Kaniner par

Mira och Milo

Stad: Stockholm

Ålder: födda 2018

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Mira och Milo kom till Smådjurschansen hösten 2022 då deras familj inte längre hade tillräckligt med tid för dem. De är två fantastiskt snälla och trygga kaniner som är lätta att hantera. Mira och Milo är båda väldigt kontaktsökande, nyfikna med underbart temperament. Mira är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad medan Milo föredrar att vara social på andra sätt – han skuttar gärna efter jourmatte runt i lägenheten och hoppar upp i knät när man sitter på golvet. De är två riktiga charmtroll med sina mjuka personligheter!
 
De är båda gravt synskadade; Mira reagerar på ljus men kan inte se mer än så. Milo har ärrvävnad på sina hornhinnor vilket gör att han ser väldigt dåligt. De kan se ungefär 5%, grovt draget. Det är inget de lider av och de tar sig fram utan hinder. Vet man inte att de är blinda är det inte säkert att man märker det. Mira och Milo älskar att böka runt i sin grävlåda, söka efter pellets, skutta runt i jourhemmet på upptäcktsfärd, underhållas med olika aktiveringsleksaker och gosa med varandra. De bor frigående inomhus i jourhemmet, är rumsrena, gnager inte på möbler eller inredning och är vana vid hundar och fåglar. De är mycket matglada och särskilt förtjusta i maskrosrötter. Milo har lång päls men tycker inte om pälsvård, så det behöver man träna på och med lite mutor och mycket tålamod går det till slut. Mira och Milo vill komma till ett lugnt hem där de får den aktivering som passar synnedsatta kaniner (födosök, få ut pellets ur äggkartonger, o dyl.) och stor yta att röra sig på och upptäcka. Mira väger ca 2 kg och Milo väger ca 1 kg.
 
Priset för att adoptera Mira och Milo är 2000kr. 

Gösta och Luna Midnight

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till Smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 1000kr. 

Yoghurt och Lovis

Stad: Bålsta (uppsala)

Ålder: Yoghurt är född Okt 2021, Lovis är född Aug 2021

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Yoghurt kom till Smådjurschansen i Januari 2022 då en privat person fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Yoghurt är en Lejonhuvad dvärgkanin blandat med vildkanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Han är dock inte bekväm med att bli buren så detta görs enbart när det verkligen behövs och då med en transport bur. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en och han kommer fram för att se om du har något gott.  Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Han är en fin och smart kille.
 
Lovis kom till Smådjurschansen i April 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne och kunde heller inte ta hand om hennes behov. Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt pga att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Den som adopterar Lovis behöver vara beredd på att ta ett stort ansvar för hennes päls. Hon har haft en jobbig första tid i sitt liv med människor som inte lyssnat på hennes behov, men hon börjar kännas mer och mer självsäker i jourhemmet och framförallt med yoghurt som sambo. Hon kommer fram till en och vill gärna ha lite gott av dig. Då går det bra att man klappar henne en liten stund. Hon utforskar gärna lite omgivningen och älskar att rejsa runt.
 
Tillsammans är detta paret perfekta för varandra. Båda har väntat länge efter en kompis. Yoghurt har blivit mindre vild med Lovis och Lovis kan börja känna sig trygg eftersom yoghurt i sig är väldigt trygg.
 
Priset för att adoptera Yoghurt och Lovis är 2000 kr

Valentin och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentin är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Valentin kom till Smådjurschansen i februari 2021. Han levde innan det som en hemlös kanin och fångades in i centrala Örebro. Valentin accepterar beröring så länge det är på hans egna villkor men tycker att lyft och kloklippning är läskigt. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet som bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentin har mycket energi och är väldigt nyfiken. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. Valentin behöver få komma till ett lugnt och tryggt hem som är rymningssäkert.
 
Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då de hotades att avlivas. Lillys mamma är en blandras och är lite större än en dvärgkanin. Lilly är en ganska kavat och nyfiken tjej som glatt kommer fram och hälsar och nosar på alla. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Lilly är även enkel i all hantering så som kloklippning. Hon älskar godsaker och är aldrig sen när det rasslar i pelletslådan. Hon är i övrigt en väldigt snäll och lugn tjej.
 
Lilly och Valentin hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. De har tidigare bott inomhus och då varit helt rumsrena. I dagsläget bor de utomhus i en stuga med tillgång till en hage. De är båda två hejare på att gräva hål i jorden och sitta på staketräcket till hagen och ha span på gården. Både Lilly och Valentine har upplevts trivas bra såväl inom- som utomhus.
 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 1000 kr.

Kanel och Kardemumma

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: födda 2021-05

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Kanel och Kardemumma kom till smådjurschansen i augusti 2022 på grund av allergi i familjen. De är syskon och trivs väldigt bra tillsammans och följer gärna varandra. De är hund- och kattvana och även lugna vid besök av barn. Kanel och Kardemumma är båda okej med att bli burna och har inga problem med att bli klappade. De har bott inomhus hos sin tidigare familj men de bor nu utomhus och trivs bra även med det. När de kom till jourhemmet hoppade de direkt ut ur transportburen och började undersöka det nya hemmet. Ingen av dem har visat tendens på att vilja bitas eller annan aggressivitet. Både Kanel och Kardemumma är snabbt fram till en när man kliver in i buren och gör oftast fina hopp av glädje. Kardemumma är en riktig klätterapa som gärna tar sig upp på diverse ställen när han får tillgång. I övrigt så är han matglad och nyfiken på allt i buren och runt omkring. Han har även börjat lägga sig i ens knä för en liten mysstund när man sätter sig i buren. Kanel gillar att visa kärlek genom pussar och även hon är matglad och nyfiken på samtliga hörn i buren och det som händer utanför. Nu i snötider så älskar det att gräva tunnlar och leka i snön. Deras favorit sysselsättning är att busa med hushållets katt på varsin sida av buren. De uppskattar att sitta på höjd och även att syssla med olika aktivitetsleksaker. Deras favoritgodsaker är maskrosor och banan.
 
Priset för att adoptera Kanel och Kardemumma är 2000 kr.

Ginny och Hermoine

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: födda 2020/2021

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Ginny och Hermoine kom till Smådjurschansen i november 2022 efter tidigare vanvård. Hermoine är lite modigare än Ginny och skuttar alltid runt fötterna på en så man får passa sig var man kliver. Båda är dock mycket sociala och sällskapliga och låter sig klappas och hanteras utan större besvär. De kommer alltid fram och vill hälsa när man går förbi utehagen eller går in i stallet. Hermoine har tidigare haft lite problem med sitt ena öga som runnit lite och haft viss rodnad men det ser bra ut nu enligt veterinär vid besök 27/12-22. De äter hö med god aptit och älskar när de får lite extra gobitar ibland. De är inte rumsrena och det hamnar pluttar lite överallt.
 
Priset för att adoptera Ginny och Hermoine är 2000 kr.

Bibi och Algot

Stad: Stockholm (Hökarängen)

Ålder: född 10/10-2020 respektive okänd men sannolikt född 2020 

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: kommer vaccineras 17/1

Från början kom Bibi och Algot till Smådjurschansen i slutet av 2020. Dom kom från två olika ställen, men sattes sedan ihop med varandra, vilken fungerade jättebra. Algot som är väldigt skygg fann mycket trygghet i Bibi och vågade utforska lite mer tack vare henne. Nu älskar dom varandra och ligger ofta och sover tillsammans och tvättar varandra.

Bibi kom innan detta från dåliga omständigheter, där hon bott på en oskyddad balkong. Algot föddes i det vilda, då hans mamma var utan hem och sprang runt i ett bostadsområde. Efter ett år fick hon ungar med en vildkanin och boade i ett hönshus. Man kunde då fånga in mammakanin med ungar och Algot kom därefter till Smådjurschansen. Efter detta blev Bibi och Algot adopterade, men har nu kommit tillbaka till oss och letar nu efter ett nytt hem, då deras ägare inte längre kunde ta hand om dom.

Denna gång kom Bibi och Algot tillsammans till Smådjurschansen i december 2022. Bibi är mycket större än Algot och är en stor trygghet för honom då han är väldigt skygg, däremot vågar han sig fram till handen ibland för att få lite pellets. Följer Bibi med vågar Algot mer och jourhemmet har märkt att han vill mycket men inte riktigt vågar. Bibi däremot är väldigt trygg och går gärna runt och utforskar och leker med olika aktiveringsleksaker. Hon tycker inte om att gå på golvet, så mattor behövs för att hon ska våga utforska. Bibi är social och kommer gärna fram och hälsar. Bibi får man gärna klappa, men ingen av dom tycker om att bli burna. De båda tycker om att bita sönder och leka med kartonger. Efter en tid i jourhemmet har Algot vågat sig ut mer ur sina gömställen. Jourhemmet ser honom nu ofta ute och utforskar och är nyfiken, men när jourmatte närmar sig går han in i ett hus och gömmer sig. Han har alltmer vågat sig fram för att äta ur handen när det bjuds på pellets.

Dom bor inomhus i jourhemmet och har gjort det hos förra ägaren också. Bibi och Algot skulle eventuellt trivas att bo ute också, men eftersom Algot är skygg så tror jourhemmet att det är bra att ha honom där han får vänja sig vid ljud och människor, men det är viktigt att han har ställen att gömma sig på. Både Algot och Bibi är helt rumsrena.

 
Priset för att adoptera Bibi och Algot är 2000 kr.

Elsa och Cream

Stad: Örebro

Ålder: född i slutet av maj 2022 respektive okänd 

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Elsa adopterades tidigare men gick då inte ihop med det nya hemmets egna kanin och kom därför tillbaka till Smådjurschansen under 2022. Hon bor däremot nu tillsammans med kaninen Cream och de trivs bra ihop och kan därför adopteras tillsammans eller separat. Elsa är en mysig och social tjej som alltid kommer fram och hälsar en välkommen. Hon älskar att mysa med hela familjen! Hon är väldigt nyfiken och skuttar gärna omkring i hela huset på upptäcktsfärd, har inte tuggat på något under sin tid i jourhemmet. Hon har verkligen charmat hela sin jourfamilj och är gärna med under familjehäng i soffan!
 
Cream kom till Smådjurschansen via Länsstyrelsen i ett stort vanvårdsärende och var då endast 3v gammal när han tillsammans med mamma, två syskon och ett flertal kaniner omhändertogs. Cream är en lugn och trygg kille som dagligen nyfiket kommer och möter jourmatte i inhägnaden. Han blev mycket hanterad av jourhemmets tonårsbarn som kaninunge och även fortsatt av jourmatte. Han är mycket matglad, social och uppskattar klappar och gos så länge det sker på golvet men tycker inte så mycket om att bli upplyft eller sitta i famnen och visar det genom att bli sprattlig. Cream är döv.
 
Priset för att adoptera Elsa och Cream är 2000 kr.

Doris och Marabou

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: Marabou är född i mars 2020 och Doris i mars 2021 

Kön: honor

Kastrerade: ska kastreras

Vaccinerade: ska vaccineras

Doris och Marabou kom till Smådjurschansen i januari 2023 då deras tidigare familj kände att de behövde komma till ett hem med mer intresse för dem. Marabou är en dvärgvädur köpt hos uppfödare. Doris är en dvärgvädursblandras som förra familjen köpte av en privatperson när hon var kaninunge. Både Marabou och Doris är två mysiga, nyfikna och lugna kaniner. Det går bra att bära, hantera och klappa dem båda, även om Doris framförallt vill bli klappad på golvet istället för uppe i famnen. De är vana vid barn och katt. Doris och Marabou bor utomhus i jourhemmet men har tidigare bott inomhus och trivs med det också.
 
Priset för att adoptera Doris och Marabou är 2000 kr.

Charlie och Vera

Stad: Örebro

Ålder: född 15/6-17 respektive i 6/5-18 

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Charlie och Vera kom till Smådjurschansen i januari 2023. De kommer ursprungligen från en uppfödare och är av rasen Liten Rex. I sitt tidigare hem var Charlie inte rumsren inomhus och de bor därför utomhus i sitt jourhem. Båda är chipmärkta. De är smarta och lättlärda och tycker mycket om att bli klappade. Charlie är pappa till Vera och de har bott tillsammans under hela livet. De tycker mycket om varandra och är alltid tillsammans. 
 
Priset för att adoptera Charlie och Vera är 2000 kr.