Omplacera

Omplaceringsanmälan tillfälligt öppen igen.

På grund av extrem hög arbetsbelastning har vi under en längre period inte haft möjlighet att ta emot omplaceringsanmälningar för kaniner. Nu har vi tillfälligt öppnat omplaceringsanmälningar för kaniner, observera att väntetiden tills vi kan ta emot er kanin kan vara mycket lång.

 

Var finns vi?

Smådjurschansen bedrivs med hjälp av jourhem, vilket innebär att alla våra djur bor i hemmiljö i väntan på egna hem. Vi har jourhemsverksamhet i områdena kring Stockholm, Uppsala, Örebro, Göteborg, Borås, Falun, Borlänge och Ludvika.

 

Vilka djur omplacerar vi?

Vi tar emot kaniner, gnagare, fåglar och vissa reptiler.

Har du hittat ett djur?

Kontakta oss.

Känner du till djur som lever i vanvård?

Anmäl till länsstyrelsen! Du kan göra detta anonymt, uppge i så fall ej ditt namn när du ringer till länsstyrelsen. Vi har inga befogenheter att omhänderta djur från sina ägare. Vi kan inte heller köpa loss djur. Vi kan heller inte stå till förfogande för djur som privatpersoner tagit om hand med förhoppningen att vi sedan ska ta över djuren, för att vi ska kunna vara behjälpliga i att ta hand om dessa djur bör en kontakt ha upprättats med oss innan djuret/djuren omhändertas.

 

Behöver du hjälp att omplacera ditt djur?

I mån av plats tar vi emot ägda djur för omplacering men vanvårdsfall via länsstyrelsen och upphittade djur prioriteras. Inga djur omplaceras direkt från sina ägare utan djuren lämnas alltid in till något av våra jourhem. Detta eftersom vi vill utvärdera djurets beteende och hälsa samt för att kunna ha möjlighet att se till att alla kaniner kastreras, vaccineras och får sina kind-och framtänder kontrollerade hos veterinär innan de är redo för adoption. Kaniner försäkras även hos Agria Smådjursförsäkring.

Så här går det till

Alla djur som kommer till oss bor i jourhem där kraven på boende och skötsel är detsamma som för de som adopterar. Ägare ansvarar för att lämna sitt djur till jourhemmet, vi har ingen möjlighet att hämta ägda djur. Ju fler städer djuret kan lämnas till desto större blir möjlighet att få snabbare hjälp. Behovet av vår hjälp är stort och vi har nästan alltid fullt och kö in. Väntetiden varierar och kan ibland vara lång. För att bli uppskriven på vår kölista fyller du i omplaceringsformuläret nedan. Vi kommer att kontakta dig inom ett par dagar via mail och bekräfta att vi tagit emot din omplaceringsansökan. Var noga med att ange rätt mailadress samt ha koll på din mail samt skräpposten. När vi har en jourhemsplats ledig för ditt djur kommer du att meddelas via mail. Om du vill ha platsen kommer jourhemmet att kontakta dig så att ni kan bestämma när djuret och eventuellt dess tillbehör lämnas till jourhemmet. Om du inte svarar på våra mail stryks ditt djur från kölistan. Meddela gärna ifall det löser sig på annat sätt innan du fått plats hos oss då det sparar tid för oss och vi får en mer aktuell kölista. En omplaceringsanmälan är ej bindande. 

Efter inlämningen

När du lämnar in ett djur till Smådjurschansen avsäger du dig äganderätten och därmed också bestämmanderätten över djuret. Vilka krav vi ställer på nya hem finns att läsa under fliken ”om adoption”. Du kommer inte få tillgång till kontaktuppgifter till djurets nya ägare, detta av respekt till personen som valt att adoptera av en förening och inte köpa av en privatperson. Det är viktigt att du är medveten om och accepterar detta. Vill du ha fortsatt kontakt med djuret så kan du inte lämna in det till föreningen utan behöver i så fall omplacera djuret på egen hand.

Varför kostar det att lämna in djur till oss?

Smådjurschansen är en ideell förening och för att kunna fortsätta hjälpa kaniner och smådjur behöver vi ta betalt av privatpersoner som lämnar in sina djur till oss. Att lämna in kaniner till oss kostar 1000kr per kanin. Gnagare och fåglar kostar 500 kr och uppåt att lämna in, kontakta therese@smadjurschansen.se för prisuppgift. Inlämningsavgiften betalas till Smådjurschansen via swish 123 470 52 65 eller bankgiro 5291-0676. Betalningen ska märkas med ”inlämning [djurets namn]”. Vid inlämning av djuret ska du även signera ett inlämningsavtal som du bör ha fått via mail innan överlämningen. Avtalet signeras enkelt med bank-id.

  Har du läst informationen om att omplacera djur via Smådjurschansen och är införstådd i hur det går till?

  För- och efternamn

  E-post

  Telefon

  Postadress

  Postnummer

  Ort

  Djurets namn

  Vad är det för djurslag?

  Är djuret en hane eller en hona?

  Vad har djuret för färg?

  Ladda upp en bild på djuret

  Varför behöver du omplacera djuret?

  Djurets födelsedatum

  Djurets bakgrund

  Djurets ras

  Är djuret kastrerat?

  Är djuret försäkrat? Om ja, i vilket försäkringsbolag?

  Beskriv djurets sjukdomshistoria och eventuella nuvarande sjukdomar och skador

  Är djuret van vid andra djur eller barn?

  Berätta så mycket du kan om djurets personlighet och behov

  Har djuret några olater?

  Bor djuret ute eller inne?

  Medföljer bur eller tillbehör? Om ja, vilka?

  Till vilken stad kan du transportera djuret? Vi har jourhem i Stockholm, Örebro, södra Dalarna, Uppsala, Göteborg och Borås med omnejder.

  Är du införstådd i att svarsmailet kan hamna i skräpkorgen?


  Godkännande

  Genom att skicka detta formulär godkänner du att du läst igenom informationen om vad det innebär att omplacera ett djur och att du är medveten om kostnaden. Vidare accepterar du även att Smådjurschansen sparar och bearbetar dina uppgifter för att kunna kontakta dig. Du kan läsa mer om detta i vår integritetspolicy här.