Kaniner par

Chewey och Dobbis

Stad: Göteborg

Ålder: Chewey född 21/4-20, Dobbis född 27/7-20

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 7/12-23

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – dem bor inne hos jourhemmet så dem kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: Chewey: lejonhuvad kanin (väger 1,8kg), Dobbis: dvärgvädur (väger 2,4kg)

Kom till Smådjurschansen: november 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Chewey och Dobbis kom till Smådjurschansen i november 2023 som en omplacering. Chewey och Dobbis har bott tillsammans sedan 2020 och trivs väldigt bra ihop. I sitt tidigare hem så bodde de inomhus där de var vana med både barn och små hundar.

Om Chewey och Dobbis
Dobbis är en nyfiken kanin som gärna leker i tunnlar och med aktiveringsleksaker. Hon är lite försiktig och visar oftast kärlek på annat sätt än att gosa. Det går bra att klippa hennes klor men hon vill helst inte vara buren. Dobbis hittas ofta på mjukt underlag och det ska hon ha, eftersom att hon har små trycksår på baktassarna. Dobbis är några hekto överviktig och behöver därför äta en kost som är baserad på hö, hon får äta annat men hon ska inte bli mätt på exempelvis pellets. Det är ingen fara eftersom att Dobbis älskar hö och blir lika glad varje dag när vi fyller på.

Chewey är en lejonhuvad kanin med teddy päls. Han är en liten kanin med en stor personlighet. Han är totalt orädd och är gärna där vi är. Han känner igen sitt namn och kommer när man ropar på honom. Chewey gör ofta glädjeskutt och älskar att få uppmärksamhet. Precis som Dobbis så har Chewey små trycksår på baktassarna och behöver därför mjukt underlag. Även han har en kost begränsad till majoritet hö eftersom att hans vänstra kindtänder inte är lika slipade som de högra. Han skall därför inte bli mätt utav mjuk mat utan istället slipa ner tänderna med hö. När Chewey kom till Smådjurschansen var han tovig över hela kroppen och blev därför trimmad. Han kommer antingen behöva mycket pälsvård eller bli rakad med jämna mellanrum även i framtiden. Chewey har inga problem med att bli buren men brukar oftast stampa när han blir nedsläppt. Han är lätt att hantera och det är lätt att klippa hans klor då han är väldigt medgörlig.

Vi hittar dem tillsammans varje morgon och ofta springer Chewey fram till Dobbis för att bli tvättad. De är vana vid varandra och tar hand om varandra. Chewey är mer dominant medan Dobbis är mer försiktig vilket gör att han ibland kan knuffa bort henne för att få uppmärksamhet. Han är samtidigt väldigt noggran med att springa fram och kolla vad som händer om något skrämmer henne. Detta är ett kaninpar med mycket personlighet, de har roligt med varandra men de är också intresserade av uppmärksamhet från människor.

Bra att veta
Chewey är en lejonhuvad kanin med teddy päls. Det innebär att han behöver pälsvård en gång i veckan, alternativt rakas ner med jämna mellanrum. 

 

Ludvig & Wilma

Stad: Stockholm (Östermalm)

Ålder: Ludvig är född 3/5-22 och Wilma 17/2-23

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 31/1-24

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – dem bor inne hos jourhemmet så dem kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: dvärgvädur (väger strax över 2kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 2500kr

Bakgrund
Ludvig och Wilma kom till Smådjurschansen i januari 2024 då deras familj inte kunde ha kvar dem längre.

Om Ludvig och Wilma
Ludvig (vit) är för sig själv väldigt lugn men med Wilma (svart) mer aktiv av sig. Han är lätthanterlig och går mycket bra att gosa med. Wilma, som är yngre än Ludvig, har inte samma tålamod för gos och föredrar tassarna på marken. Däremot kommer hon gärna fram och buffar gulligt på en om man sätter sig i närheten. De gillar grönt båda två men äter främst hö och får pellets i en grävlåda för aktivering. Äppelgrenar är en stor favorit hos Wilma! De är otroligt nyfikna och sociala och vill vara med och se vad som händer. De är vana vid barn från sitt tidigare hem och är en otroligt charmig och lättflörtad duo!

De är vana innekaniner men har varit ute under sommarhalvåret och trivs med det också.

 

Charlie och Vera

Stad: Örebro

Ålder: född 15/6-17 respektive 6/5-18

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 23/5-23 &  2/1-24

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – dem bor ute hos jourhemmet men kan flytta in omgående

Ras: liten rex (väger ca 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Charlie och Vera kom till Smådjurschansen i januari 2023 då förra ägaren inte kunde ha dem kvar. Charlie är pappa till Vera och de båda har levt ihop hos förra ägaren sedan Vera var redo att flytta från uppfödaren. De är köpta från samma uppfödare.

Om Charlie och Vera

Charlie och Vera är två levnadsglada kaniner med mycket fart och fläkt. Charlie är social, cool och orädd. Det mesta går bra tycker han. Vera är nyfiken och alltid sugen på något gott såsom persilja eller pellets. Båda följer jourmatte för att se vad hon sysslar med. Vera har mycket intigritet i början och hon behöver lite mer tid än Charlie för att känna sig bekväm. När jourmatte städar Veras sängplats blir hon sur och biter tag i kattspaden, som jourmatte försöker göra rent med, och slänger bort den. Hon har många roliga ideer för sig och vet hur hon vill ha det. De är båda matmotiverade och skulle förmodligen gå bra att träna trix med. Det Går toppenbra att klippa klor på båda.

Bra att veta
Charlie och Vera får lätt trycksår och behöver bo på mjukt underlag.

Charlie och Vera behöver bo vindfritt då Charlie har ett öga som rinner och det förvärras av blåst. Just nu bor de i jourhemmets lada. Vid bra väder (utan vind) bor de i jourhemets utehägn. Charlie tappar lätt hull och båda har svårt att hålla värmen på vinter därför behöver de ha möjlighet att värma sig under värmelampa under vintern.

Charlie och Vera ska inte bo med små barn och inte heller med katt.

Vitis och Brunis

Stad: Stockholm 

Ålder: födda 5/6-21

Kön: honor

Kastrerade: kommer kastreras 1/2

Vaccinerade: kommer vaccineras 1/2

Rumsrena: ja

Vill bo: inne eller ute – dem bor inne hos jourhemmet så dem kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: liten rex (väger uppskattningsvis 1,5-2kg)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Vitis och Brunis kom till Smådjurschansen i december 2023.

Om Vitis och Brunis
Brunis och Vitis är två systrar som trivs väldigt bra i varandras sällskap. De har levt större delen av sitt tvååriga liv i sin bur. Till en början var de rädda för att hoppa ur sin bur, men efter cirka en vecka i jourhemmet skuttar de glatt utanför buren. De utforskar hemmet nyfiket och kommer fram till dig som har något gott att bjuda på.

De var till en början väldigt försiktiga och nervösa och är fortfarande lite nervösa, men blir mer och mer säkra. De hoppar på mattor och filtar på golvet då parkettgolvet är halt. Vitis, den något mindre av de båda, är den kanin som är lite mer framåt. Brunis är något mer försiktig.

Än så länge är det lite läskigt för dom att bli klappade, men de skuttar fram och vill gärna klättra upp på en och nosa. Äter gärna vitkål direkt från handen.

 

Barbie och Ken

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänt, uppskattningsvis 2-4 år gamla

Kön: hane och hona

Kastrerade: Ken är kastrerad, Barbie kommer kastreras

Vaccinerade: kommer vaccineras

Rumsrena: vet ej (bor ute)

Vill bo: inne eller ute – dem bor ute hos jourhemmet men kan flytta in omgående

Ras: okänd (väger ca 2-3kg)

Kom till Smådjurschansen: oktober 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Ken (ljus) och Barbie kom till Smådjurschansen i oktober 2023 efter att ha hittats dumpade utomhus.

Om Barbie och Ken
De är båda väldigt snälla och går med på att hanteras utan några större problem. De tycker om människor och blir väldigt glada när man är i hagen med dem så mänsklig kontakt och uppmärksamhet är något de gillar. Speciellt Ken blir jätteglad och gör massor med glädjeskutt och glädjerus när man är inne hos dem. Ken förstår inte riktigt vad gos är men kan gå med på att bli lite klappad. Barbie däremot tycker om att gos och att bli klappad på. De är båda otroligt snälla och trevliga kaniner.