Kaniner par

Gösta och Luna Midnight

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 2000kr. 

Ypghurt och Lovis

Stad: Bålsta (uppsala)

Ålder: Yoghurt är född Okt 2021, Lovis är född Aug 2021

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Yoghurt kom till Smådjurschansen i Januari 2022 då en privat person fångat in honom när han var ca 10 v gammal. Han är född i det vilda och har levt med sina föräldrar i ett villaområde där de fått mat och vatten. Yoghurt är en Lejonhuvad dvärgkanin blandat med vildkanin. Han är en social liten kille och älskar gos. Yoghurt blir hemskt gärna klappad i pannan när han litar på en. Han är en nyfiken kille som gärna utforskar sin omgivning. Yoghurt behöver bo rymningssäkert med tillgång till stora ytor. Risken är stor att han rymmer annars.
 
Lovis kom till Smådjurschansen i April 2022 då hennes familj kände att de inte hade tillräckligt mycket tid för henne. Lovis är en nyfiken tjej som gärna kommer fram och nosar och kollar läget men hon vill inte bli klappad än. Hon är rejält nedklippt pga att hon kom med massor av tovor och vi vill inte riskera att hon får ytterligare tovor. Lovis har haft en jobbig första tid i sitt liv vilket gör henne väldigt vaktig och lite burdus mot människan. Hon är rädd för höga ljud och rusar fram om hon blir osäker. Vi hoppas att detta försvinner nu när hon fått Yoghurt som rumskompis. Den som adopterar lovis behöver vara beredd på att ta ett stort ansvar för hennes päls. 
 
Priset för att adoptera Yoghurt och Lovis är 2000 kr

Valentin och Lilly

Stad: Ludvika

Ålder: Valentin är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Valentin är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. När han kom hem till oss var han väldigt skygg men mutor i form av morot gav jourhemmet snabbt dispens att klappa honom litegrann. Han accepterar numera beröring och så länge det är på hans egna villkor så njuter han så det står härliga till av att bli klappad. Numera är han helt rumsren med en och en annan sporadisk plutt som undantag. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet helt bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentin har mycket energi och är väldigt nyfiken, alla ytor ska undersökas. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. Eftersom han ogillar att bli överraskad så är ett stillsamt hem, utan t.ex. hund och barn, det som är bäst för honom. Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då hennes tidigare ägare annars skulle slå ihjäl henne. Lillys mamma är en blandras lite större än en dvärgkanin. Lilly är en ganska kavat tjej som glatt kommer till dörren, nosar och hälsar på sina jourfamilj vid hemkomst. Hon är rumsren med undantag för ett par pluttar som smiter ut ibland på fel ställe. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Hon är mycket akrobatisk och väldigt duktig på att klättra (t.ex. i gardiner) i sin jakt på smaskiga krukväxter. Trots att hon är yngst så har Lilly blivit större än sin bästa kompis Valentin. Lilly och Valentin hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. 

 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 2000 kr.

Kanel och Kardemumma

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: födda 2021-05

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Kanel och kardemumma kom till smådjurschansen i augusti 2022 på grund av allergi i familjen. De är syskon och trivs väldigt bra tillsammans och följer gärna varandra. De är hund- och kattvana. De båda är okej med att bli burna och har inga problem med att bli klappade. De har bott inomhus hos sin tidigare familj, de bor nu utomhus och trivs bra även med det. När de kom till jourhemmet hoppade de direkt ut ur transportburen och började undersöka det nya hemmet. Ingen av dem har visat tendens på att vilja bitas eller annan aggressivitet. Däremot gillar de att pussa på en, väldigt mysigt, och puffa lite på en när de önskar uppmärksamhet. Kanel (hona) är en nyfiken liten tjej som gärna kommer fram när man kliver in i buren för att se om man tagit med sig något gott. Hon är en väldigt snäll och mysig tjej. Kardemumma (hane) är inte lika nyfiken på jourfamiljen som systern Kanel men kommer gärna fram när han känner sig klar med sina andra ärenden i buren. Han blir inte rädd eller springer ifrån när man kommer nära och stannar gärna för att bli klappad. Kardemumma är matglad och är snabbt fram när de serveras.
 
Priset för att adoptera Kanel och Kardemumma är 2000 kr.

Kokos och Våfflan

Stad: Stockholm (Hägersten)

Ålder: födda 2020-03

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Våfflan och Kokos kom till smådjurschansen i slutet av augusti 2022 då förra ägarna ej kunde ha dem kvar pga allergi samt ändrade levnadsförhållanden. Kokos och Våfflan har alltid haft varandra, de kommer ursprungligen från en uppfödare och har levt inomhus i lägenhet samt har sprungit ute en del på somrarna. De är vana vid barn. Våfflan är otroligt försiktig och tar du upp henne i famnen/knäet så sitter hon stilla men tillsammans med Kokos kan hon hitta på diverse bus. Våfflan har nystagmus (darrningar i ögonen), detta är undersökta hos veterinär och samtliga relevanta prover har tagits som alla visar att Våfflan är frisk. Detta är troligtvis en kronisk neurologisk åkomma som framträder främst vid stress. Kokos är full av energi och behöver aktiveras, han älskar stora ytor där man kan springa omkring, tunnlar att springa genom och ställen att gömma sig på samt grenar att tugga på. Han är verkligen intresserad av allt men försiktig med att närma sig jourmatte och inte intresserad av att sitta still för gos.
Våfflan och Kokos behöver extra mycket pälsvård då de är teddypälsade. Detta innebär att de behöver bli borstade minst en gång om dagen, alternativt att de hålls nedklippta. De är rumsrena. De gillar hö, äppelgrenar och blåbärsris. Våfflan gillar pellets mer än Kokos. De bor idag inomhus men skulle säkerligen trivas bra även utomhus.
 
Priset för att adoptera Våfflan och Kokos är 2000 kr.

Snöboll och Almby - Bokade

Stad: Göteborg

Ålder: Snöboll är född 2020-01 och Almbys ålder är ca 1 år

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Snöboll kom till Smådjurschansen tillsammans med sin syster Maja. Vi märkte dock snabbt att de inte trivdes tillsammans och vi valde då att sära på dem.Snöboll är en extremt social och matglad godistiggare som mer än gärna alltid är i närheten av en oavsett om du sitter på toa eller ska mysa. Hon har en stark personlighet och gillar utmaningar, speciellt aktiveringsleksaker där man kan hitta godis. Snöboll är verkligen orädd inför alla människor och lyser upp när hon får uppmärksamhet.

Almby kom till smådjurschansen 2021-04 då han fångades in från det vilda och fick bo i en stallbox. Eftersom han den första tiden i sitt liv inte haft någon kontakt med människor kämpar han fortfarande med tilliten. Almby gör dock stora framsteg hela tiden, speciellt i sällskap av Snöboll.

Numera kommer han gärna fram till en och hoppar upp i knäet om du har godis. Almby gillar däremot inte (ännu) att bli klappad men vill gärna delta i samma aktiveringslekar som Snöboll.
Snöboll är en stor trygghet och vägvisare för Almby och Almby är Snöbolls bästa myskompis så de behöver varandra. De har bott både inomhus och utomhus så länge de får mycket aktivering, gömställen och tunnlar fungerar båda. Däremot gjorde Almby sina största framsteg inomhus och kanske bör fortsätta bo på det viset för att fortsätta utveckla tilliten ytterligare.
 
Priset för att adoptera Snöboll och Almby är 2000 kr.