Kaniner par

Gösta och Luna Midnight

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: Gösta uppskattningvis 2-3 år, Luna född 7/9-17

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 16/3-23

Rumsrena: ja

Vill bo: inne under denna vinter, kan flytta ut i vår

Ras: Gösta: okänd (väger ca 1,2kg)
        Luna: lejonhuvad kanin (väger ca 1,2kg)

Kom till Smådjurschansen: maj & september 2021

Pris: 1000kr

Bakgrund
Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. 

Luna kom till Smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon.

Om Gösta och Luna
Det är viktigt för Gösta och Luna att de kommer till ett hem där det finns aktivering. De gillar att klättra upp och in genom saker. De behöver mycket yta för att kunna springa omkring och ser gärna att det finns en grävlåda. Ingen av dom är den typiska knäkaninen men kommer gärna fram och tar mat från händerna och kan uppskatta en klapp innan de far vidare på annat. Båda två är väldigt matglada och är inte kräsna med vad som serveras.

Båda är rumsrena.

Eftersom Luna är långhårig så måste hennes päls skötas om kontinuerligt. Det är inte hennes favoritsysselsättning att sitta still men hon är medgörlig när det ska göras.

De är båda väldigt snälla och nyfikna små liv.

Bra att veta
Vi bedömer att Gösta inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Luna kräver pälsvård

Maskros och Tramptass

Stad: Ulricehamn (Liared)

Ålder: Tramptass är 6 år och Maskros är 8 år

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 4/7-23 & 10/8-23

Rumsrena: vet ej (bor ute)

Vill bo: ute

Ras: Maskros: belgisk jätte / stora silver (3,8kg)
        Tramptass: okänd (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tramptass och Maskros kom till Smådjurschansen i juni 2023 då deras familj inte kunde ha kvar dem på grund av flytt. De har tidigare bott utomhus. 

Om Maskros och Tramptass
Maskros är en lugn dam som gillar gos. Hon tycker om att gräva och Tramptass hänger gärna på. 
Ingen av dem är särskilt matmotiverade och vi utforskar fortfarande det där extra goda som det går fjäska med. 

Tramptass är otroligt söt om än lite blyg även om han blir mer och mer framåt för varje dag. Tramptass tycker det är väldigt spännande när hönorna spatserar utanför deras hage. 

De har träffat jourhemmets katt och är helt obrydda inför denne. Tunnlar och att vara på marken är mer deras grej än att hoppa upp på saker. Maskros är en stor tjej, hon är blandras och med tanke på hennes storlek har hon troligtvis belgisk jätte eller stora silver i sig. Tramptass är av okänd ras men påminner om en holländare. De är inte så vana vid barn men kan säkerligen passa hos lugna barn med lite tålamod. De har träffat barn i jourhemmet och Maskros blir gärna klappad medan Tramptass tycker det är lite läskigt.

De blev nästan rumsrena den veckan de bodde inomhus vid kastrering men de vill helst bo utomhus där de kan fortsätta gräva gångsystem.

Valentine och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentine är född 2019 och Lilly är född 02/02-21

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 15/3-23

Rumsrena: ja

Vill bo: inne eller ute

Ras: okänd (väger 2,3kg & 1,6kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2021

Pris: 1000kr

Bakgrund
Valentine är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då de hotades att avlivas.
 
Om Valentine och Lilly
Valentine är en liten reserverad kille som accepterar beröring så länge det är på hans egna villkor. Han tycker dock att lyft och kloklippning är läskigt. Ibland springer Valentine iväg och gömmer sig som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När det bjuds på godsaker är hans blyghet som bortblåst och han fullkomligt klättrar över godisservitören. I övrigt är han en snäll och nyfiken kanin med mycket energi. 

Lilly är en kavat och nyfiken tjej som glatt kommer fram och hälsar och nosar på alla. Även Lilly kan vara aningen reserverad men är förhållandevis okej med beröring och kloklippning. Lilly älskar godsaker och är aldrig sen när det rasslar i pelletslådan. Hon är i övrigt en väldigt snäll och lugn tjej.

Lilly och Valentine hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. Tillsammans undersöker dom allt i deras närhet. De är båda riktiga hejare på att gräva och att lukta sig till utspridda och gömda pellets. De fullkomligt älskar äppelgrenar och att spana ut över gården från staketräcket. De är mycket godtrogna och har aldrig bitits. De har även båda lärt sig att gå genom kattlucka. De har tidigare bott inomhus och då varit helt rumsrena. I dagsläget bor de utomhus i en stuga med tillgång till en hage. Både Lilly och Valentine har upplevts trivas bra såväl inom- som utomhus.

Bra att veta
Valentine har mycket energi och är väldigt nyfiken. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. 

Lilly och Valentine behöver bo i ett rymningssäkert hem.

Charlie och Vera

Stad: Örebro

Ålder: född 15/6-17 respektive 6/5-18

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 16/5-22

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne eller ute

Ras: liten rex (väger ca 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Charlie och Vera kom till smådjurschansen i januari 2023 då förra ägaren inte kunde ha dem kvar. Charlie är pappa till Vera och de båda har levt ihop hos förra ägaren sedan Vera var redo att flytta från uppfödaren. De är köpta från samma uppfödare.
 
Om Charlie och Vera
Charlie och Vera är två supergoa rexpälsade kaniner. 

Charlie och Vera är två levnadsglada kaniner med mycket fart och fläkt. Charlie är social, cool och orädd, det mesta går bra tycker han. Vera är nyfiken och blir mer och mer bekväm med människor varje dag. Båda är matmotiverade och går utmärkt att träna tricks med. Varje gång jourmatte kommer till deras hage så springer de genast fram och möter henne vid dörren. Charlie är lite mer framfusig och Vera är lite försiktigare. 

Båda är vana vid hantering och det går utmärkt med kloklippning. Charlie tycker det är helt ok att bli klappad medan Vera är ok med det en stund innan hon vill iväg. 

Bra att veta
Charlie och Vera får lätt trycksår och behöver bo på mjukt underlag. Idag bor de utomhus och det funkar bra. Hos jourmatte bajsar båda lite här och var i hägnet men även i sina lådor. Charlie och Vera ska inte bo med mindre barn, inte heller katt är särskilt uppskattat.

Barbie och Ken

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänt, uppskattningsvis 2-4 år gamla

Kön: hane och hona

Kastrerade: Ken är kastrerad, Barbie kommer kastreras

Vaccinerade: kommer vaccineras

Rumsrena: vet ej (bor ute)

Vill bo: ute eller inne

Ras: okänd (väger ca 2-3kg)

Kom till Smådjurschansen: oktober 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Ken (ljus) och Barbie kom till Smådjurschansen i oktober 2023 efter att ha hittats dumpade utomhus.

Om Barbie och Ken
Barbie och Ken är båda väldigt snälla och går med på att hanteras utan några större problem. De tycker om och blir väldigt glada när man är i hagen med dem så mänsklig kontakt och uppmärksamhet är något de gillar. Speciellt Ken blir jätteglad och gör massor med glädjeskutt och glädjerus när man är inne hos dem. Ken förstår inte riktigt vad gos är, Barbie däremot kan gå med på att bli klappad när hon känner för det.

Bra att veta

Barbie är högst troligtvis dräktig då hon lakterar. Om Barbie får ungar kommer hon vara redo att flytta när ungarna blivit så pass gamla (ca 8 veckor) att de kan separeras från Barbie och hon kan kastreras. 

 

Chewey och Dobbis

Stad: Göteborg

Ålder: Chewey född 21/4-20, Dobbis född 27/7-20

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: kommer vaccineras 7/12

Rumsrena: jobbas på

Vill bo: inne under denna vinter, kan flytta ut i vår

Ras: Chewey lejonhuvad kanin, Dobbis dvärgvädur

Kom till Smådjurschansen: november 2023

Pris: 2000kr

Bakgrund
Chewey och Dobbis kom till Smådjurschansen i november 2023 som en omplacering. Chewey och Dobbis har bott tillsammans sedan 2020 och trivs väldigt bra ihop. I sitt tidigare hem så bodde de inomhus där de var vana med både barn och små hundar.

Om Chewey och Dobbis
Chewey är en nyfiken och framåt kille som gillar att kela. Dobbis är lite mer försiktig, men gillar också att kela när hon har byggt upp tillit till personer. 

Bra att veta
Chewey är en lejonhuvad kanin med teddy päls. Det innebär att han behöver pälsvård en gång i veckan, alternativt rakas ner med jämna mellanrum.

 

Yoghurt och Lovis - bokade

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: Yoghurt är född okt 2021, Lovis är född aug 2021

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 25/8-23

Rumsrena: ja

Vill bo: inne

Ras: Yoghurt: lejonhuvad kanin (okänd vikt)
        Lovis: okänd (okänd vikt)

Kom till Smådjurschansen: januari 2022 & april 2022

Pris: 1000kr

Bakgrund
Yoghurt kom till Smådjurschansen i januari 2022 då en privatperson fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Lovis kom till Smådjurschansen i april 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne och kunde heller inte ta hand om hennes behov. 
 

Om Yoghurt och Lovis
Yoghurt är en Lejonhuvad kanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Han är dock inte bekväm med att bli buren så detta görs enbart när det verkligen behövs och då med en transport bur. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en och han kommer fram för att se om du har något gott. Han är en fin och smart kille.

 

Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt på grund av att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Hon har haft en jobbig första tid i sitt liv med människor som inte lyssnat på hennes behov men hon börjar kännas mer och mer självsäker i jourhemmet och framförallt med Yoghurt som sambo. Hon kommer fram till en och vill gärna ha lite gott av en, då går det bra att man klappar henne en liten stund. Hon utforskar gärna lite omgivningen och älskar att rejsa runt.

Tillsammans är detta paret perfekta för varandra. Båda har väntat länge efter en kompis. Yoghurt har blivit mindre vild med Lovis och Lovis kan börja känna sig trygg eftersom Yoghurt i sig är väldigt trygg. Yoghurt och Lovis söker ett hem där de kan bo inomhus på grund av Lovis päls.

Bra att veta
Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Lovis behöver mycket pälsvård.