Kaniner par

Max och Doris

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: Max är född i april 2019, Doris är född 2021

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 31/5

Denna underbart charmiga duo, Max och Doris, kom till Smådjurschansen i slutet av maj 2023 då deras tidigare familj varken hade tid eller plats för dem längre. Båda är minilop/dvärgteddy och de är precis lika mjuka och fluffiga som bilderna visar, det är helt omöjligt att inte älska de här små sociala pälsbollarna. Mest av allt gillar de att skutta runt fritt inne i jourhemmet men när familjen inte är hemma får de vara i ett eget rum, där ligger de helst nära varann och gosar. Där Doris finns, finns Max och vice versa. De är oskiljaktiga helt enkelt. De är så snälla och trygga så de lär passa i alla typer av hem. De gillar närhet och blir gärna klappade. Inga tendenser till att vilja bita på möbler eller dylikt. Sitter man på golvet så kommer de båda hoppandes upp i famnen för att mysa och kolla läget. Det är inga som helst problem att hantera dem, de sitter stilla i famnen under kloklippning och är lätta att lyfta upp vid behov. I jourhemmet finns det hundar som de inte har fått hälsa på, de har inte blivit rädda för ljud från varken hund, hamster, bebis eller barn. Däremot är dammsugaren lite läskig. De är i stort sett rumsrena när de får springa fritt men nattetid kan de hamna pluttar utanför toalådan då de är i sitt rum. De har dock varit i jourhemmet väldigt kort tid så det kan kanske bero på flytten till en ny miljö. Vad vi vet har de någon gång tidigare bott i uteburar. Men senaste åren har de bott inomhus. Maskrosblad är en riktig hit enligt Doris, Max däremot hade gärna ätit pellets mest hela tiden om han hade fått välja. Men äppelkvistar och färsk basilika gillar de båda två. Och hö förstås. 

Priset för att adoptera Max och Doris är 2000kr. 

Gösta och Luna Midnight

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till Smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 1000kr. 

Yoghurt och Lovis

Stad: Bålsta (uppsala)

Ålder: Yoghurt är född Okt 2021, Lovis är född Aug 2021

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 20/4-22

Yoghurt kom till Smådjurschansen i Januari 2022 då en privat person fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Yoghurt är en Lejonhuvad dvärgkanin blandat med vildkanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Han är dock inte bekväm med att bli buren så detta görs enbart när det verkligen behövs och då med en transport bur. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en och han kommer fram för att se om du har något gott.  Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Han är en fin och smart kille.
 
Lovis kom till Smådjurschansen i April 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne och kunde heller inte ta hand om hennes behov. Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt pga att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Den som adopterar Lovis behöver vara beredd på att ta ett stort ansvar för hennes päls. Hon har haft en jobbig första tid i sitt liv med människor som inte lyssnat på hennes behov, men hon börjar kännas mer och mer självsäker i jourhemmet och framförallt med yoghurt som sambo. Hon kommer fram till en och vill gärna ha lite gott av dig. Då går det bra att man klappar henne en liten stund. Hon utforskar gärna lite omgivningen och älskar att rejsa runt.
 
Tillsammans är detta paret perfekta för varandra. Båda har väntat länge efter en kompis. Yoghurt har blivit mindre vild med Lovis och Lovis kan börja känna sig trygg eftersom yoghurt i sig är väldigt trygg.
 
Priset för att adoptera Yoghurt och Lovis är 2000 kr

Valentine och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentine är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 15/3-23

Valentine är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. Valentine var till en början väldigt skygg men med hjälp av godsaker som mutor fick jourhemmet snabbt dispens att klappa honom litegrann. Han accepterar numera beröring så länge det är på hans egna villkor men tycker att lyft och kloklippning är läskigt. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet som bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentine har mycket energi och är väldigt nyfiken. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på.

Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då de hotades att avlivas. Lilly är en kavat och nyfiken tjej som glatt kommer fram och hälsar och nosar på alla. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Lilly accepterar hantering så som kloklippning. Lilly älskar godsaker och är aldrig sen när det rasslar i pelletslådan. Hon är i övrigt en väldigt snäll och lugn tjej.

Lilly och Valentine hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. Tillsammans undersöker dom allt i deras närhet. De är båda riktiga hejare på att gräva och att lukta sig till utspridda och gömda pellets. De fullkomligt älskar äppelgrenar och att spana ut över gården från staketräcket. De är mycket godtrogna och har aldrig bitits. De har även båda lärt sig att gå genom kattlucka. De har tidigare bott inomhus och då varit helt rumsrena. I dagsläget bor de utomhus i en stuga med tillgång till en hage. Både Lilly och Valentine har upplevts trivas bra såväl inom- som utomhus.

 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 1000 kr.

Charlie och Vera

Stad: Örebro

Ålder: född 15/6-17 respektive i 6/5-18 

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 16/5-22

Charlie och Vera är två supergoa rexpälsade kaniner. Charlie och Vera kom till smådjurschansen i januari 2023 då förra ägaren inte kunde ha dem kvar. Charlie är pappa till Vera och de båda har levt ihop hos förra ägaren sedan Vera var redo att flytta från uppfödaren. De är köpta från samma uppfödare.

Charlie och Vera är två levnadsglada kaniner med mycket fart och fläkt. Charlie är social, cool och orädd, det mesta går bra tycker han. Vera är nyfiken och blir mer och mer bekväm med människor varje dag. Båda är matmotiverade och går utmärkt att träna tricks med. Varje gång jourmatte kommer till deras hage så springer de genast fram och möter henne vid dörren. Charlie är lite mer framfusig och Vera är lite försiktigare. Båda är vana vid hantering och det går utmärkt med kloklippning. Charlie tycker det är helt ok att bli klappad medan Vera är ok med det en stund innan hon vill iväg. 

Charlie och Vera får lätt trycksår och behöver bo på mjukt underlag. Idag bor de utomhus och det funkar bra. Hos jourmatte bajsar båda lite här och var i hägnet men även i sina lådor. Charlie och Vera ska inte bo med mindre barn, inte heller katt är särskilt uppskattat.

 
Priset för att adoptera Charlie och Vera är 2000 kr.

Flisa och Frasse

Stad: Stockholm (Vallentuna)

Ålder: Flisa uppskattas vara född juni 2020 och Frasse är född 13/6-2020

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 28/9-22

Flisa och Frasse kom till Smådjurschansen i februari 2023. De tidigare ägarna hade på grund av ändrade arbetsförhållanden inte längre tid att ge dem all den uppmärksamhet de förtjänar. Båda är sociala och rätt orädda, nyfikna på omgivningen.
 
Flisa låter sig klappas av jourhemmet men hon tycker inte om att bli lyft eller att få klorna klippta. Det går dock bra med lite mutor och tålamod. Hon älskar att ligga i solen, gräva i sandlådan och hänga med sin bästis Frasse. Frasse är en godis gris och kommer som ett skott när han får syn på en och hoppar gärna upp i knäet. Hantering och kloklippning går bra. Äppelkvistar är bland det bästa han vet. Frasse är en baddare att stå på bakbenen och undersöker gärna nya saker.

Flisa och Frasse har varit utekaniner i hela sitt liv men bor nu inomhus i jourhemmet. De verkar trivas minst lika bra med det. Eftersom Frasse är av rasen liten rex behöver han ha bra underlag om han ska bo inomhus. Ska han däremot bo utomhus behöver han bo i ett dragfritt hus, till exempel i en lekstuga, med tillgång till värmelampa.

 
Priset för att adoptera Flisa och Frasse är 2000 kr.

Ebba & Jordan

Stad: Göteborg

Ålder: Ebba är född december 2021 och Jordan är född mars 2022

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, Ebba 2/5-23 & Jordan 2/9-22

Ebba kom till Smådjurschansen i februari 2023. Hon hade bott i en alldeles för liten bur tillsammans med en okastrerad hane och fått kull efter kull. Ebba är en social och trygg kanin som älskar att vara nära människor. På natten lägger hon sig gärna vid fotändan av sängen och håller uppsikt över jourmatte. Hon tycker mycket om kel och gos och putsar ofta jourmatte tillbaka som tack. Ebba är mycket kommunikativ och visar tydligt vad hon tycker om och inte. När hon känner sig ignorerad stampar hon bestämt i marken. Ebba njuter i fulla drag av att ha stora ytor att röra sig på. Hon hittar ständigt nya skrymslen och vrån att utforska. Ebbas päls kräver mycket pälsvård.
 
Jordan kom till Smådjurschansen som mycket liten efter att han räddats ur klorna på en katt av en privatperson. Han är en liten kanin som behöver tid för att känna sig trygg och bekväm i nya miljöer men när han väl gör det så blir hans lekfulla personlighet väldigt framträdande. Han hoppar då upp och ned från lådor, rusar genom tunnlar och flyger över mattor. När allt är lugnt och stilla tycker han om att bli klappad och kliad på huvudet vilket visar sig genom att han ligger och klapprar tänder. Jordan reagerar starkt på plötsliga ljud och rörelser och skulle därför trivas bäst i ett relativt lugnt hem. Jordan är mycket duktig på att hoppa och tar sig lätt över kompostgaller. Något jourhemmet övar på är hantering så som lyft och kloklipp då Jordan i dagsläget visar ogillande.

Ebba och Jordan bor i samma jourhem och kommer att sättas ihop när Ebba har läkt efter sin kastrering. Vi tror att de kommer att deras personligheter kommer att matcha varandra väl. De är båda två mycket lekfulla och nyfikna och vår förhoppning är att Jordan kommer att finna trygghet i Ebbas sällskap. I jourhemmet bor Ebba och Jordan inomhus. De är rumsrena och har inte visat några tendenser av att tugga på något olämpligt. Både Ebba och Jordan väger ca 1 kg.

Priset för att adoptera Ebba & Jordan är 2000kr.

Mira och Milo

Stad: Stockholm

Ålder: födda 2018

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Mira och Milo kom först till Smådjurschansen hösten 2022 då deras familj inte längre hade tid för dem. De adopterades men kom sedan tillbaka till Smådjurschansen i maj 2023.  De är två fantastiskt snälla och trygga kaniner som är lätta att hantera. De är båda väldigt kontaktsökande, nyfikna med underbart temperament. Mira är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad medan Milo föredrar att vara social på andra sätt – han skuttar gärna efter jourmatte runt i lägenheten och hoppar upp i knät när man sitter på golvet. De är två riktiga charmtroll med sina mjuka personligheter!

De är båda gravt synskadade; Mira reagerar på ljus men kan inte se mer än så. Milo har ärrvävnad på sina hornhinnor vilket gör att han ser väldigt dåligt. De kan se ungefär 5%, grovt draget. Det är inget de lider av och de tar sig fram utan hinder. Vet man inte att de är blinda är det inte säkert att man märker det.

Mira och Milo älskar att böka runt i deras grävlåda, söka efter pellets, skutta runt i jourhemmet på upptäcktsfärd, underhållas med olika aktiveringsleksaker och gosa med varandra.
De bor frigående inomhus hos jourhemmet, är rumsrena, gnager inte på möbler eller inredning och är vana vid hundar och fåglar. De är mycket matglada och särskilt förtjusta i maskrosrötter.

Milo har lång päls men tycker inte om pälsvård, så det behöver man träna på. Med lite mutor och mycket tålamod går det till slut.

Mira och Milo vill komma till ett lugnt hem där de får den aktivering som passar synnedsatta kaniner (födosök, få ut pellets ur äggkartonger, o dyl.) och stor yta att röra sig på och upptäcka.
Mira väger ca 2 kg, Milo väger ca 1 kg.

 
 

Priset för att adoptera Mira & Milo är 2000kr.