad: Stockholm (Tyresö)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född december 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 25/4-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 1,7kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Ruff kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Ruff
Ruff är en charmig och nyfiken liten kille. Precis som sina kullsyskon är han nyfiken och framåt. Han är trygg med människor och knastrar nöjt när man kliar honom bakom öronen. Att bli klappas samtidigt som han får ligga riktigt nära ett kulsyskon är nästan det mysigaste som finns. När Ruff inte gosar med sina människor springer han runt i en väldans fart och bjuder ofta på små glädjeskutt. Han tycker mycket om hö, men persilja är den absoluta favoriten.

Ruff bor tillsammans med sina 6 kullsyskon. Han är lite för liten för att vara helt rumsren än, men föredrar att kissa i ett hörn av buren, så det kommer säkert falla på plats i ett eget hem.

Orvar

Stad: Stockholm (Bålsta)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född december 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 25/4-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Orvar kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Orvar
Orvar är en charmig och nyfiken liten kille. Han är mindre än sina bröder men minst lika påhittig och social. Hala golv och höga höjder stoppar inte Orvar, han undersöker gärna varje litet skrymsle av sin värld och bjuder ofta på små glädjeskutt. Gömmer du pellets så spårar han snabbt reda på dem. Kan du inte hitta honom ligger han ofta floppad i ett hörn.

Han kan vara lite blyg med nya människor, men blir snabbt trygg och låter sig klappas. Kliar du honom bakom örat så knastrar han nöjt och pussar glatt på dig efteråt. Han håller sig lugn vid lyft och hantering. Oftast sitter han kvar i famnen efteråt och låter sig belönas med något gott. Han tycker mycket om hö och pinnar, men persilja är den absoluta favoriten.

Orvar bodde tillsammans med sina 6 kullsyskon tills han närmade sig könsmognad. Att ligga tätt intill ett syskon och låta sig klappas av jourmatte var det bästa som fanns.

Alfons

Stad: Stockholm/Nynäshamn

Ålder: okänd, uppskattningsvis född hösten 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 4/6-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger ca 1kg)

Kom till Smådjurschansen: maj 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Alfons kom till Smådjurschansen i maj 2024 efter att blivit upphittad utomhus.

Om Alfons
Han är rumsren och social (något även veterinären påpekade). Lite rädd för dammsugare och snabba rörelser.

Alfons är gärna med runt fötterna och smakar gärna allt som hamnar på golvet. Alfons har aldrig bitit på några sladdar eller kablar, även aldrig kissat utanför buren.

Nyfiken och glad med små barn. I jourhemmet finns det en 1åring som han gärna håller sig nära.

Filur

Stad: Norrtälje (Riala)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 11/6-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2,2kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Filur kom till Smådjurschansen i juni 2024 efter att blivit upphittad utomhus.

Om Filus
Filur är en otroligt social kanin som gärna håller sig runt fötterna. Han gillar att bli klappad och kelad men helst nere på hans nivå, han kan vara lite sprattlig i famnen. Mer info kommer när jorhemmet lärt känna honom.

Bra att veta
Filur verkar ha dålig syn.

Lilla-Gubben

Stad: Stockholm (Täby)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i slutet av december 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas väga 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Lilla Gubben kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Lilla Gubben
Lilla Gubben är nyfiken, orädd och otroligt lätt vid hantering. Han utforskar och undersöker allt och är snabbt på plats när det bjuds på godsaker. Man får bära och klappa utan problem och han fungerar lika bra med vuxna som med barn.

Gnager inte på varken sladdar eller annat han inte får. En otroligt härlig och tillfreds liten kille.

Fabian

Stad: Onsala (Kungsbacka)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/2-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fabian har setts springa lös i en skogsdunge under en längre tid och blev tillslut infångad. Han kom till Smådjurschansen i januari 2024.

Om Fabian
Fabian är en modig och nyfiken liten kille med massor av personlighet. Han älskar att vara med och se vad som händer och är väldigt nyfiken. Fabian är lugn när han blir buren och älskar att ha uppmärksamhet så ofta som möjligt.

Fabian älskar äventyr och är lättlärd, och han är också väldigt bra på att hoppa. Han skulle nog tycka att kaninhoppning vore roligt.

Fabian sov i jourhemmets säng från dag ett och älskar att ligga på en värmefilt. Han är busig och gnager aldrig på möbler, och gör ofta glädjeskutt efter att ha fått sina pellets och visar uppskattning genom att pussa på ens hand.

Bra att veta
Fabian är en lejonhuvad kanin med teddypäls. Det innebär att han behöver pälsvård minst en gång i veckan, alternativt rakas ner med jämna mellanrum. Då Fabian är väldigt snäll vid hantering så har han inte problem med varken att rakas ner eller pälsvård.

Steve

Stad: Stockholm (Sundbyberg)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 24/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Steve kom till Smådjurschansen efter att ha blivit upphittad i ett förråd. 

Om Steve
Han har utvecklats väldigt fint sedan han kom till jourhemmet. När han kom till oss i december var han väldigt reserverad och höll sig i buren. Därefter har han blivit alltmer trygg. Numera rör han sig runt i huset och han vill oftast vara där vi är. Han lägger sig under köksbordet, hoppar upp för trappan till mitt arbetsrum när jag jobbar eller är tillsammans med oss i vardagsrummet. Han trivs också väldigt bra utomhus och att få röra på sig på en större yta. Steve är en kanin med integritet, man kan få klappa honom men på hans villkor och han tycker om att bli borstad med en mjuk borste. Han äter hö med god aptit. Han är helt rumsren och gnager inte på möbler och inredning. Han behöver en trygg familj där han kan fortsätta att utvecklas.

Robin

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, men ung

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger max 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Robin kom till Smådjurschansen efter att ha hittats utomhus en kall januari-dag. Han hade inte mycket att äta utomhus, men har repat sig bra i jourhem och äter nu hö med god aptit.

Om Robin
Robin var väldigt skygg efter att ha bott ute på gatan, men har insett att människor kan vara snälla och kommer nu glatt springande för att se om jourmatte har mat. Han har mycket god aptit, vilket underlättar socialisering. Han har på senare tid börjat uppskatta klappar och vågar nu vila öppet i rummet. Han är duktig på att hoppa högt och kan därmed behöva hållas extra rymningssäkert, men är i övrigt en försiktig kanin som vänligt tar varje pelletsbit från handen. Han har inte gnagit på några möbler sedan han kom till jourhemmet, och är helt rumsren.

I jourhemmet bor andra kaniner och en hund, och Robin verkar vara försiktigt nyfiken på dem.

Bra att veta
Robin behöver bo rymningssäkert, han kan lyfta kompostgaller trots sin ringa storlek. Han är särskilt motiverad för att ta sig in till andra kaniner för att få sällskap.

Lillebror

Stad: Karlstad

Ålder: född april 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 11/6-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 1,1kg)

Kom till Smådjurschansen: maj 2023

Pris: 500kr

Bakgrund
Lillebror kom till Smådjurschansen i maj 2023 efter att han hittats ensam utomhus på en förskola. Han är uppfödd på flaska.

Om Lillebror
Lillebror är en glad och nyfiken liten kille med massa energi. I jourhemmet utforskar han allt han kan nå och kommer åt oavsett om det är trånga utrymmen eller höga höjder. Lillebror är ingen knäkanin men han gillar att vara med och har senaste tiden blivit mer social och närgången i jourhemmet. Mys uppskattar han i korta stunder när han bestämmer och kryper då nära och gostuggar. Lillebror har en stark vilja och när han vill något springer han runt benen och knuffar på en, ibland kan han nafsa till försiktigt. Han tycker det kan vara läskigt med höga ljud och plötsliga rörelser och springer då och gömmer sig men kommer snabbt fram när faran är borta. Nya människor kan också vara läskigt men ibland kommer han fram och hälsar även på dom. Lillebror gillar att leka och busa och bjuder då på massa glädjeskutt och språng. Han har inga problem att springa på halkiga golv men uppskattar mattor så han får bättre grepp. Lillebror tuggar inte på möbler men har vid några enstaka fall smakat på sladdar. Tidigare har Lillebror träffat andra kaniner och råttor utan problem. I jourhemmet bor han med katter som han mer än gärna leker och pussar på.

Groot

Stad: Göteborg 

Ålder: okänd, uppskattningsvis 3 år gammal

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 20/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin (väger 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Groot vandrade fritt i skogen innan han hittades och togs om hand av Smådjurschansen. När han anlände hade hans päls blivit tovig och i stort behov av omsorg.

Om Groot
Groot är en liten och vänlig kanin! Han uppskattar att bli klappad vid öronen och kommer gärna fram och nosar på dig om du knackar i marken. Annars så är Groot en försiktig kille som behöver tid för att känna sig bekväm och trygg. Detta har främst med att göra att han är döv vilket gör att han ibland blir väldigt rädd när han inte har sett när någon har gått in i rummet.

Han har ingenting emot att bli upplyft och hanterar både kloklippning och pälsvård bra. I jourhemmet så sker pälsvård en gång i veckan vilket fungerar väldigt bra. Utöver pälsvården så rakar jourhemmet hans mage för att underlätta värmen och tovor, samt klipper runt ögonen så han ser. Denna rutin får gärna fortsättas i hans nästa hem.

Groot har en extra kärlek för äpplegrenar och pellets! Han är generellt sätt inte en sån matglad kanin men kan uppskatta lite färskt grönt lite då och då. Han gillar pussel och lyckas förstå dem fort oavsett svårighetsgrad! Om Groot får välja själv så ligger han helst i en tunnel och sover.

Puggy

Stad: Björbo (Dalarna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 2-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 7/5-24

Rumsren: vet ej

Vill bo: inne eller ute

Ras: dvärgvädursblandning

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Puggy och kom till Smådjurschansen efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom från vanvård.

Om Puggy
Puggy är mycket orädd framåt, så fort man öppnar upp till hans rum så rusar han iväg och ska utforska. Han är helt orädd i alla situationer, även vid hantering så är han orädd och helt lugn. Han är tillgiven och uppskattar klappar och gos.

Skotty

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 5/3-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Skotty kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Skotty
Skotty är en glad och framåt kille med hjärtat på rätt ställe. Han uppskattar mänsklig närvaro varje dag och gör en inte besviken!

Det finns tre målande ord som beskriver Skotty bra; En räv bakom varje långöra, sprudlande & så genomsnäll!

Sätter du dig på golvet med något gott så hoppar han frivilligt upp i knäet, och ropar du på honom så kommer han mer än gärna för att se om det finns någon godbit. Han tar gärna ett eller flera glädjeskutt påvägen dit också, han är en riktig liten pajas!

Vad gäller mat så är Skotty väldigt glad i alla kaninvänliga grönsaker, mutar du honom med lite gott så går kloklippning som en dans. Favoriterna är färsk persilja, machesallad och färsk basilika.

Skotty är en enkel kille som passar de flesta, nybörjare som van kaninägare. Han finner sig i det mesta.

Fizze

Stad: Stockholm (Frescati/Lappkärrsberget)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 26/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: mars 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fizze kom till Smådjurschansen i mars 2023. Några boende i ett område hade under ett par dagar sett honom bland hyreshusen. Han var enkel att fånga in och det visade sig vara en liten okastrerad kille med långa klor och en hel del tovor.

Om Fizze

Fizze har en stor personlighet och är en riktig charmör som vill hälsa på alla och får de flesta på fall.
Han är nyfiken, framåt och aktiv. Han gör vad som helst för en matbit och kan i sin iver råka nafsa på fingrar om man matar honom från handen. Man behöver även ha uppsikt över människomat då Fizze gärna förser sig själv.
Fizze är väldigt sällskaplig och kommunikativ men är ingen knäkanin som uppskattar klappar utan han vill fara runt på upptäcktsfärd. Han tycker inte heller om att bli buren. Om han inte får som han vill så kan han nafsa lite försiktigt för att visa detta, men bits ej.

Fizze bor inomhus och skuttar utan problem på alla typer av underlag men föredrar givetvis mattor. Han visar inget intresse av att tugga på olämpliga saker.

Fizze är rumsren, så rumsren att man behöver ha med en toalåda åt honom om han vistas utomhus. Promenader i sele och koppel tycker Fizze är väldigt uppskattat.
 
Bra att veta
Fizzes päls kräver omvårdnad och gärna nedklippning med jämna mellanrum. Han är inte helt lätt att klippa klor eller tovor på då han är väldigt rörlig och inte tycker om när man rör honom så att vara två som hjälps åt är att rekommendera.

Stevie

Stad: Stockholm (Täby)

Ålder: född 17/2-23

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 15/5-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (vikt okänd)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Stevie kom tillbaka till Smådjurschansen i december 2023 då hans familj inte kunde ha kvar honom. Från början kom han till Smådjurschansen i april 2023 då en familj fått 8 st oplanerade kaninungar.

Om Stevie
Stevie är en mycket gosig kanin som inte tackar nej till klappar och pussar, han kan sitta och gosa hur länge som helst. Han vill vara nära jourfamiljen hela tiden och följer efter en dit man går. Stevie är pigg och nyfiken, han springer runt och upptäcker och gör mycket glädjeskutt. Bli buren och hanterad samt kloklippning och borstning går jätte bra.

Stevie älskar mat och blir super glad när han får pellets. Han går bra med både hund och katt men under uppsikt. Stevie kan gå på golv och i trappor och är rumsren. Man får vara försiktig med att lämna sladdar ute då det händer att han biter på dom.

Bra att veta
Han visar tydligt att han inte gillar när man stör han när han äter eller överraskar honom. Tålamod och en stressfri miljö viktigt, därför passar Stevie inte hos en familj med små barn.

Tussilago (Tuss)

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 15/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 3,1kg)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tuss kom till ursprungligen till Smådjurschansen i november 2022 efter hot om avlivning. I december 2023 kom Tuss tillbaka till oss då adoptoren tyvärr inte kunde ha kvar honom.

Om Tuss
Tuss är en social kille som kommer fram och äter godis ifrån din hand när du kallar på honom, lite gos kan man få om man är generös med godsaker. Att hoppa upp i knät är inga problem om han får lite godis. De flesta nya föremål/personer är lite läskiga i början men efter några minuter har han snabbt vant sig och blir sitt normala goa. Jourhemmet ser en stor möjlighet till att Tuss kommer bli en supermodig och trygg kanin.

Tuss gnager inte på möbler, kablar eller liknande. Han är väldigt aktiv och man får ofta se glädjeskutt men han är där emellan väldigt mysig och kan lägga sig och vila lite varstans. Han älskar äppelgrenar och kommer springandes så fort han hör påsen prassla.

Tuss har träffat djur och det är inget som stör honom så länge han blir respekterad. Han har också bott med mellanstora barn som han trivts bra med.

Tuss älskar att vara utomhus i både hage och sele – gärna i lång lina så att han kan hoppa långt och snabbt och då får man se många glädjeskutt. i sitt framtida hem vill han ha stora ytor att röra sig på.

Bra att veta
Tuss kan uppfattas som lite klumpig och därför misstänker vi att Tuss (som många kaniner med albinism) har försämrat djupseende. Det är dock ingenting som påverkar honom i hans vardag.

Marshmallow

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: född 14/7-22

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 17/6-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: okänd (väger 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: april 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Marshmallow kom som en omplacering då han och hans bror inte kom överens länge. Han bodde i en barnfamilj så han är van med barn.

Om Marshmallow
Marshmallow är en mycket aktiv, matglad, trevlig och social kanin. Han är rumsren och lätt att hantera och klippa klor på. Han älskar att krypa in i och bakom saker men är försiktig när det gäller att hoppa upp på saker. Har börjat hoppa upp i soffan och fönster där han smaskat på en växt.

Han är nyfiken och vill gärna vara med där det händer saker och söker hela tiden kontakt med människor. Han kommunicerar tydligt och visar när han vill ner eller inte gillar något, detta genom att krafsa och buffa på en. Med bestämda stamp talar han om att han inte gillar något. Det har tagit tid för honom att komma över sin rädsla för jourhemmets katter. I början blev han rädd av att bara nosa på kattborsten.

Eftersom han är en aktiv kanin behöver och vill han ha utrymme att springa runt på. Han behöver en trygg och snäll kaninkompis att mysa med.

Bra att veta
Marshmallow är döv. Detta gör att han kan bli mycket rädd, stampa och springa undan när man kommer. Han är helt orädd eller obrydd för höga ljud (som larm) som kaniner vanligen reagerar på. Han sover ofta väldigt tungt och kan vara mycket svårväckt även när man berör honom, vilket kan upplevas obehagligt då han ser död ut.

Eftersom han kommunicerar genom att stampa hårt när han vill något (ha hö, vatten, sällskap eller är orolig) kan det upplevas störande om han bor ovanför eller i någons sovrum.

Han har två äldre och läkta skador som inte besvärat honom, en kloskada och nosskada som ger honom karaktär och en näpen uppsyn.

Pedro

Stad: Grängesberg (Dalarna)

Ålder: född 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Pedro kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Pedro
Pedro är en orädd och kontaktsökande liten kille. Varje morgon kommer han springande och möter sin jourmatte för att få frukost och gosa. Han är otroligt social och har mycket energi! Pedro är van med både katt och hund. Inga problem vid hantering och kloklippning.

Pedro är verkligen den perfekta kaninen!

Penn

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: kommer vaccineras 12/6

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Penn kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar.

Om Penn
Penn är en lättsam och glad liten kille som är positivt inställd till det mesta. Han är inte speciellt rädd av sig och kommer glatt fram och hälsar. Mer info kommer snart.

Percy

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 13/5-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Percy kom till Smådjurschansen i mars 2024 från en situation som gått överstyr. Han bodde där tillsammans med andra kaniner, såväl honor som hanar. I sitt tidigare hem hade Percy fri tillgång till fröblandning vilket medfört att han är överviktig. Percy har bott i bur hela sitt liv fram till nu.

Om Percy
Han är en nyfiken och snäll kille som kommer må gott av att komma till ett hem där han kan röra sig mycket och gärna aktiveras. Han tycker mycket om att gosa, när han blir kliad på pannan så blundar han och njuter.

Skorpan

Stad: Stockholm (Midsommarkransen)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 4/6

Vaccinerad: kommer vaccineras 4/6

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Skorpan kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Skorpan
Skorpan är en lugn och nyfiken liten kille som hade en tuff start på livet. Skorpan var förmodligen den kaninen med lägst rang i gruppen och blev den kaninen som blev pickad på. På grund av detta är han därför något försiktig av sig. Men trots sin tuffa start så är han nyfiken och lugn, han blir tryggare och tryggare med tiden och börjar utforska och nyfiket sniffar sig fram. Från att springa och gömma sig när jourmatte gick i närheten så mottar han på kort tid kli på nosryggen, klappar och nosar nyfiken på händerna som tidigare var väldigt läskiga. Med tid och träning tror jourhemmet att han kommer att bli en riktig mysig kanin.

Mattis

Stad: Stockholm (Hägersten)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född november 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 17/7

Vaccinerad: kommer vaccineras 17/7

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas väga 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Mattis kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Mattis
Mattis har gått från att vara en väldigt sjuk kaninunge till en frisk, nyfiken och pigg kille som gärna umgås med människor. Han är enkel att lyfta och hålla i. Han är orädd, supersocial och charmar alla han möter. Han följer efter en och vill alltid se vad man håller på med, och hoppar gärna upp i sängen på morgonen för hos. Man får se upp med var man sätter fötterna då det alltid är en nyfiken kaninnos i närheten. Han tycker inte om att få klorna klippta men har utöver det inga problem med hantering och är lätt att lyfta. Han är till stor del rumsren och kissar bara i toalådan. Mattis är på alla sätt en nyfiken och social liten kanin.

Aspen

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i januari 2024

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 17/7

Vaccinerad: kommer vaccineras 17/7

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: dvärgvädur (väger 1.14kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Aspen kom till Smådjurschansen efter att ha blivit upphittad av privatpersoner.

Om Aspen
Aspen är en lugn och trygg kille. På bara 2 dagar tillåter han jourhemmet lyfta och bära honom samt gillar att bli kliad och klappad på utan problem. Han verkar vara nyfiken och vill utforska hemmet utan restriktioner eller osäkerhet. Han vill gärna vara med och följer efter en med blicken vart man än går. 

Informationen om Aspen kommer att uppdateras när jourhemmet lärt känna honom bättre.

Austin

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 1-2 år

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: vet ej

Vill bo: inne eller ute

Ras: dvärgvädur (väger 1.14kg)

Kom till Smådjurschansen: juli 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Austin kom till Smådjurschansen efter att ha omhändertagits av Länsstyrelsen.

Om Austin
Auston är en lugn och trygg kille. På bara 2 dagar tillåter han jourhemmet lyfta och bära honom samt gillar att bli kliad och klappad på utan problem. Han verkar vara nyfiken och vill utforska hemmet utan restriktioner eller osäkerhet. Han vill gärna vara med och följer efter en med blicken vart man än går. 

Jum-Jum

Stad: Bålsta

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2,45kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Jum-Jum kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Jum-Jum
Jum Jum är en nyfiken liten kille som njuter av sitt nya liv och inte upplevts rädd för någonting. Redan första dygnet i jourhemmet delar han ut pussar och glädjeskuttar!

I hemmet finns barn i olika åldrar som han älskar att följa efter för att se om det kommer hända nåt spännande. Han är i stort behov av mycket sällskap, är frigående inomhus och skuttar fram även på hala golv. Han hoppar upp i famnen på lillmatte och sover under nattduksbordet brevid hennes säng på natten. Jum-Jum kan verkligen bli en riktig bästa vän när han hittar sitt föralltid-hem!

Alfred

Stad: Stockholm (Vallentuna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Alfred kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Alfred
När Alfred kom till jourhemmet var han en väldigt rädd och osäker liten kille. Rädd för alla ljud och rörelser och ville helst gömma sig. Men Alfred är en kavat liten kille med stor nyfikenhet. Efter några dagar i jourhemmet skuttar han glatt runt överallt och kommer gärna fram för att bli klappad eller bara nosa lite på jourmatte. Alfred är mycket social och vill gärna vara med. I jourhemmet finns hund som Alfred är nyfiken på.

Gavin

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd 

Kom till Smådjurschansen: juli 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Gavin kom till Smådjurschansen efter att ha omhändertagits av Länsstyrelsen.

Om Gavin
Gavin är en aktiv herre som är liten till storleken. Han är inte speciellt rädd för att utforska men han vill inte bli klappad ännu, vilket är helt naturligt med tanke på hans bakgrund. Han är snäll i hantering.

Björn - har intresse

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född 11/4-20

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: kommer vaccineras 12/6

Rumsren: vet ej

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd 

Kom till Smådjurschansen: juni 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Björn kom till Smådjurschansen då hans familj inte kunde ha kvar honom då barnet i familjen vuxit upp.

Om Björn
Björn är väldigt snäll men förstår sig ännu inte på klappar. Han tycker däremot om att hänga med en och se efter vad man sysslar med. Björn har haft en felaktig kost i sitt tidigare hem och är därför överviktigt just nu.

Duff - bokad

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född december 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: ja, 25/4-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (uppskattas väga 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Duff kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Duff
Duff är en charmig och nyfiken liten kille. Precis som sina kullsyskon är han nyfiken och framåt. Han är trygg med människor och knastrar nöjt när man kliar honom bakom öronen. Att bli klappas samtidigt som han får ligga riktigt nära ett kulsyskon är nästan det mysigaste som finns och allra bäst är det att både bli klappad och få utdela pussar samtidigt. När Duff inte gosar med sina människor springer han runt i en väldans fart och bjuder ofta på små glädjeskutt. Han tycker mycket om hö, men persilja är den absoluta favoriten.

Duff bor tillsammans med sina 6 kullsyskon. Han är lite för liten för att vara helt rumsren än, men föredrar att kissa i ett hörn av buren, så det kommer säkert falla på plats i ett eget hem