Kaniner par

Dino och Mimmi

Stad: Borås

Ålder: Dino är född 2021-03 och Mimmi är född 2020-01

Kön: hane och hona

Kastrerade: Ja

Vaccinerade: Ja

Dino och Mimmi lämnades in till Smådjurschansen i September 2022 då förra ägaren inte kunde ha kvar dem p.g.a. allergi. Dino och Mimmi är bästa vänner och trivs i varandras sällskap. Trots den korta tid de bott i jourhemmet är de framåt och nyfikna. De ska absolut vara med och inspektera när buren städas för att se att det görs ordentligt och hjälper gärna till om det behövs. Både Mimmi och Dino är lugna individer och tycker om att gosa. Förra ägaren höll på med hoppning, vilket är något de båda tycker är roligt. Om deras nya hem vill fortsätta med hoppningen så medföljer det hinder vid köpet. De är vana vid både stora som små barn och är inga problem att lyfta. Mimmi och Dino är inte rumsrena med det jobbar jourhemmet med. De gillar att gräva och gnaga på mattor. Om deras behov av att gräva tillfredsställs kan de trivas bra både inne som ute.

Priset för att adoptera Milo och Mira är 2000kr. 

Mira och Milo

Stad: Stockholm

Ålder: födda 2018

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Mira och Milo kom till Smådjurschansen hösten 2022 då deras familj inte längre hade tillräckligt med tid för dem. De är två fantastiskt snälla och trygga kaniner som är lätta att hantera. Mira och Milo är båda väldigt kontaktsökande, nyfikna med underbart temperament. Mira är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad medan Milo föredrar att vara social på andra sätt – han skuttar gärna efter jourmatte runt i lägenheten och hoppar upp i knät när man sitter på golvet. De är två riktiga charmtroll med sina mjuka personligheter!
 
De är båda gravt synskadade; Mira reagerar på ljus men kan inte se mer än så. Milo har ärrvävnad på sina hornhinnor vilket gör att han ser väldigt dåligt. De kan se ungefär 5%, grovt draget. Det är inget de lider av och de tar sig fram utan hinder. Vet man inte att de är blinda är det inte säkert att man märker det. Mira och Milo älskar att böka runt i sin grävlåda, söka efter pellets, skutta runt i jourhemmet på upptäcktsfärd, underhållas med olika aktiveringsleksaker och gosa med varandra. De bor frigående inomhus i jourhemmet, är rumsrena, gnager inte på möbler eller inredning och är vana vid hundar och fåglar. De är mycket matglada och särskilt förtjusta i maskrosrötter. Milo har lång päls men tycker inte om pälsvård, så det behöver man träna på och med lite mutor och mycket tålamod går det till slut. Mira och Milo vill komma till ett lugnt hem där de får den aktivering som passar synnedsatta kaniner (födosök, få ut pellets ur äggkartonger, o dyl.) och stor yta att röra sig på och upptäcka. Mira väger ca 2 kg och Milo väger ca 1 kg.
 
Priset för att adoptera Mira och Milo är 2000kr. 

Gösta och Luna Midnight

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 2000kr. 

Yoghurt och Lovis

Stad: Bålsta (uppsala)

Ålder: Yoghurt är född Okt 2021, Lovis är född Aug 2021

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Yoghurt kom till Smådjurschansen i Januari 2022 då en privat person fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Yoghurt är en Lejonhuvad dvärgkanin blandat med vildkanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en. Han är en nyfiken kille som gärna utforskar sin omgivning. Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Risken är stor att han rymmer annars.
 
Lovis kom till Smådjurschansen i April 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne och kunde heller inte ta hand om hennes behov. Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt pga att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Lovis har haft en jobbig första tid i sitt liv vilket gör henne väldigt vaktig och lite burdus mot människan. Hon är rädd för höga ljud och rusar fram. Lovis är väldigt osäker men vi hoppas att detta försvinner nu när hon fått Yoghurt som rumskompis. Hon kan få för sig att bita till om man är i vägen eller om hon blir osäker eller rädd. Hon biter dock inte hårt, man får lära sig att läsa av hennes signaler helt enkelt så man avvänjer henne från detta. Kaniner som biter har oftast inte blivit lyssnad på och behöver då förstärka sina signaler. Den som adopterar Lovis behöver vara beredd på att ta ett stort ansvar för hennes päls. 
 
Tillsammans är detta paret perfekta för varandra. Båda har väntat länge efter en kompis. Yoghurt har blivit mindre vild med Lovis och Lovis kan börja känna sig trygg eftersom yoghurt i sig är väldigt trygg.
 
Priset för att adoptera Yoghurt och Lovis är 2000 kr

Valentin och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentin är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Valentin kom till Smådjurschansen i februari 2021. Han levde innan det som en hemlös kanin och fångades in i centrala Örebro. Valentin accepterar beröring så länge det är på hans egna villkor men tycker att lyft och kloklippning är läskigt. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet som bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentin har mycket energi och är väldigt nyfiken. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. Valentin behöver få komma till ett lugnt och tryggt hem som är rymningssäkert.
 
Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då de hotades att avlivas. Lillys mamma är en blandras och är lite större än en dvärgkanin. Lilly är en ganska kavat och nyfiken tjej som glatt kommer fram och hälsar och nosar på alla. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Lilly är även enkel i all hantering så som kloklippning. Hon älskar godsaker och är aldrig sen när det rasslar i pelletslådan. Hon är i övrigt en väldigt snäll och lugn tjej.
 
Lilly och Valentin hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. De har tidigare bott inomhus och då varit helt rumsrena. I dagsläget bor de utomhus i en stuga med tillgång till en hage. De är båda två hejare på att gräva hål i jorden och sitta på staketräcket till hagen och ha span på gården. Både Lilly och Valentine har upplevts trivas bra såväl inom- som utomhus.
 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 2000 kr.

Kanel och Kardemumma

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: födda 2021-05

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Kanel och Kardemumma kom till smådjurschansen i augusti 2022 på grund av allergi i familjen. De är syskon och trivs väldigt bra tillsammans och följer gärna varandra. De är hund- och kattvana och även lugna vid besök av barn. Kanel och Kardemumma är båda okej med att bli burna och har inga problem med att bli klappade. De har bott inomhus hos sin tidigare familj men de bor nu utomhus och trivs bra även med det. När de kom till jourhemmet hoppade de direkt ut ur transportburen och började undersöka det nya hemmet. Ingen av dem har visat tendens på att vilja bitas eller annan aggressivitet. Både Kanel och Kardemumma är snabbt fram till en när man kliver in i buren och gör oftast fina hopp av glädje. Kardemumma är en riktig klätterapa som gärna tar sig upp på diverse ställen när han får tillgång. I övrigt så är han matglad och nyfiken på allt i buren och runt omkring. Han har även börjat lägga sig i ens knä för en liten mysstund när man sätter sig i buren. Kanel gillar att visa kärlek genom pussar och även hon är matglad och nyfiken på samtliga hörn i buren och det som händer utanför. Nu i snötider så älskar det att gräva tunnlar och leka i snön. Deras favorit sysselsättning är att busa med hushållets katt på varsin sida av buren. De uppskattar att sitta på höjd och även att syssla med olika aktivitetsleksaker. Deras favoritgodsaker är maskrosor och banan.
 
Priset för att adoptera Kanel och Kardemumma är 2000 kr.

Ginny och Hermoine

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: födda 2020/2021

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ska vaccineras

Ginny och Hermoine kom till Smådjurschansen i november 2022 efter tidigare vanvård. Hermoine är lite modigare än Ginny och skuttar alltid runt fötterna på en så man får passa sig var man kliver. Båda är dock mycket sociala och sällskapliga och låter sig klappas och hanteras utan större besvär. De kommer alltid fram och vill hälsa när man går förbi utehagen eller går in i stallet. Hermoine har återigen fått lite problem med sitt ena öga som rinner lite och börjar bli en viss rodnad kring men det bevakas. De äter hö med god aptit och älskar när de får lite extra gobitar ibland. De är inte rumsrena och det hamnar pluttar lite överallt.
 
Priset för att adoptera Ginny och Hermoine är 2000 kr.