Kaniner par

Bamse och Lizzie

Stad: Ludvika

Ålder: Bamse är född 2014 och Lizzies ålder är okänd

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ja

Bamse och Lizzie kom till Smådjurschansen på grund av allergi. De är väldigt tighta och Bamse följer gärna Lizzie hack i häl när hon skuttar runt. Lizzie är busig, nyfiken och väldigt framåt, hon är orädd men samtidigt lättskrämd om det kommer plötsliga ljud eller rörelser. Lizzie är alltid ute på äventyr och man kan hitta henne var som helst i huset. Bamse däremot vill hellre stå där han står för att kolla av läget och han är mest intresserad av att äta. Han är väldigt rädd för hala golv och går endast där det finns mattor. De båda kommer snabbt fram till sin jourfamilj när de kommer hem från jobb och skola i hopp om att de ska ha något gott med sig. Bamse kan bli tjurig och jaga iväg Lizzie när det vankas mat eftersom han vill ha allt för sig själv, men annars är de jättefina tillsammans, de sitter nära och tvättar varandra (när väl Lizzie har ro att sitta still för en stund), och ligger tätt och myser. De vill alltid vara där deras jourfamilj är och de vill helst ligga och kika på de som sitter i soffan. Båda är rumsrena, men Bamse kan lämna lite kluttar utanför lådan. Lizzie älskar lurviga saker så som filtar, kuddar och mattor och hon slickar och stryker sig mot dem och bäddar frenetiskt i filtar och vill gärna ha flera runt buren att böka med. Ingen av dem tycker om att bli burna, vilket är normalt för kaniner eftersom de är bytesdjur. De har inga problem alls med att vara runt barn, tvärtemot så tycker dem att barn är jättespännande.

Priset för att adoptera Bamse och Lizzie är 1200kr

Nala och Lo

Stad: Stockholm (Gustavsberg)

Ålder: Nala är född 2018-03-01 och Lo är född 2018-05-01

Kön: Honor

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ska chipmärkas

Nala och Lo kom till Smådjurschansen då deras ägare inte längre hade tid för dem. De kommer ursprungligen från en uppfödare. Nala och Lo är väldigt olika men trivs bra ihop. Lo är lite mer tillbakadragen och skeptiskt mot människor, hon tycker de är rätt onödiga så länge de inte har mat med sig. Hon förstår sig inte på det här med klappar och gos men har absolut inte problem med att man är hos henne eller vid henne. Nala är en nyfiken och kontaktsökande tjej som går med på att bli klappad om hon själv får bestämma när det ska ske. Hon är en bestämd dam och står man i vägen där hon vill skutta så rycker hon en i byxbenet så att man flyttar sig.

Priset för att adoptera Nala och Lo är 1200kr

Bruce och Vanilla

Stad: Örebro

Ålder: Bruce är född 2014-07-27 och Vanilla är född 2015-05-03

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ja

Bruce och Vanilla kom till Smådjurschansen i april 2020 då deras ägare inte kunde ha kvar dem. De är lejonhuvade dvärgvädurar som bott i samma familj sedan de var små, de kommer dock ursprungligen från olika djuraffärer. Bruce är långhårig och behöver kammas igenom ofta vilket han tycker är lite jobbigt så det är viktigt att han inte blir tovig. Han delar ut pussar medan han blir kammad. Bruce älskar att gosa och kommer mer än gärna och lägger sig nära intill ens ben för att bli klappad, klappar man inte honom puttar han på en med sin nos tills man börjar klappa. Vanilla som är korthårig behöver inte samma typ av pälsvård som Bruce, det är endast hennes lejonman som behöver kammas ibland. Vanilla är en kanin med fart under tassarna och hon gillar att springa runt eller klättra på saker. Vanilla är, precis som Bruce, mycket social men gillar inte att bli buren, däremot så gillar hon att vara med när det händer saker, exempelvis när man städar deras bur så hoppar hon upp i ens knä från och till för att inspektera arbetet. Hon gillar också att bli klappad men självklart på hennes villkor. De är vana frigående innekaniner. De har fått sina kind-och framtänder kontrollerade hos veterinär.

Bruce har en parasit som heter e.Cuniculi. Han har antikroppar mot den men har vid ett tillfälle innan han kom till oss haft ett ep-anfall som veterinären trodde kan har berott på detta. Han har lite nedsatt balans, huruvida detta är ett resultat av hans sjukdom eller av ålderdom kan vi inte svara på. Han är ju en äldre kanin och man bör vara beredd på att han behöver stabilitet i sitt nya hem och att allting tar lite längre tid för honom. Han har varit hos veterinären och behandlats för detta. Vår och veterinärens bedömning är att han är en pigg och glad kanin som kommer kunna leva ett fullgott kaninliv trots att han haft e. Cuniculi. 

Priset för att adoptera Bruce och Vanilla är 1200kr. 

Francis och Silvana

Stad: Göteborg

Ålder: Francis är född 2019-10-02 och Silvanas ålder är okänd, men hon är en ung kanin.

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ja

Francis föddes hos Smådjurschansen den 2 oktober 2019 efter att hans mamma omhändertagits från vanvård en vecka tidigare. Silvana kom till Smådjurschansen i januari 2020 efter att ha räddats från slakt. De adopterades i april 2020 men lämnades tillbaka i maj efter att allergi uppstått hos familjen. Både Francis och Silvana är väldigt sociala kaniner som tar flytt och förändring med lätthet. De är två väldigt glada kaniner som ofta gör glädjerus och kan ofta ses ligga utsträckta och vila. De tycker mycket om varandra och Francis har i stort sett vuxit upp tillsammans med Silvana. Silvana är av rasen Belgisk Jätte så hon är en stor kanin. Francis är en blandras och han är väldigt liten. Silvana gillar att bli kliad på huvudet när hon sitter på något av sina favoritställen och Francis tycker om att gosa ibland, ingen av dem är dock någon kanin som uppskattar att sitta i knät. De kommer båda gärna upp i soffan för att kolla läget och det är inte ovanligt att Francis gör glädjerus i soffan eller sängen. De är vana frigående innekaniner. De har fått sina fram -och kindtänder kontrollerade hos veterinär.

Priset för att adoptera Francis och Silvana är 1200kr

Mynta & Dill

Stad: Stockholm (Värmdö)

Ålder: Mynta är född 2015 och Dill är född 2014.

Kön: Hona och hane

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: Ska chipmärkas

 Mynta och Dill kom till Smådjurschansen 2019-12-29 då deras familj inte längre kunde ha kvar dem på grund av allergi. De tycker mycket om varandra och trivs bra tillsammans. De tycker människor är toppenbra så länge man har mat med sig, dp ör de väldigt lättflörtade. Gos och klappar är inte riktigt deras grej även om Dill kan tycka att det är lite mysigt att bli klappad på ibland. Mynta gillar inte att bli klappad men har inga problem med att man är hos dem. De är båda supersnälla vid hantering, även om de kan sprattla till ibland. Både Mynta och Dill älskar att gräva så en grävlåda måste de ha tillgång till i sitt framtida hem. Mynta tycker golv är läskigt att gå på så hon går bara där det är mattor/filtar och de håller sig båda främst där de känner sig trygga. I jourhemmet är de i stort sett alltid i deras rum, även om dörren ut från rummen i stort sett alltid är öppen. Mellan dom två så är det nog Dill som är den dominanta, samtidigt som han nog är den mest skygga av dom. Mynta är en bestämd liten dam som stampar i protest efter att ha fått klorna klippta eller pälsen borstad, även om hon inte säger emot när man väl utför handlingen. Dill är den som är mest äventyrlig och hoppar gärna upp på saker eller bakom saker, gärna där det är trångt, för att se om man kan få plats där. Mynta som är lite klumpigare och inte lika äventyrlig, hon ligger oftast på sidan och njuter av livet. Dill har trycksår på baktassarna så man måste se till att han har bra underlag att gå på. Just nu är trycksåren underkontroll och med rätt underlag lär de fortsätta vara det. 
 
Priset för att adoptera Mynta och Dill är 1200kr

Nice och Verona

Stad: Lindesberg

Ålder: Verona är född 2016 och Nice ålder är okänd

Kön: Honor

Kastrerade: ska kastreras

Chipmärkta: Ska chipmärkas

Nice och Verona kom till Smådjurschansen efter att länsstyrelsen omhändertagit dem från vanvård. Nice är en glad och sprallig dvärgvädur. Hon är nyfiket avvaktande och vill gärna vara med men vågar inte riktigt än. Nice tyr sig väldigt till sin kompis Verona som är hennes trygghet. Verona är en glad och nyfiken tjej som snabbt fann sig tillrätta i jourhemmet. Hon kommer gärna fram och hälsar men tycker att händer är otäcka vilket är något som vi jobbar med. Nice och Verona är eventuellt dräktiga varför vi ännu inte kan säga ett datum då de är redo för adoption. I dagsläget vill vi att Verona och Nice ska få fortsätta bo tillsammans, såvida deras relation inte förändras vid eventuell dräktighet. De kommer att få sina kind-och framtänder kontrollerade av veterinär i samband med kastrering. 

Priset för att adoptera Verona och Nice är 1200 kr