Kaniner par

Ninni och Gandalf

Stad: Stockholm (Täby)

Ålder: Ninni är född 2015 och Gandalf är född 2017

Kön: Hona och hane

Kastrerade: Ja

Vaccinerade: kommer vaccineras

Ninni och Gandalf kom till Smådjurschansen i juli 2020 då deras familj inte kunde ha kvar dem. De är vana innekaniner men skulle nog trivas ute också. De är vana vid barn och katt. Gandalf är en mycket liten men fluffig kille med mysig päls. Då han är en dvärgteddy så kräver han pälsvård. Han tycker dock att det är lite läskigt både att bli borstad och klappad men det kan säkert ändras när han blivit mer trygg. Han tar gärna godsaker ur handen när det erbjuds. Gandalf är en försiktig kanin som nästan alltid följer i Ninnis tass-spår. Ninni är en bestämd och nyfiken dam som gärna kommer fram och tittar vad man gör. Hon tycker om att bli klappad och är lätt att hantera vid tex pälsvård, särskilt om hon mutas med något gott. Ninni är en blandning mellan dvärgvädur och lejonhuvad och behöver mest borstas kring huvudet. Ninni har gått en hoppkurs tidigare och tycker det är kul att gå i sele. Gandalf är däremot inte van att vara ute i sele men han skuttar gärna runt i en hage. Ninni och Gandalf är vana innekaniner och vill fortsätta bo så på grund av Gandalfs päls. De är rumsrena. De tycker det är jättekul att leta efter pellets som jourmatte gömt eller att mysa i sitt kartongshus. De gillar inte hala golv utan föredrar mattor och filtar. De är väldigt fästa vid varandra och myser mycket ihop. De ska få sina kind-och framtänder kollade hos veterinär.
 
Priset för att adoptera Ninni och Gandalf är 2000 kr. 

Pikachu och Isolda

Stad: Stockholm (Riala)

Ålder: Pikachu är född 2016-06-23 och Isolda är född 2018-03-24

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Pikachu är kastrerad, Isolda kommer kastreras

Vaccinerade: kommer vaccineras

Pikachu och Isolda kom till Smådjurschansen i juli 2020 då deras familj skulle flytta . PIkachu köptes av familjen från en djuraffär, Isolda kommer Ursprungligen från Gillbos kaniner. De är vana innekaniner men skulle troligen trivas ute också. De är tama, snälla och tycker om att bli klappade. De gillar inte att bli burna. De är mycket fästa vid varandra och är alltid tillsammans. 

Priset för att adoptera Pikachu och Isolda är 2000kr

Nala och Lo

Stad: Stockholm (Gustavsberg)

Ålder: Nala är född 2018-03-01 och Lo är född 2018-05-01

Kön: Honor

Kastrerade: Ja

Vaccinerade: kommer vaccineras

Nala och Lo kom till Smådjurschansen då deras ägare inte längre hade tid för dem. De kommer ursprungligen från en uppfödare. Nala och Lo är väldigt olika men trivs bra ihop. Lo är lite mer tillbakadragen och skeptiskt mot människor, hon tycker de är rätt onödiga så länge de inte har mat med sig. Hon förstår sig inte på det här med klappar och gos men har absolut inte problem med att man är hos henne eller vid henne. Nala är en nyfiken och kontaktsökande tjej som går med på att bli klappad om hon själv får bestämma när det ska ske. Hon är en bestämd dam och står man i vägen där hon vill skutta så rycker hon en i byxbenet så att man flyttar sig.

Priset för att adoptera Nala och Lo är 2000kr

Bruce och Vanilla

Stad: Örebro

Ålder: Bruce är född 2014-07-27 och Vanilla är född 2015-05-03

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ja

Bruce och Vanilla kom till Smådjurschansen i april 2020 då deras ägare inte kunde ha kvar dem. De är lejonhuvade dvärgvädurar som bott i samma familj sedan de var små, de kommer dock ursprungligen från olika djuraffärer. Bruce är långhårig och behöver kammas igenom ofta vilket han tycker är lite jobbigt så det är viktigt att han inte blir tovig. Han delar ut pussar medan han blir kammad. Bruce älskar att gosa och kommer mer än gärna och lägger sig nära intill ens ben för att bli klappad, klappar man inte honom puttar han på en med sin nos tills man börjar klappa. Vanilla som är korthårig behöver inte samma typ av pälsvård som Bruce, det är endast hennes lejonman som behöver kammas ibland. Vanilla är en kanin med fart under tassarna och hon gillar att springa runt eller klättra på saker. Vanilla är, precis som Bruce, mycket social men gillar inte att bli buren, däremot så gillar hon att vara med när det händer saker, exempelvis när man städar deras bur så hoppar hon upp i ens knä från och till för att inspektera arbetet. Hon gillar också att bli klappad men självklart på hennes villkor. De är vana frigående innekaniner. De har fått sina kind-och framtänder kontrollerade hos veterinär.

Bruce har en parasit som heter e.Cuniculi. Han har antikroppar mot den men har vid ett tillfälle innan han kom till oss haft ett ep-anfall som veterinären trodde kan har berott på detta. Han har lite nedsatt balans, huruvida detta är ett resultat av hans sjukdom eller av ålderdom kan vi inte svara på. Han är ju en äldre kanin och man bör vara beredd på att han behöver stabilitet i sitt nya hem och att allting tar lite längre tid för honom. Han har varit hos veterinären och behandlats för detta. Vår och veterinärens bedömning är att han är en pigg och glad kanin som kommer kunna leva ett fullgott kaninliv trots att han haft e. Cuniculi. 

Priset för att adoptera Bruce och Vanilla är 700kr. 

Francis och Silvana

Stad: Göteborg

Ålder: Francis är född 2019-10-02 och Silvanas ålder är okänd, men hon är en ung kanin.

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ja

Francis föddes hos Smådjurschansen den 2 oktober 2019 efter att hans mamma omhändertagits från vanvård en vecka tidigare. Silvana kom till Smådjurschansen i januari 2020 efter att ha räddats från slakt. De adopterades i april 2020 men lämnades tillbaka i maj efter att allergi uppstått hos familjen. Både Francis och Silvana är väldigt sociala kaniner som tar flytt och förändring med lätthet. De är två väldigt glada kaniner som ofta gör glädjerus och kan ofta ses ligga utsträckta och vila. De tycker mycket om varandra och Francis har i stort sett vuxit upp tillsammans med Silvana. Silvana är av rasen Belgisk Jätte så hon är en stor kanin. Francis är en blandras och han är väldigt liten. Silvana gillar att bli kliad på huvudet när hon sitter på något av sina favoritställen och Francis tycker om att gosa ibland, ingen av dem är dock någon kanin som uppskattar att sitta i knät. De kommer båda gärna upp i soffan för att kolla läget och det är inte ovanligt att Francis gör glädjerus i soffan eller sängen. De är vana frigående innekaniner. De har fått sina fram -och kindtänder kontrollerade hos veterinär.

Priset för att adoptera Francis och Silvana är 2000kr

Mynta & Dill

Stad: Stockholm (Värmdö)

Ålder: Mynta är född 2015 och Dill är född 2014.

Kön: Hona och hane

Kastrerade: Ja

Vaccinerade: kommer vaccineras

 Mynta och Dill kom till Smådjurschansen 2019-12-29 då deras familj inte längre kunde ha kvar dem på grund av allergi. De tycker mycket om varandra och trivs bra tillsammans. De tycker människor är toppenbra så länge man har mat med sig, dp ör de väldigt lättflörtade. Gos och klappar är inte riktigt deras grej även om Dill kan tycka att det är lite mysigt att bli klappad på ibland. Mynta gillar inte att bli klappad men har inga problem med att man är hos dem. De är båda supersnälla vid hantering, även om de kan sprattla till ibland. Både Mynta och Dill älskar att gräva så en grävlåda måste de ha tillgång till i sitt framtida hem. Mynta tycker golv är läskigt att gå på så hon går bara där det är mattor/filtar och de håller sig båda främst där de känner sig trygga. I jourhemmet är de i stort sett alltid i deras rum, även om dörren ut från rummen i stort sett alltid är öppen. Mellan dom två så är det nog Dill som är den dominanta, samtidigt som han nog är den mest skygga av dom. Mynta är en bestämd liten dam som stampar i protest efter att ha fått klorna klippta eller pälsen borstad, även om hon inte säger emot när man väl utför handlingen. Dill är den som är mest äventyrlig och hoppar gärna upp på saker eller bakom saker, gärna där det är trångt, för att se om man kan få plats där. Mynta som är lite klumpigare och inte lika äventyrlig, hon ligger oftast på sidan och njuter av livet. Dill har trycksår på baktassarna så man måste se till att han har bra underlag att gå på. Just nu är trycksåren underkontroll och med rätt underlag lär de fortsätta vara det. 
 
Priset för att adoptera Mynta och Dill är 2000kr

Ville och Lisen

Stad: Stockholm (Rågsved)

Ålder: Lisen är född i november 2019 och Ville i juni 2019 

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ville är kastrerad, Lisen kastreras den 29 juli

Chipmärkta: ja

Ville och Lisen kom till Smådjurschansen i juli 2020 på grund av flytt och ändrade förhållanden. Ville är en mjuk, försiktig och lite blyg kanin. Han är lite lugnt avvaktande och kollar läget innan han gör något, han gör dock ofta glädjeskutt och floppar mycket så han är en glad kanin. När han väl känner dig tycker han om att gosa. Han älskar pellets och gillar att rulla en aktiveringsboll eller bita ut dem från en hopknycklad toalettpappersrulle. Lisen är mer social och nyfiken och tar för sig på en gång. Hon är alltid först på plats när det vankas mat. Det är lätt att lära henne tricks. Hon hoppar gärna upp på soffan eller andra saker. Hon floppar ofta efter att hon raceat runt i hemmet. Ville och Lisen gillar att ligga och mysa bredvid varandra när de inte har fullt upp med att busa. Både Ville och Lisen tycker om att bli klappade och masserade. De tycker dock att det är lite obehagligt att bli hanterade och kan då sprattla. De är vana vid äldre barn och att bo frigående inomhus. Ville blir stressad av plötsliga ljud och rörelser och passar därför inte i ett hem med småbarn. De är rumsrena. Lisen kan gnaga på saker om hon inte fått tillräckligt med stimulans så hemmet behöver vara kaninsäkrat. De älskar att vara utomhus och går bra i koppel. I sitt framtida hem vill de bo frigående inomhus. De kommer få sina kind -och framtänder kollade av veterinär innan adoption. 
  
Priset för att adoptera Ville och Lisen är 2000 kr.
 
 

Lillie och Batman

Stad: Stockholm (Upplands Väsby)

Ålder: födda 2016

Kön: hona och hane

Kastrerade: Batman är kastrerad och Lillie kommer kastreras

Vaccinerade: kommer vaccineras

Batman och Lillie kom till Smådjurschansen i juli 2020 då familjen inte ville ha kvar dem längre. De är renrasiga dvärgvädurar från Kolartorpet. De bor utomhus nu och trivs med det. De är mysiga, keliga och vana vid barn. Batman är inte särskilt förtjust i att bli lyft. De tycker om att gå promenader i koppel. De kommer få kind-och framtänderna kollade av veterinär. 

 

Priset för att adoptera Batman och Lillie är 2000kr. 

Charlie och Saga

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Saga är född i september 2016 , Charlie är född 2/7 2018

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: Ja

Saga kom ursprungligen till oss i januari 2020 och Charlie i april 2020, båda på grund av allergi. De adopterades till samma hem men återkom till Smådjurschansen i juli 2020 då Saga har svårt med rumsrenheten. De bor utomhus nu. Saga och Charlie är snälla och barnvana dvärgvädurar. De är väldigt tama, tycker mycket om att bli klappade och går bra att lyfta. De är väldigt fästa vid varandra. De har fått sina kind-och framtänder kollade av veterinär.
 
Priset för att adoptera Saga och Charlie är 2000 kr. 

Luanda och Nairobi

Stad: Stockholm (Bålsta)

Ålder: de är födda 2019

Kön: Honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Luanda och Nairobi kom till Smådjurschansen efter att länsstyrelsen omhändertagit dem från vanvård. Systrarna är av rasen lilla tysk vädur så de är stora kaniner. Luanda är trevlig, framåt och söker mycket kontakt. Hon har en fin svart fläck över nosen som gör att hon nästan ser ut som en koalabjörn. Hon tycker om att bli klappad och vill gärna vara där du är, hon är riktigt nyfiken. Hon är inte särskilt rädd att utforska nya ställen. Nairobi är mer skygg men älskar att bli kliad i pannan när hon förstått att man inte är farlig. Hon är snäll i all hantering. Hon springer gärna efter och kikar på vad man pysslar med. Både Luanda och Nairobi är svåra att lyfta då de tycker det är otäckt. De bor utomhus nu men skulle troligen trivas inomhus också. De älskar att vara på större ytor med många gömslen, tunnlar och sitthyllor. De använder det hela tiden och springer runt som om det vore en hinderbana. De har fått sina fram -och kindtänder kontrollerade hos veterinär. 
 
Priset för att adoptera Nairobi och Luanda är 2000kr.

Bamse och Lizzie - bokade

Stad: Ludvika

Ålder: Bamse är född 2014 och Lizzies ålder är okänd

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Ja

Chipmärkta: ja

Lizzies bakgrund är att hon kom till oss på Smådjurschansen då hon hittats ute, hon adopterades till ett hem som hade Bamse. När de inte kunde ha kvar Bamse och Lizzie så kom de båda två tillbaka till Smådjurschansen, de adopterades och återkom till oss i juni 2020 på grund av ändrad livssituation. Bamse är en dvärgvädur och Lizzie en hermelin. De är väldigt tighta och Bamse följer gärna Lizzie hack i häl när hon skuttar runt. Lizzie är busig, nyfiken och väldigt framåt, hon är orädd men samtidigt lättskrämd om det kommer plötsliga ljud eller rörelser. Lizzie är alltid ute på äventyr och man kan hitta henne var som helst i huset. Bamse däremot vill hellre stå där han står för att kolla av läget och han är mest intresserad av att äta. Han är väldigt rädd för hala golv och går endast där det finns mattor. De båda kommer snabbt fram till sin jourfamilj när de kommer hem från jobb och skola i hopp om att de ska ha något gott med sig. Bamse kan bli tjurig och jaga iväg Lizzie när det vankas mat eftersom han vill ha allt för sig själv men annars är de jättefina tillsammans. De sitter ofta nära och tvättar varandra (när väl Lizzie har ro att sitta still för en stund) och ligger tätt och myser. De vill alltid vara där deras jourfamilj är och de vill helst ligga och kika på de som sitter i soffan. Båda är rumsrenamen Bamse kan lämna lite pluttar efter sig utanför lådan. De båda har en förkärlek till lurviga saker så som filtar, kuddar och mattor som de slickar och stryker sig mot och bäddar frenetiskt i filtar och vill gärna ha flera runt buren att böka med. Ingen av dem tycker om att bli burna, vilket är normalt för kaniner eftersom de är bytesdjur. Med lite tålamod och träning blir de säkert trygga med det med. De har inga problem alls med att vara runt barn, tvärtemot så tycker de att barn är jättespännande.

Priset för att adoptera Bamse och Lizzie är 1200kr

July och Roger - bokade

Stad: Hallsberg

Ålder: Roger är född 03-07-2019 och July är uppskattningsvis född i januari 2020

Kön: Hane och hona

Kastrerade: Roger är kastrerad, July är ännu för liten för att kastreras

Chipmärkta: Roger ska chipmärkas, July är chipmärkt

July och Roger kom till smådjurschansen i juli 2020 pga allergi. Roger räddades av sin förra ägare från slakt. Han är en stor kille som är lika snäll som han är stor. Han är grå med lite beige och vita tecken. Roger trivs inte alls i bur utan är helt frigående. Han är rumsren och går på både kattlådorna och sin egen toalett. Han tycker om katter och alla människor han möter. Han är gärna med och gosar i soffan och tvättar en i håret. Han är en lugn kille som mest myser men July tar fram lite bus i honom ibland, då racear de genom lägenheten eller jagar katterna tillsammans. Rogers största expertis är att tigga mat och godsaker. Det går inte att äta någonting i soffan utan att ha Roger halvvägs in i munnen eller sittandes på axeln redo att sno något på väg in. Han älskar allt med andra ord. Han är väldigt pussig och ligger gärna i knät, kan bli buren också om det är på hans villkor men han föredrar mer att ligga i knäet eller på magen. Han har aldrig bitit varken på människor eller kablar/möbler. 
 
July är en viltfärgad liten tjej som fångades in av Smådjurschansen när hon var en liten bebis. Hon adopterades men återlämnades till oss pga allergi, som nämnts ovan. Trots sin lilla storlek är hon tuff och orädd för allt. Hon har mycket spring i benen och är överallt och ingenstans. Hon gillar att sitta på fönsterbrädorna och titta ut. Hon och jourhemmets kattunge Astrid är allra bästa vänner. De sover tillsammans, leker tillsammans och tvättar varandra. July brukar också få med Roger att leka katterna, det tycker dom är jätteroligt. July vill inte vara i bur. Vi tränar för fullt på att få henne helt rumsren men vi är inte riktigt där än. Det blir förhoppningsvis bättre med rumsrenheten när July blivit äldre samt kastrerats. Hon adopteras ut med kastreringskrav. July tycker inte om att bli buren men ligger gärna i knäet eller bredvid en på soffan och få bli klappad/kliad.
Med July och Roger i hemmet får man hålla koll på vart man sätter fötterna då de alltid springer efter en vart man än går, speciellt om det är mot köket. De kommer om man ropar på dom och de lär sig rutiner snabbt, som när man kommer hem från jobb osv. De tycker mycket om varandra och är glada, härliga kaniner. July har fått sina kind-och framtänder kontrollerade av veterinär, Rogers tänder ska kollas innan adoption.
 
Priset för att adoptera Roger och July är 1200 kr.