Kaniner par

Gösta och Luna Midnight

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 2000kr. 

Sotis och Huthut

Stad: Stockholm (Hässelby)

Ålder: födda Juni 2020

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Sotis och Huthut är systrar och kom till Smådjurschansen i november 2021 då deras tidigare familj inte längre kunde ta hand om dem. Sotis och Huthut är syskon som bott tillsammans med sin mamma innan de kom till jourhemmet. De är två väldigt snälla, pigga och nyfikna tjejer som tycker om att utforska sin omgivning. De tycker inte om att bli upplyfta men de kommer gärna fram och hälsar och ibland hoppar de upp i knäet självmant en kort stund om man sätter sig på golvet. Sotis kan man få klappa lite ibland medan Huthut är mer tveksam till klappar. Båda två gillar att ge pussar, Sotis pussas gärna både på på händer och i ansiktet medans Huthut nästan bara pussas i ansiktet. Kloklippning gillar dem inte men det går om man mutar med pellets.

De är rumsrena när det gäller kiss men de kan lämna fåtal bajspluttar efter sig. De gillar att vara med varandra men också att utforska omgivningen på egen hand. Särskilt Huthut är väldigt matglad och snor gärna åt sig av jourhemmets mat i obevakade ögonblick. Även om båda är matglada äter de försiktigt när man erbjuder pellets från handen så det är liten risk att de råkar nafsa en i fingret i samband med mat. De gnager periodvis på utvalda ställen på kompostgallret i deras hage som vetter ut mot områden i lägenheten de inte fått utforska. De gnager inte på lister och möbler. Sotis och Huthut har bott med barn tidigare men inte med andra djur. De bor inne nu men vi tror att de skulle trivas både ute och inne.
 
Priset för att adoptera Sotis och Huthut är 2000 kr.

Maxi och Mellis

Stad: Stockholm (Nykvarn)

Ålder: födda 19/7-2019

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Maxi och Mellis är två systrar som kom till Smådjurschansen i november 2021 då deras familj kände att de skulle få det bättre hos någon med mer tid för dem. Det vi vet om deras bakgrund är att deras föräldrar räddades från vanvård. Maxi och Mellis är två förnäma små systrar som är väldigt nyfikna och sociala när man väl lärt känna dem. De är lite blyga för nya personer men när de väl känner sig trygga så kommer de gärna fram för att hälsa och bli lite klappade. Maxi är den som kommer fram först och när Mellis ser att allt är ok kommer även hon fram. Mellis är lite blyg men har ingenting emot att bli klappad så länge det är på hennes villkor och att man inte lyfter henne. Maxi får man däremot gärna ta upp i famnen och pussa lite på. De älskar när man möblerat om och storstädat i deras hägn, de springer då runt och gör små glädjeskutt och testar alla platser och saker som att det var helt nytt. Mellis gillar också att hoppa upp på taket på buren i deras hägn, där har hon en egen liten plats att sitta och spana ifrån. De bor just nu utomhus och är inte rumsrena men vi jobbar på det och de kissar nu nästan aldrig utanför sin toalåda. De är väldigt tacksamma och enkla kaniner. 

 
Priset för att adoptera Maxi och Mellis är 2000 kr. 

Golden Buzzer och Maja

Stad: Falun

Ålder: Buzz är född 2020 och maja ör född 2020-01

Kön: hane och hona 

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Buzz fångades in av en privatperson i april 2020 efter att ha varit hemlös i flera månader. Smådjurschansen hade innan dess flertalet gånger försökt fånga in honom men han överlistade oss varje gång. 

Golden Buzzer (även kallad för Basse i jourhemmet) är en försiktig med nyfiken kille som i rätt hem och med rätt familj kan utvecklas väldigt mycket. Han är väldigt pigg och sugen på att utforska men kan ibland bli begränsad då han är lite rädd av sig. Ger man det tid och håller sig nära honom så vänjer han sig och blir mer avslappnad. Han adopteras tillsammans med Maja som är hans bästa vän och trygghet, han vågar mer när han har henne vid sin sida och tillsammans är de ett perfekt par. Basse älskar att gnaga så han uppskattar verkligen att ha tillgång till pinnar och andra gnagvänliga saker. Han har även lärt sig uppskatta sin aktiveringsboll som håller honom stimulerad. Han tycker fortfarande att det är väldigt kul att smita så man behöver se till att säkra hemmet för det. Han är snäll i famnen och låter sig hanteras, om än motvilligt då han hellre har fötterna på stadig mark. Maja kom till Smådjurschansen tillsammans med sin syster Snöboll. Maja och Snöboll trivdes dock inte tillsammans så vi valde att sära på dem och Maja fick då bli kompis med Basse. Basse och Maja tycker mycket om varandra och är ofta nära varandra. Maja är snäll och nyfiken, modigare än Basse så hon lär honom att vissa saker faktiskt inte är så farliga som han tror. De bor idag inomhus men skulle även trivas utomhus, dock måste deras boende vara 100% rymningssäkert då Basse är otroligt smart och duktig på att rymma. 

Priset för att adoptera Basse och Maja är 2000kr.

Kanachi och Snö

Stad: Stockholm (Danderyd)

Ålder: Snö är född 2017, Kanachis ålder är okänd

Kön: hane och hona 

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Kanachi och Snö kom till Smådjurschansen i augusti 2021 då de inte trivdes när familjen fick tillökning. De är sedan tidigare adopterade från Smådjurschansen, Kanachi hade hittats ute varför vi inte vet hans ålder. Han adopterades från oss 2018. Snö kom till oss urspungligen som en privat omplacering. Både Kanachi och Snö har mycket personlighet. De är väldigt sociala men än så länge lite osäkra och rädda av sig även om man ser att dom gärna vill komma fram och hälsa. Kanachi är inte lika nyfiken som Snö men är däremot mer social när det kommer till människor och vi tror att han kan bli en riktig myskanin om man ger honom tiden och förutsättningarna. Snö är däremot först ut att leta upp nya ställen och springer ofta glädjevarv runt hagen. Hon är aktiv men mer tillbakadragen och rädd när det kommer till människor. Kanachi och Snö har en väldigt mysig relation och man ser att de tycker om varandra genom hur dom myser och putsar varandra. Båda är starkt matmotiverade och kommer ofta springande så fort det vankas pellets. Ingen av kaninerna har några tydliga olater och båda är väldigt trevliga att ha och göra med. De har tidigare bott inne och är rumsrena. De trivdes bra med att bo inne men man ser att de trivs bra även som de bor nu, utomhus. 

 
Priset för att adoptera Kanachi och Snö är 2000kr.

Selma och Krokus

Stad: Djura

Ålder: födda 2018-12

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Selma (brun) och Krokus (svart) kom till Smådjurschansen i februari 2021 då deras familj inte kunde ha kvar dem på grund av allergi. Systrarna är av rasen minirex och köptes av sin förra ägare från en uppfödare när de var 1 år gamla. De är vana att bo inomhus sedan tidigare men de bor i nuläget utomhus på en gård med två katter som de blivit väldigt bra vänner med. De har ingen erfarenhet av små barn eller andra djur utöver katt och kanin. Selma och Krokus är pigga och nyfikna kaniner. De kommer gärna fram och hälsar. Om man sätter sig ner och ropar på dem brukar båda komma skuttandes. Matglada är de båda två. Systrarna kommer väldigt bra överens med varandra och leker och myser gärna tillsammans. De vill helst inte bli burna eller gosade med men det kanske kommer med tiden. 
 
Priset för att adoptera Selma och Krokus är 2000 kr. 
 

Snöboll och Almby

Stad: Örebro

Ålder: Snöboll är född 2020-01 och Almbys ålder är ca 1 år

Kön: hona och hane

Kastrerade: Snöboll är kastrerad, Almby kommer kastreras den 3/2

Vaccinerade: Snöboll är vaccinerad, Almby kommer vaccineras den 3/2

Snöboll kom till Smådjurschansen tillsammans med sin syster Maja. Vi märkte dock snabbt att de inte trivdes tillsammans och vi valde då att sära på dem. Snöboll är väldigt social och orädd, kommer nyfiket fram och hälsar när man kommer in i deras hage. Hon är en superhärlig kanin som springer i åttor runt benen och tigger mer än gärna efter lite godis. Ofta ser man henne också göra glädjeskutt och ruscher i hagen. Snöboll blir mer och mer intresserad av gos och har inget emot att bli upplyft eller klappad. Hon har även visat ett fantastiskt tålamod med barn och njuter av den uppmärksamhet hon får. Almby fångades in av Smådjurschansen i april 2021. Första tiden fick han bo i en box i ett stall och kämpar fortfarande med att lita på människor. Numera bor han i en rymningssäker hage utomhus tillsammans med Snöboll, som är hans stora trygghet. Han tycker det är riktigt otäckt att bli lyft men är stilla i famnen. Han är en otroligt fin liten kille med sin vackra gula päls och sina stora snälla ögon. Senaste tiden har Almby visat stor nyfikenhet och utmanar sig själv varje dag att våga mer. Att äta ur handen är lite läskigt men också så kul att det kommer några glädjeskutt av ren stolthet när han vågar. Almby är väldigt matglad och tillsammans med Snöbolls trygga stöd ser vi framsteg varje vecka. Snabba rörelser blir han dock rädd av fortfarande så vi tror att han skulle trivas bäst i ett hem utan yngre barn eller hund/katt.
 
Priset för att adoptera Snöboll och Almby är 2000 kr.
 

Valentin och Lilly

Stad: Örebro

Ålder: Valentin är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Valentin är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. När han kom hem till oss var han väldigt skygg men mutor i form av morot gav jourhemmet snabbt dispens att klappa honom litegrann. Han accepterar numera beröring och så länge det är på hans egna villkor så njuter han så det står härliga till av att bli klappad. Numera är han helt rumsren med en och en annan sporadisk plutt som undantag. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet helt bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentin har mycket energi och är väldigt nyfiken, alla ytor ska undersökas. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. Eftersom han ogillar att bli överraskad så är ett stillsamt hem, utan t.ex. hund och barn, det som är bäst för honom. Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då hennes tidigare ägare annars skulle slå ihjäl henne. Lillys mamma är en blandras lite större än en dvärgkanin. Lilly är en ganska kavat tjej som glatt kommer till dörren, nosar och hälsar på sina jourfamilj vid hemkomst. Hon är rumsren med undantag för ett par pluttar som smiter ut ibland på fel ställe. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Hon är mycket akrobatisk och väldigt duktig på att klättra (t.ex. i gardiner) i sin jakt på smaskiga krukväxter. Trots att hon är yngst så har Lilly blivit större än sin bästa kompis Valentin. Lilly och Valentin hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. 

 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 2000 kr.