Kaniner par

Iris och Lava

Stad: Borås (Viskafors)

Ålder: födda 1/5-21

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 22/8-23

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Storlek: stora (3,3kg & 3,2kg)

Kom till Smådjurschansen: augusti 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Iris och Lava kom till Smådjurschansen i augusti 2023 efter att deras tidigare familj inte hade tiden för dem länge, och skulle avliva dem hos veterinär. Istället fick dem en ny chans hos oss. I deras förra hem så bodde dem utomhus vilket dem uppskattade. 
 
Om Iris och Lava
Både Iris och Lava är av rasen Rex. De är vana med barn och katt. Båda kaninerna är väldigt snälla och nyfikna. Dem tycker om att vara med varandra och gillar att vila nära den andre. De bor inomhus i jourhemmet.
 
Lava är vit med bruna prickar. Lava är den lite mer bestämda kaninen men är väldigt nyfiken och kommer fram när jourmatte kommer. Det går att lyfta upp henne i knäet utan problem och hon ligger gärna i knäet och myser en liten stund. Hon är lätt att ta på selen och duktig på att gå i koppel. Båda kaninerna är vana med människor och nyfikna när jourmatte kommer. Lava är inte rumsren, men vi jobbar på det och det har blivit bättre.
 
Iris är vit med bruna och svarta prickar. Hon är väldigt social och kan hoppa upp i knäet om hon misstänker att godis är i närheten. Hon tycker om att leka med aktiveringsbollen och är riktigt bra på att få ut godisarna! Båda två tycker om att sitta nära och bli klappade. Iris är inte rumsren men har blivit duktig på att kissa på lådan så det blir bättre! Iris är lite mer försiktig än Lava.

Både Iris och Lava är väldigt kelsjuka och älskar att mysa i knäet, dom är enkla att lyfta upp och att klippa klorna på. Iris är rumsren och Lava är nästintill rumsren. Både iris och Lava är vana med hundar och katter och kommer gärna fram och nosar på både hunden som finns i jourhemmet och katterna.

Bra att veta

Om de ska bo utomhus bör de under vinterhalvåret har tillgång till en värmelampa pga deras päls. 

Samba och Mingla

Stad: Örebro

Ålder: födda augusti 2022

Kön: hanar

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 28/10-22

Rumsrena: ja

Vill bo: inne eller ute

Storlek: små (Samba 1,1kg Mingla 1,3kg)

Kom till Smådjurschansen: augusti 2022

Pris: 1000kr

Bakgrund
Samba och Mingla är två bröder som fångades in av Smådjurschansen i augusti 2022 efter att flertal boende på gården larmat om ungarnas utsatta situation. Innergården de bodde på var under total renovering och uppbyggnad, var en byggarbetsplats med maskiner, jord, grushögar och byggmaterial. De fångades in tillsammans med sina 5 syskon. Ingen på gården hade sett någon vuxen kanin de senaste dagarna vilket de tidigare gjort dagligen varför ungarna befann sig i en mycket utsatt situation. De är födda i början av augusti, troligtvis utomhus. 
 
Om Samba och Mingla
Samba och Mingla är smarta, nyfikna och sociala små killar som älskar att utforska men som kan bli skrämda vid snabba rörelser och sticker då snabbt iväg och gömmer sig i ett krypin där de känner sig trygga. När nyfikenheten tar över kommer de fram igen. De tycker att det är superspännande när något händer och vill gärna vara med- men på avstånd. De båda vill inte bli klappade eller rörda vid, då springer de iväg. Det går bra att bli matade direkt ur handen då de är matmotiverade. I jourhemmet är en toarulle fylld med pellets favoritleksaken.
 
Samba var snabb med att lista ut hur man klättrar över gallret till deras inhägnad han kommer ofta fram och nosar på det jourmatte pysslar med. Mingla är lite mer tillbakadragen och tycker mycket om att sitta högt, gärna i ett fönster så han kan titta ut. Han gillar också att ligga och sträcka ut sig mitt på golvet eller gosa med sin bror.
 
De är båda väldigt små och kastrerades därför sent. De har bott tillsammans hela sitt liv och älskar varandra högt. De har aldrig bråkat. De bor just nu inne och går fritt i lägenheten. 

Bra att veta
Samba och Mingla vill inte bo med hundar eller katter. De kan bo både ute och inne, men behöver bo rymningssäkert.

Valentine och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentine är född 2019 och Lilly är född 02/02-21

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 15/3-23

Rumsrena: ja

Vill bo: inne eller ute

Storlek: mellan (2,3kg) och liten (1,6kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2021

Pris: 1000kr

Bakgrund
Valentine är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då de hotades att avlivas.
 
Om Valentine och Lilly
Valentine är en liten reserverad kille som accepterar beröring så länge det är på hans egna villkor. Han tycker dock att lyft och kloklippning är läskigt. Ibland springer Valentine iväg och gömmer sig som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När det bjuds på godsaker är hans blyghet som bortblåst och han fullkomligt klättrar över godisservitören. I övrigt är han en snäll och nyfiken kanin med mycket energi. 

Lilly är en kavat och nyfiken tjej som glatt kommer fram och hälsar och nosar på alla. Även Lilly kan vara aningen reserverad men är förhållandevis okej med beröring och kloklippning. Lilly älskar godsaker och är aldrig sen när det rasslar i pelletslådan. Hon är i övrigt en väldigt snäll och lugn tjej.

Lilly och Valentine hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. Tillsammans undersöker dom allt i deras närhet. De är båda riktiga hejare på att gräva och att lukta sig till utspridda och gömda pellets. De fullkomligt älskar äppelgrenar och att spana ut över gården från staketräcket. De är mycket godtrogna och har aldrig bitits. De har även båda lärt sig att gå genom kattlucka. De har tidigare bott inomhus och då varit helt rumsrena. I dagsläget bor de utomhus i en stuga med tillgång till en hage. Både Lilly och Valentine har upplevts trivas bra såväl inom- som utomhus.

Bra att veta
Valentine har mycket energi och är väldigt nyfiken. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. 

Lilly och Valentine behöver bo i ett rymningssäkert hem.

Maskros och Tramptass

Stad: Ulricehamn (Liared)

Ålder: Tramptass är 6 år och Maskros är 8 år

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 4/7-23 & 10/8-23

Rumsrena: vet ej (bor ute)

Vill bo: ute

Storlek: mellan & stor (2kg & 3,8kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tramptass och Maskros kom till Smådjurschansen i juni 2023 då deras familj inte kunde ha kvar dem på grund av flytt. De har tidigare bott utomhus. 

Om Maskros och Tramptass
Maskros är en lugn dam som gillar gos. Hon tycker om att gräva och Tramptass hänger gärna på. 
Ingen av dem är särskilt matmotiverade och vi utforskar fortfarande det där extra goda som det går fjäska med. 

Tramptass är otroligt söt om än lite blyg även om han blir mer och mer framåt för varje dag. Tramptass tycker det är väldigt spännande när hönorna spatserar utanför. 

De har träffat jourhemmets katt och är helt obrydda. Tunnlar och att vara på marken är mer deras grej än att hoppa upp på saker. Maskros är en stor tjej, hon är blandras och med tanke på hennes storlek har hon troligtvis belgisk jätte eller stora silver i sig. Tramptass är av okänd ras men påminner om en holländare. De är inte så vana vid barn men kan säkerligen passa hos lugna barn med lite tålamod. De har träffat barn i jourhemmet och Maskros blir gärna klappad medan Tramptass tycker det är lite läskigt.

De blev nästan rumsrena den veckan de bodde inomhus vid kastrering, men vill helst bo utomhus där de kan fortsätta gräva gångsystem.

Gösta och Luna Midnight

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: Gösta uppskattningvis 2-3 år, Luna född 7/9-17

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 16/3-23

Rumsrena: ja

Vill bo: ute

Storlek: liten (båda är ca 1,2kg)

Kom till Smådjurschansen: maj & september 2021

Pris: 1000kr

Bakgrund
Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. 

Luna kom till Smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon.

Om Gösta och Luna
Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Bra att veta
Vi bedömer att Gösta inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Luna kräver pälsvård

Yoghurt och Lovis

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: Yoghurt är född Okt 2021, Lovis är född Aug 2021

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 25/8-23

Rumsrena: ja

Vill bo: ute eller inne

Storlek: 

Kom till Smådjurschansen: januari 2022 & april 2022

Pris: 1000kr

Bakgrund
Yoghurt kom till Smådjurschansen i Januari 2022 då en privat person fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Lovis kom till Smådjurschansen i April 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne och kunde heller inte ta hand om hennes behov. 
 
Om Yoghurt och Lovis
Yoghurt är en Lejonhuvad dvärgkanin blandat med vildkanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Han är dock inte bekväm med att bli buren så detta görs enbart när det verkligen behövs och då med en transport bur. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en och han kommer fram för att se om du har något gott. Han är en fin och smart kille.
 
Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt pga att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Hon har haft en jobbig första tid i sitt liv med människor som inte lyssnat på hennes behov, men hon börjar kännas mer och mer självsäker i jourhemmet och framförallt med yoghurt som sambo. Hon kommer fram till en och vill gärna ha lite gott av dig. Då går det bra att man klappar henne en liten stund. Hon utforskar gärna lite omgivningen och älskar att rejsa runt.
 

Tillsammans är detta paret perfekta för varandra. Båda har väntat länge efter en kompis. Yoghurt har blivit mindre vild med Lovis och Lovis kan börja känna sig trygg eftersom yoghurt i sig är väldigt trygg. Yoghurt och Lovis söker ett hem där de kan bo inomhus pga Lovis päls.

Bra att veta
Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Lovis behöver mycket pälsvård.

Charlie och Vera

Stad: Örebro

Ålder: född 15/6-17 respektive 6/5-18

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 16/5-22

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Storlek: mellan (ca 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Charlie och Vera kom till smådjurschansen i januari 2023 då förra ägaren inte kunde ha dem kvar. Charlie är pappa till Vera och de båda har levt ihop hos förra ägaren sedan Vera var redo att flytta från uppfödaren. De är köpta från samma uppfödare.
 
Om Charlie och Vera
Charlie och Vera är två supergoa rexpälsade kaniner. 

Charlie och Vera är två levnadsglada kaniner med mycket fart och fläkt. Charlie är social, cool och orädd, det mesta går bra tycker han. Vera är nyfiken och blir mer och mer bekväm med människor varje dag. Båda är matmotiverade och går utmärkt att träna tricks med. Varje gång jourmatte kommer till deras hage så springer de genast fram och möter henne vid dörren. Charlie är lite mer framfusig och Vera är lite försiktigare. 

Båda är vana vid hantering och det går utmärkt med kloklippning. Charlie tycker det är helt ok att bli klappad medan Vera är ok med det en stund innan hon vill iväg. 

Bra att veta
Charlie och Vera får lätt trycksår och behöver bo på mjukt underlag. Idag bor de utomhus och det funkar bra. Hos jourmatte bajsar båda lite här och var i hägnet men även i sina lådor. Charlie och Vera ska inte bo med mindre barn, inte heller katt är särskilt uppskattat.

Polly och Eris

Stad: Stockholm (Rönninge)

Ålder: födda 2021

Kön: honor

Kastrerade: kommer kastreras 21/9

Vaccinerade: ja, 9/8-23

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Storlek: stora (ca 3kg)

Kom till Smådjurschansen: juli 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Polly och Eris är två stycken underbara kaniner som kom till Smådjurschansen i juli 2023. De räddades från avlivning när att deras tidigare familj skulle flytta och inte längre hade plats för dem. 

Om Polly och Eris
Dem är inte helt rumsrena än men det är något som tränas på i jourhemmet. De mesta hamnar på rätt plats i lådan men ibland så blir det lite kluttar utanför. Båda två är extremt snälla och väldigt nyfikna, men lite blyga. Dem har varandra och älskar att vara tillsammans. Dem myser väldigt mycket med varandra och gillar att vara nära varandra. 
 
Polly är helt svart i ansiktet, hon är lite mer lekfull och gillar att klura ut olika lekar och busa och mysa. Hon är lätt att hantera, kan sprattla lite men då får man börja om och då går de jättebra. Hon är en lugn tjej. Hon vill lära sig nya saker i sin egna takt. Äter allt och gillar när man ”gömmer” maten.
 
Eris är svart och vitfläckig i ansiktet, hon är extremt mysig, älskar att rulla sig och ligga på rygg. Hon vill gärna ligga utsträckt med benen och om hon blir trött så gäspar hon stort. Hon är lite mer blyg och försiktig. Hon är inte lika lätt med hanteringen, men det jobbar jourhemmet mycket på. Hon är en äventyrare, älskar att utforska och upptäcka nya saker. Lite mer kräsen i första anblick, men äter allt efter hon luktar på det.
 
Bra att veta
Eris och Polly bor inomhus just nu men har tidigare även bott utomhus. Att bo inomhus funkar bra men de behöver bo i ett utrymme som är kaninsäkrat. De är två supersnälla tjejer som alltid hoppar fram när jourmatte kommer hem och är nyfikna på nya människor.

Mira och Milo

Stad: Stockholm

Ålder: födda 2018

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 18/10-22

Rumsrena: ja

Vill bo: inne eller ute

Storlek: små (2kg & 1kg)

Kom till Smådjurschansen: hösten 2022

Pris: 2000kr

Bakgrund
Mira och Milo kom först till Smådjurschansen hösten 2022 då deras familj inte längre hade tid för dem. De adopterades men kom sedan tillbaka till Smådjurschansen i maj 2023. 

Om Mira och Milo
De är två fantastiskt snälla och trygga kaniner som är lätta att hantera. De är båda väldigt kontaktsökande, nyfikna med underbart temperament. Mira är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad medan Milo föredrar att vara social på andra sätt – han skuttar gärna efter jourmatte runt i lägenheten och hoppar upp i knät när man sitter på golvet. De är två riktiga charmtroll med sina mjuka personligheter!

Mira och Milo älskar att böka runt i deras grävlåda, söka efter pellets, skutta runt i jourhemmet på upptäcktsfärd, underhållas med olika aktiveringsleksaker och gosa med varandra.

De bor frigående inomhus hos jourhemmet, är rumsrena, gnager inte på möbler eller inredning och är vana vid hundar och fåglar. De är mycket matglada och särskilt förtjusta i maskrosrötter.

Mira väger ca 2 kg, Milo väger ca 1 kg.

Bra att veta 
De är båda gravt synskadade; Mira reagerar på ljus men kan inte se mer än så. Milo har ärrvävnad på sina hornhinnor vilket gör att han ser väldigt dåligt. De kan se ungefär 5%, grovt draget. Det är inget de lider av och de tar sig fram utan hinder. Vet man inte att de är blinda är det inte säkert att man märker det.

Milo har lång päls men tycker inte om pälsvård, så det behöver man träna på. Med lite mutor och mycket tålamod går det till slut.

Mira och Milo vill komma till ett lugnt hem där de får den aktivering som passar synnedsatta kaniner (födosök, få ut pellets ur äggkartonger, o dyl.) och stor yta att röra sig på och upptäcka.