Kaniner par

Gösta och Luna Midnight

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till Smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 1000kr. 

Yoghurt och Lovis

Stad: Bålsta (uppsala)

Ålder: Yoghurt är född Okt 2021, Lovis är född Aug 2021

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 20/4-22

Yoghurt kom till Smådjurschansen i Januari 2022 då en privat person fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Yoghurt är en Lejonhuvad dvärgkanin blandat med vildkanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Han är dock inte bekväm med att bli buren så detta görs enbart när det verkligen behövs och då med en transport bur. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en och han kommer fram för att se om du har något gott.  Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Han är en fin och smart kille.
 
Lovis kom till Smådjurschansen i April 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne och kunde heller inte ta hand om hennes behov. Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt pga att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Den som adopterar Lovis behöver vara beredd på att ta ett stort ansvar för hennes päls. Hon har haft en jobbig första tid i sitt liv med människor som inte lyssnat på hennes behov, men hon börjar kännas mer och mer självsäker i jourhemmet och framförallt med yoghurt som sambo. Hon kommer fram till en och vill gärna ha lite gott av dig. Då går det bra att man klappar henne en liten stund. Hon utforskar gärna lite omgivningen och älskar att rejsa runt.
 
Tillsammans är detta paret perfekta för varandra. Båda har väntat länge efter en kompis. Yoghurt har blivit mindre vild med Lovis och Lovis kan börja känna sig trygg eftersom yoghurt i sig är väldigt trygg.
 
Priset för att adoptera Yoghurt och Lovis är 2000 kr

Valentine och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentine är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 15/3-23

Valentine är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. Valentine var till en början väldigt skygg men med hjälp av godsaker som mutor fick jourhemmet snabbt dispens att klappa honom litegrann. Han accepterar numera beröring så länge det är på hans egna villkor men tycker att lyft och kloklippning är läskigt. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet som bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentine har mycket energi och är väldigt nyfiken. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på.

Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då de hotades att avlivas. Lilly är en kavat och nyfiken tjej som glatt kommer fram och hälsar och nosar på alla. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Lilly accepterar hantering så som kloklippning. Lilly älskar godsaker och är aldrig sen när det rasslar i pelletslådan. Hon är i övrigt en väldigt snäll och lugn tjej.

Lilly och Valentine hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. Tillsammans undersöker dom allt i deras närhet. De är båda riktiga hejare på att gräva och att lukta sig till utspridda och gömda pellets. De fullkomligt älskar äppelgrenar och att spana ut över gården från staketräcket. De är mycket godtrogna och har aldrig bitits. De har även båda lärt sig att gå genom kattlucka. De har tidigare bott inomhus och då varit helt rumsrena. I dagsläget bor de utomhus i en stuga med tillgång till en hage. Både Lilly och Valentine har upplevts trivas bra såväl inom- som utomhus.

 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 1000 kr.

Palviz och Chocolate

Stad: Stockholm (Upplands väsby)

Ålder: Palviz är född 2015 och Chocolate är född 2014

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Palviz och Chocolate är sedan tidigare adopterade från Smådjurschansen men fick tyvärr lämnas tillbaka till oss då en familjemedlem utvecklade allergi. Palviz är en pigg och nyfiken kanin som skuttar efter jourmatte överallt och snabbt är framme och gosar när jourmatte sätter sig ner på golvet. Han älskar mat! Han har tidigare varit utekanin och är därför inte helt rumsren än men han kissar nästan bara i sin toalett. Chocolate är en kelig och social kanin. Hon älskar att bli kliad och klappad runt öronen och skuttar ofta fram och hoppar upp i knät när jourmatte sätter sig ner på golvet. Hon pussar och tvättar Palviz varje gång han sätter sig bredvid henne. Det godaste som finns är äppelgrenar och persilja tycker Chocolate. Hon är sällskaplig även med nya personer men blir lite skygg om hon flyttas till nya platser. Chocolate var tidigare utekanin och är inte rumsren än då det kan ta lite tid att lära sig att kissa och bajsa på låda.
 
Priset för att adoptera Palviz och Chocolate är 1000 kr.

Sixten och Kokos

Stad: Göteborg

Ålder: ca 1 år

Kön: hane och hona

Kastrerade: Sixten är kastrerad och Kokos ska kastreras 28/3

Vaccinerade: ska vaccineras 28/3

Sixten och Kokos kom till Smådjurschansen i februari 2023. De är väldigt mysiga och skulle passa jättebra hos en barnfamilj. De är lätta att ta hand om, lugna och lite nyfikna och gillar varandra väldigt mycket. Kokos är lite mer försiktig, men kommer fram och vill bli klappad om man ger henne lite tid. Sixten gillar gos och är framåt och han tycker det är helt ok att vara i famnen ibland. De bor inomhus i jourhemmet
 
Priset för att adoptera Sixten och Kokos är 2000 kr.

Bibi och Algot - har intresse

Stad: Stockholm (Hökarängen)

Ålder: född 10/10-2020 respektive okänd men sannolikt född 2020 

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Från början kom Bibi och Algot till Smådjurschansen i slutet av 2020. Dom kom från två olika ställen, men sattes sedan ihop med varandra, vilken fungerade jättebra. Algot som är väldigt skygg fann mycket trygghet i Bibi och vågade utforska lite mer tack vare henne. Nu älskar dom varandra och ligger ofta och sover tillsammans och tvättar varandra.

Bibi kom innan detta från dåliga omständigheter, där hon bott på en oskyddad balkong. Algot föddes i det vilda, då hans mamma var utan hem och sprang runt i ett bostadsområde. Efter ett år fick hon ungar med en vildkanin och boade i ett hönshus. Man kunde då fånga in mammakanin med ungar och Algot kom därefter till Smådjurschansen. Efter detta blev Bibi och Algot adopterade, men har nu kommit tillbaka till oss och letar nu efter ett nytt hem, då deras ägare inte längre kunde ta hand om dom.

Denna gång kom Bibi och Algot tillsammans till Smådjurschansen i december 2022. Bibi är mycket större än Algot och är en stor trygghet för honom då han är väldigt skygg, däremot vågar han sig fram till handen ibland för att få lite pellets. Följer Bibi med vågar Algot mer och jourhemmet har märkt att han vill mycket men inte riktigt vågar. Bibi däremot är väldigt trygg och går gärna runt och utforskar och leker med olika aktiveringsleksaker. Hon tycker inte om att gå på golvet, så mattor behövs för att hon ska våga utforska. Bibi är social och kommer gärna fram och hälsar. Bibi får man gärna klappa, men ingen av dom tycker om att bli burna. De båda tycker om att bita sönder och leka med kartonger. Efter en tid i jourhemmet har Algot vågat sig ut mer ur sina gömställen. Jourhemmet ser honom nu ofta ute och utforskar och är nyfiken, men när jourmatte närmar sig går han in i ett hus och gömmer sig. Han har alltmer vågat sig fram för att äta ur handen när det bjuds på pellets.

Dom bor inomhus i jourhemmet och har gjort det hos förra ägaren också. Bibi och Algot skulle eventuellt trivas att bo ute också, men eftersom Algot är skygg så tror jourhemmet att det är bra att ha honom där han får vänja sig vid ljud och människor, men det är viktigt att han har ställen att gömma sig på. Både Algot och Bibi är helt rumsrena.

 
Priset för att adoptera Bibi och Algot är 2000 kr.

Charlie och Vera

Stad: Örebro

Ålder: född 15/6-17 respektive i 6/5-18 

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 16/5-22

Charlie och Vera är två supergoa kaniner av Rasen Liten Rex. Charlie och Vera kom till smådjurschansen i januari 2023 då förra ägaren inte kunde ha dem kvar. Charlie är pappa till Vera och de båda har levt ihop hos förra ägaren sedan Vera var redo att flytta från uppfödaren. De är köpta från samma uppfödare.

Charlie och Vera kommer fram varje gång jourmatte besöker dem. Charlie är lite mer framfusig och Vera är lite försiktigare. Båda är vana vid hantering och det går utmärkt med kloklippning. Charlie tycker det är helt ok att bli klappad medan Vera är ok med det en stund innan hon vill iväg. Jourhemmet har inte provat lyfta Vera då hon behöver mer tid på sig för att vara redo för det. Båda är matmotiverade och skulle förmodligen gå utmärkt att träna trix med.

Charlie och Vera får lätt trycksår och behöver bo på mjukt underlag. Idag bor de utomhus och det funkar bra. Förra ägaren har berättat att Charlie aldrig har gått att få rumsren men att Vera går på lådan. Hos jourmatte bajsar båda lite här och var i hägnet men även i sina lådor. Båda är vana att gå i koppel enligt förra ägaren.

 
Priset för att adoptera Charlie och Vera är 2000 kr.

Flisa och Frasse

Stad: Stockholm (Vallentuna)

Ålder: Flisa uppskattas vara född juni 2020 och Frasse är född 13/6-2020

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 28/9-22

Flisa och Frasse kom till Smådjurschansen i februari 2023. De tidigare ägarna hade på grund av ändrade arbetsförhållanden inte längre tid att ge dem all den uppmärksamhet de förtjänar. Båda är sociala och rätt orädda, nyfikna på omgivningen.
 
Flisa låter sig klappas av jourhemmet men hon tycker inte om att bli lyft eller att få klorna klippta. Det går dock bra med lite mutor och tålamod. Hon älskar att ligga i solen, gräva i sandlådan och hänga med sin bästis Frasse. Frasse är en godis gris och kommer som ett skott när han får syn på en och hoppar gärna upp i knäet. Hantering och kloklippning går bra. Äppelkvistar är bland det bästa han vet. Frasse är en baddare att stå på bakbenen och undersöker gärna nya saker.

Flisa och Frasse har varit utekaniner i hela sitt liv men bor nu inomhus i jourhemmet. De verkar trivas minst lika bra med det. Eftersom Frasse är av rasen liten rex behöver han ha bra underlag om han ska bo inomhus. Ska han däremot bo utomhus behöver han bo i ett dragfritt hus, till exempel i en lekstuga, med tillgång till värmelampa.

 
Priset för att adoptera Flisa och Frasse är 2000 kr.

Sonya och Ronya - under utredning

Stad: Örebro

Ålder: Ronya är född 29/5-22 och Sonya är född 2015 eller 2016

Kön: honor

Kastrerade: Ronya är kastrerad och Sonya ska kastreras

Vaccinerade: Ronya vaccinerades 14/3-23 och Sonya ska vaccineras

 Sonya och Ronya är mor och dotter som kom till Smådjurschansen tillsammans med två hanar i februari 2023. Tidigare ägare ville inte ha dem längre och skulle avsluta deras liv. Sonya och Ronya har en väldigt fin relation och trivs mycket bra med varandra.
Sonya är en mysig hona på ca 7 år. Väldigt lugn av sig och nyfiken. Tycker om att vara med och kolla på när man pysslar med annat. Hon sitter gärna med i soffan på kvällarna och blir klappad. Hon accepterar att bli buren och är rumsren.
Ronya är en pigg och glad hona som gärna springer runt och upptäcker alla ytor som finns. Hon är skygg mot människor vilket är något som jourhemmet för tillfället jobbar på. När ingen är hemma känner hon sig trygg, springer runt och äter massa hö. Men när jourhemmet kommer hem så springer hon och gömmer sig. Framsteg som har gjorts på bara några dagar i jourhemmet är att hon nu vågar ta mat direkt ur handen. Hon vågar sig nu fram när man suttit stilla i samma rum länge. Hon är inte riktigt rumsren då några olyckor skett men jourhemmet jobbar på det.
 
Priset för att adoptera Sonya och Ronya är 2000 kr.

Olof och Sally - bokade

Stad: Karlstad

Ålder: Olof är född 19/9-18 och Sally 28/2-19

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, vaccinerades 24/2

Olof och Sally kom till Smådjurschansen i februari 2023. De kommer från en kärleksfull familj som tyvärr inte kunde behålla dem på grund av allergier. Olof (grå hane) är ett riktigt charmtroll! Nyfiken, snäll och lätthanterlig. Han älskar att upptäcka lägenheten och följer gärna efter en! Det är inga problem att klappa och lyfta upp Olof, men han föredrar att skutta runt utan att bli upplockad. Olofs bästis Sally (beige hona) är en bestämd filur! Sally är modig, energisk och hoppar gärna runt och upptäcker, hon är något försiktigare än Olof, och visar tydligt när hon behöver lite egentid genom att gå undan till sitt krypin. Sally tycker inte om att bli buren, men hon accepterar det. Båda Olof och Sally är rumsrena och har inte gnagt på varken möbler eller sladdar.

De älskar att springa i sina tunnlar och gnaga på sina leksaker och pinnar. De är inte rädda för ljud men de tyckte att robotdammsugaren var lite konstig och de ville helt inte vara nära den! De älskar örter så som basilika, persilja & timjan! När de kom till jourhemmet så var klorna nyklippta och pälsen nytrimmad, men de verkar inte tycka att det är superkul att bli borstade så det är något som behövs övas på då de båda har mycket päls så pälsvård är ett måste! De båda är väldigt kontaktsökande och hoppar gärna ut i vardagsrummet och umgås med människorna i jourhemmet! Det är ett väldigt snällt kaninpar som kommer förgylla vardagen hos den familj som adopterar dem. Olof och Sally har tidigare bott med barn och katt!

 
Priset för att adoptera Olof och Sally är 2000 kr.