Gnagare

Sally

Stad: Falun

Ålder: född 11/2-21

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Sally kom till Smådjurschansen som en privat omplacering efter att ha förlorat sin bror och blivit ensam.

Om Sally
Sally är en pigg och modig liten gris. Han är van med barn mellan 5-9 år, katter och hundar.

Sally tycker inte om att bli upplockad men är lugn och snäll när han väl är i famnen. Han är väldigt nyfiken (speciellt när man kommer ifrån köket)

Han vill ha en vattenskål att dricka ur.

Han kan bitas ibland vid hantering, men det är nog mest pga stress och detta kan bli bättre när han fått lugna ner sig. Hjälper att muta med något gott!

Irma

Stad: Stockholm (Älvsjö)

Ålder: 3 år (fyller 4 i år)

Kön: hona

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 600kr

Ras: Pet i färgerna Golden/ white

Bakgrund
Irma är ett 3-årigt marsvin som kom till Smådjurschansen i januari 2024. Hon kommer från en familj som hämtade Irma & hennes syster från en bondgård när hon var ca 5 veckor, år 2020.

Om Irma
Irma är en matglad, flocksmart & snäll dam som är något överviktig. Irma har ”fatty eye” vilket är ärftligt men inte farligt. Det kan bli bättre med viktnedgång. Fatty eye behöver ingen behandling. Irma har träffat jourhemmets flock och hon har anpassat sig bra i flocken och känner sig fort trygg. Hon äter gärna mat och grönsaker direkt ur handen.

 

Irma skulle trivas bäst i en flock dvs där det redan finns 2-3 marsvin så hon får lite mer motion. Som de flesta marsvin är Irma svår att fånga men är ganska lugn i famnen. Irma är nyfiken & skulle nog uppskatta att få gå på upptäcktsfärd på golvet.

Alvin

Stad: Stockholm (Solna)

Ålder: född 3/7-19

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Alvin kom till oss genom privat omplacering. Hans äldre kompis gick nyligen bort, och familjen beslutade sig för att det bästa vore om han fick komma till ett nytt hem med en ny/nya kompisar.

Om Alvin
Alvin är en riktig mysfarbror. Han glider runt i buren och kanske morrar till lite försiktigt ibland, han liksom brummar. Men sedan är han hur snäll som helst. Popcornar/skuttar ibland när han byter bur eller man pratar glatt med honom. När det är nystädat i buren, så kan han springa runt så det stänker. Han kan verka lite reserverad men på ett smart och naturligt sätt. Man får gärna klia honom under hakan och överallt utan problem. Han är mycket lätt att hantera med kloklipp eller klippning. En jättesnäll kille!

Bra att veta
Alvin har bott med en ”pensionärskompis” som legat still mycket, vilket smittat av sig på honom. Detta har gjort honom lite överviktig.

Hamantha

Stad: Uppsala (Älvkarleby)

Ålder: okänd

Kön: hona

Djurslag: dvärghamster

Kom till Smådjurschansen: november 2023

Pris: 300kr

Bakgrund
Hamantha kom till Smådjurschansen i november 2023 efter att ha dumpats utanför en djuraffär tillsammans med flera andra hamstrar.

Om Hamantha
Hamantha är lite blyg och försiktig till naturen. Hon är expert på att bygga mysiga bon på olika ställen i buren där hon gärna ligger och sover. Hon är inte rädd för händer och sitter lugnt i handen.

Hamela

Stad: Uppsala (Älvkarleby)

Ålder: okänd

Kön: hona

Djurslag: dvärghamster

Kom till Smådjurschansen: november 2023

Pris: 300kr

Bakgrund
Hamela kom till Smådjurschansen i november 2023 efter att ha dumpats utanför en djuraffär tillsammans med flera andra hamstrar.

Om Hamela
Hamela är en väldigt nyfiken och aktiv liten hamster, hon gillar att greja med saker i buren och springer mycket i sitt hjul. Hon är inte rädd för händer och kan sitta helt avlslappnad i handen.

Milo & Tilo

Stad: Örebro

Ålder: Milo född 2017/2018, Tilo född 6/7-20

Kön: honor

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1200kr

Bakgrund
Milo och Tilo kom till Smådjurschansen i januari 2024 som en privat omplacering.

Om Milo & Tilo
Milo är den äldre honan i färgerna svart vit och brun. Hon älskar gurka och tomat som snacks, men det går även mycket bra med paprika för hälsans skull. Milo gillar att chilla och pilla i höet för att hitta de allra bästa stråna och bladen. Hon har pondus och kuttrar och muttrar för att visa Tilo att det inte är ok att byta hus hur som helst. Milo blev tvungen att snabbt klippa klor när hon kom till jourhemmet och hon blev också hanterad av vetrinär bara dagar efter ankomst till jourhemmet. Den modiga Milo har därför blivit lite rädd och försiktig. Jourhemmet har tålamod och ska övertala henne till att vara samma modiga Milo igen.

 

Tilo är nyfiken och har världens gulligaste gångstill. Hon är gärna uppe på hustaken och behöver mycket aktivering. Hon gräver gärna i halmen och sitter inuti höet för att hitta det bästa och godaste. Tilo var från start mer försiktig än Milo och jourhemmet har låtit henne vara och tagit allt i hennes takt, så nu visar hon nyfikenhet och hopp om att människorna kommer med något så gott som paprika eller nytt gott hö. Hon kommer gärna fram och kikar över burkanten. Om man håller fast Tilo kan hon bitas, det är bra tycker jourhemmet. Om människan inte fattar så ska man få säga ifrån. På sommaren älskar hon att få en liten snutt vattenmelon. I hennes tidigare hem ska hon ha varit en hejare på att hoppa högt.

Ratata

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: 2,5 år

Kön: hane

Djurslag: gerbil

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Ratata kom till Smådjurschansen i januari 2024 då hans gerbilkompis gått bort och ägarna lämnat Ratata hos veterinären för avlivning.

Om Ratata
Ratata är en väldigt nyfiken kille som kommer fram när man är vid buren och vill gärna klättra upp i handen. Han är tam och väldigt enkel i hanteringen. I jourhemmet finns barn (6 & 9 år). Ratata älskar att gräva gångar, bygga mysiga bon och sitt sandbad.

Ted

Stad: Göteborg

Ålder: 2 år

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 600kr

Bakgrund
Ted kom till Smådjurschansen precis innan jul 2023, då familjen inte längre hade tid för honom.

Om Ted
Han var väldigt rädd under de första dagarna, men mjuknar sakta men säkert upp. Ted är väldigt snäll och jourhemmet tror att han egentligen är en nyfiken och gosig kille, men att han behöver extra hjälp med självförtroendet och tid för att känna sig trygg.

Kloklippningen går utan problem, och han tyckte till och med att det var ganska mysigt att sitta i jourmattes knä en stund efteråt.

Ted har så kallat fatty eye, vilket gör att ögonlocket hänger lite. Det är ingenting farligt, och kan minskas med rätt kost.

I sitt förra hem bodde Ted med hund och barn (7 & 11 år), och i jourhemmet bor både en jourkanin och hans bror Bob (de bor dock separat i dagsläget då Ted tyvärr inte uppskattar Bobs sällskap).

Bättre bilder och text kommer när jourhemmet har lärt känna Ted mer.

Lady

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: född augusti 2021

Kön: hona

Djurslag: gerbil

Kom till Smådjurschansen: oktober 2023

Pris: 300kr

Bakgrund
Lady kom till Smådjurschansen i oktober 2023 som en privat omplacering efter att hennes gerbilkompis gått bort.

Om Lady
Lady är en nyfiken liten tjej som gärna kommer fram när man är vid buren. Lady är handtam och går bra att lyfta och ha i handen. Lady är väldigt aktiv och gillar att gräva gångar och ”dyka” i ströet.

Idun

Stad: Göteborg

Ålder: född 28/3-23

Kön: hona

Djurslag: dvärghamster

Kom till Smådjurschansen: juli 2023

Pris: 300kr

Bakgrund
Idun kom till Smådjurschansen i juli 2023 som en akut omplacering.

Om Idun
När hon kom till jourhemmet var hon blyg och rädd för människor. Under tiden i jourhemmet så har hon blivit mer framåt och tycker nu att människor inte är lika läskiga. Hon reagerar på snabba rörelser men så länge som man är lugn och försiktig så kommer Idun gärna fram för att hälsa. Hon kryper då gärna upp i handen för att få klappar.

Iduns favoritsyssla är att gräva i jord. Hon använder sällan hjulet utan aktiverar sig på andra sätt i sin bur. Idun kommer alltid fram och grejar vid lunchtid och sedan senare på kvällen vilket gör att man får se henne väldigt ofta.

 

Monica & Phoebe - bokade

Stad: Stockholm (Solna)

Ålder: födda 20/12-20

Kön: honor

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1200kr

Bakgrund
Monica & Phoebe är syskon från samma kull och är köpta på djuraffär i februari 2021 och har sedan dess bott hos en och samma familj. Till följd av ändrad livssituation kan inte familjen ha kvar systrarna så i februari 2024 kom de till Smådjurschansen för att hitta ett nytt för alltid-hem.

Om Monica & Phoebe
Sötnosarna Monica & Phoebe är två nyfikna tjejer som gärna kommer fram och hälsar, speciellt om man bjuder på något gott. Monica verkar mer framåt än systern Phoebe, och båda kommer säkerligen blomma ut när de känner sig hemma i jourhemmet. De är vana vid barn. 

Monica tycker det är skönt att bli klappad i ansiktet medan Phoebe inte är så intresserad av gos.

Bra att veta
Tjejerna de behöver pälsvård, i synnerhet Phoebe som har lång päls.