Omplacera

Var finns vi?

Smådjurschansen bedrivs med hjälp av jourhem, vilket innebär att alla våra djur bor i hemmiljö i väntan på egna hem. Vi har jourhemsverksamhet i Borlänge, Borås, Falun, Jönköping, Ludvika, Stockholm, Uppsala, Ulricehamn, Växjö och Örebro, med omnejder.

Vilka djur omplacerar vi?

Vi tar emot kaniner och gnagare samt, i mån av plats, vissa fåglar och vissa reptiler.

Har du hittat ett djur?

Kontakta oss.

Känner du till djur som lever i vanvård?

Anmäl till länsstyrelsen! Ni kan göra detta anonymt, uppge i så fall ej ert namn när ni ringer till länsstyrelsen. Vi har inga befogenheter att omhänderta djur från sina ägare. Vi kan inte heller köpa loss djur. Vi kan heller inte stå till förfogande för djur som privatpersoner tagit om hand med förhoppningen att vi sedan ska ta över djuren, för att vi ska kunna vara behjälpliga i att ta hand om dessa djur bör en kontakt ha upprättats med oss innan djuret/djuren omhändertas.

Behöver du hjälp att omplacera ditt djur?

I mån av plats tar vi emot ägda djur för omplacering, dock prioriteras alltid vanvårdsfall via länsstyrelsen samt upphittade djur. Inga djur omplaceras direkt från sina ägare utan djuren lämnas alltid in till något av våra jourhem. Detta eftersom vi vill utvärdera djurets beteende och hälsa samt för att kunna ha möjlighet att se till att alla kaniner kastreras, vaccineras och får sina kind-och framtänder kontrollerade hos veterinär innan de är redo för adoption. Kaniner försäkras även hos Agria Smådjursförsäkring.

Så här går det till

Alla djur som kommer till oss bor i jourhem där kraven på boende och skötsel är detsamma som för de som adopterar. Ägare ansvarar för att lämna sitt djur till jourhemmet, vi har ingen möjlighet att hämta ägda djur. Ju fler städer djuret kan lämnas till desto större blir möjlighet att få snabbare hjälp. Behovet av vår hjälp är stort och vi har nästan alltid fullt och kö in. Väntetiden varierar och kan ibland vara lång. För att bli uppskriven på vår kölista fyller ni i omplaceringsformuläret nedan. Vi kommer att kontakta er inom ett par dagar via mail och bekräfta att vi tagit emot er omplaceringsansökan. Var noga med att ange rätt mailadress samt ha koll på er mail samt skräpposten. När vi har en plats ledig för ert djur kommer ni att meddelas via mail. Om ni vill ha platsen kommer jourhemmet att kontakta er så att ni tillsammans kan bestämma när djuret och eventuellt dess tillbehör lämnas till jourhemmet. Om ni inte svarar på våra mail stryks ert djur från kölistan. Skulle ni hitta ett hem till djuret på egen hand vill vi gärna att ni meddelar oss detta. En omplaceringsanmälan är ej bindande. 

Efter inlämningen

När ni lämnar in ett djur till Smådjurschansen avsäger ni er äganderätten och därmed också bestämmanderätten över djuret. Vilka krav vi ställer på nya hem finns att läsa under fliken ”om adoption”. Ni kommer inte få tillgång till kontaktuppgifter till djurets nya ägare, detta av respekt till personen som valt att adoptera av en förening och inte köpa av en privatperson. Det är viktigt att ni är medvetna om och accepterar detta. Vill ni ha fortsatt kontakt med djuret så kan ni inte lämna in det till föreningen utan behöver i så fall omplacera djuret på egen hand.

Varför kostar det att lämna in djur till oss?

Smådjurschansen är en ideell förening och för att kunna fortsätta hjälpa kaniner och smådjur behöver vi ta betalt av privatpersoner som lämnar in sina djur till oss. Detta för att täcka en del av de kommande utgifter som föreningen kommer att få för ert djur.

Kanin, kastrerad (med intyg): 1000kr
Kanin, okastrerad: 1500kr
Gnagare: 500kr
Små fåglar: 500kr
Stora fåglar: 1000kr
Reptiler: 500kr
Stora reptiler: 1000kr
Övriga djur: kontakta therese@smadjurschansen.se för prisuppgift

Vill du lämna in många djur eller om du vill veta en exakt prisuppgift för den djurart du vill omplacera? Kontakta Therese på therese@smadjurschansen.se så återkommer hon med prisuppgift. Obs gäller endast djur som inte är kaniner.

Observera att vi behöver ha ett utdrag från journalen som bevisar att en kastrering har gjorts.

Inlämningsavgiften betalas till Smådjurschansen via swish 123 470 52 65 eller bankgiro 5291-0676. Betalningen ska märkas med ”inlämning [djurets namn]”. Vid inlämning av djuret ska ni även signera ett inlämningsavtal som ni bör ha fått via mail innan överlämningen. Avtalet signeras enkelt med bank-id.

  Har ni läst informationen om att omplacera djur via Smådjurschansen och är införstådd i hur det går till?

  För- och efternamn

  E-post

  Telefon

  Postadress

  Postnummer

  Ort

  Djurets namn

  Vad är det för djurslag?

  Är djuret en hane eller en hona?

  Vad har djuret för färg?

  Ladda upp en bild på djuret

  Varför behöver ni omplacera djuret?

  Djurets födelsedatum

  Djurets bakgrund

  Djurets ras

  Är djuret kastrerat?

  Är djuret försäkrat? Om ja, i vilket försäkringsbolag?

  Beskriv djurets sjukdomshistoria och eventuella nuvarande sjukdomar och skador

  Är djuret van vid andra djur eller barn? Om ja, berätta vilka djur och ålder på barnen.

  Berätta så mycket ni kan om djurets personlighet och behov

  Har djuret några olater?

  Bor djuret ute eller inne?

  Medföljer bur eller tillbehör? Om ja, vilka?

  Till vilka städer kan ni transportera djuret? Vi har jourhem i Stockholm, Örebro, södra Dalarna, Uppsala, Göteborg, Ulricehamn, Borås, Växjö och Jönköping med omnejder.

  Är ni införstådda i att djuret kommer att placeras i ett tillfälligt hem (så kallat jourhem) och att det därefter kommer säljas vidare och att ni ej kommer få kontaktuppgifter till köparna?

  Är ni införstådda i att svarsmailet kan hamna i skräpkorgen?


  Godkännande

  Genom att skicka detta formulär godkänner ni att ni läst igenom informationen om vad det innebär att omplacera ett djur och att ni är medvetna om kostnaden. Vidare accepterar ni även att Smådjurschansen sparar och bearbetar era uppgifter för att kunna kontakta er. Ni kan läsa mer om detta i vår integritetspolicy här.