Kaniner par

Tusse och Fixi

Stad: Stockholm ( Huddinge )

Ålder:  Födda 2020-08-02

Kön: Tusse är hane och Fixi är Hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Tusse och Fixi kom till Smådjurschansen i mars 2021 då deras familj kände att de inte kunde ta hand om dem på ett bra sätt längre. 

De är två stycken fantastiska och mysiga dvärgvädursblandningar som är kullsyskon. De är uppvuxna i barnfamilj med hund och har då bott utomhus på balkongen och ibland kommit in för mys och kel. Även i jourhemmet är de vana vid barn och hund samt bor utomhus. Tusse är väldigt tam och gosig och är mycket nyfiken. Han är lätthanterlig och går att lyfta och bära utan problem. Tusse är van vid att bli kammad dagligen samt gå i sele. Han älskar att ligga i knät och bli klappad och ger en alltid små pussar på handen. Fixi är även hon mycket tam och nyfiken samt är väldigt lugn. Hon är lätthanterlig och går att lyfta utan problem men vill inte gärna bli buren. Hon föredrar att sitta i knät eller på marken för att bli klappad. Fixi är van vid att bli kammad dagligen samt vid att gå i sele. Båda kaninerna älskar varandra och är på och pussar och tvättar varandra samt sover bredvid varandra i stort sett hela tiden.
 
Priset för att adoptera Tusse och Fixi är 2000 kr.

Snöboll och Almby

Stad: Göteborg

Ålder: Snöboll är född 2020-01 och Almbys ålder är ca 1 år

Kön: hona och hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Snöboll kom till Smådjurschansen tillsammans med sin syster Maja. Vi märkte dock snabbt att de inte trivdes tillsammans och vi valde då att sära på dem.Snöboll är en extremt social och matglad godistiggare som mer än gärna alltid är i närheten av en oavsett om du sitter på toa eller ska mysa. Hon har en stark personlighet och gillar utmaningar, speciellt aktiveringsleksaker där man kan hitta godis. Snöboll är verkligen orädd inför alla människor och lyser upp när hon får uppmärksamhet.

Almby kom till smådjurschansen 2021-04 då han fångades in från det vilda och fick bo i en stallbox. Eftersom han den första tiden i sitt liv inte haft någon kontakt med människor kämpar han fortfarande med tilliten. Almby gör dock stora framsteg hela tiden, speciellt i sällskap av Snöboll. Numera kan han röra sig i samma rum som en och att äta ur handen är läskigt men gott.

Snöboll är en stor trygghet och vägvisare för Almby och Almby är Snöbolls bästa myskompis så de behöver varandra. De har bott både inne och ute och båda alternativen fungerar så länge de får mycket aktivering, gömställen och tunnlar.

 
Priset för att adoptera Snöboll och Almby är 2000 kr.
 

Gösta och Luna Midnight

Stad: Stockholm (Tungelsta)

Ålder: Gösta uppskattas vara mellan 1,5 – 3 år gammal och Luna är född 2017-09-07

Kön: hane och hona

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte. Gösta är en väldigt matglad kanin som äter ur handen. Han är en nyfiken, pigg och aktiv kanin som alltid kommer fram för att kolla om man har något gott med sig. Även om han inte är en knäkanin så är han väldigt sällskapssjuk och vill gärna bli klappad hur länge som helst när han väl litar på dig. Han kan tycka det är obehagligt att bli lyft och hanterad men det går ändå helt ok, han är väldigt snäll. Vi bedömer att han inte bör bo i ett hem med små barn då han troligast kommer att bli rädd. Gösta vill komma till ett hem med kaninvana. Han bor idag i ett hägn ute tillsammans med sin vän Luna och trivs väldigt bra med det. 

Luna kom till smådjurschansen i september 2021 då dottern i hennes tidigare familj flyttat utomlands och föräldrarna inte hade möjlighet att erbjuda Luna den tid hon förtjänar. Det märks att Luna varit väl omhändertagen och att hon fått en massa kärlek i sitt tidigare hem i vilket hon bott sedan hon var 8 veckor gammal. Hennes tidigare familj berättade att Luna älskar att hoppa i snön på vintern och att under sommaren ligga och vila i skuggan med en bit vattenmelon. Luna är snabblärd och är helt rumsren. Hon är väldigt medgörlig när man ska borsta henne vilket krävs att man gör ofta då hon är långhårig. Hon är en riktig nyfiken, modig och snäll dam som njuter av att bli klappad samt söker kontakt direkt när man kommer in i rummet. Hon har alltid bott ute och vill gärna fortsätta med det. Lunas passion i livet är mat och att gräva gångar.

Priset för att adoptera Gösta och Luna Midnight är 2000kr. 

Selma och Krokus

Stad: Djura

Ålder: födda 2018-12

Kön: honor

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Selma (brun) och Krokus (svart) kom till Smådjurschansen i februari 2021 då deras familj inte kunde ha kvar dem på grund av allergi. Systrarna är av rasen minirex och köptes av sin förra ägare från en uppfödare när de var 1 år gamla. De är vana att bo inomhus sedan tidigare men de bor i nuläget utomhus på en gård med två katter som de blivit väldigt bra vänner med. De har ingen erfarenhet av små barn eller andra djur utöver katt och kanin. Selma och Krokus är pigga och nyfikna kaniner. De kommer gärna fram och hälsar. Om man sätter sig ner och ropar på dem brukar båda komma skuttandes. Matglada är de båda två. Systrarna kommer väldigt bra överens med varandra och leker och myser gärna tillsammans. De vill helst inte bli burna eller gosade med men det kanske kommer med tiden. 
 
Priset för att adoptera Selma och Krokus är 2000 kr. 
 

Valentin och Lilly

Stad: Örebro

Ålder: Valentin är född 2019 och Lilly är född 2021-02-02

Kön: hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja

Valentin är en nyfiken grabb som innan han kom till Smådjurschansen levde som en hemlös kanin. Han fångades in februari 2021 i centrala Örebro. När han kom hem till oss var han väldigt skygg men mutor i form av morot gav jourhemmet snabbt dispens att klappa honom litegrann. Han accepterar numera beröring och så länge det är på hans egna villkor så njuter han så det står härliga till av att bli klappad. Numera är han helt rumsren med en och en annan sporadisk plutt som undantag. Han springer iväg och gömmer sig ibland som en reaktion på hastiga rörelser eller plötsliga ljud men han skuttar snabbt fram igen. När godsaker bjuds på så är hans blyghet helt bortblåst och han fullkomligt klättrar på sin jourfamilj. I övrigt har han ett väldigt lugnt temperament och är mycket snäll. Valentin har mycket energi och är väldigt nyfiken, alla ytor ska undersökas. Med det i åtanke skulle han nog trivas bäst i ett hem där han kan vara aktiv på olika sätt och har mycket yta att röra sig på. Eftersom han ogillar att bli överraskad så är ett stillsamt hem, utan t.ex. hund och barn, det som är bäst för honom. Lilly kom till Smådjurschansen i februari 2021 tillsammans med hennes bröder då hennes tidigare ägare annars skulle slå ihjäl henne. Lillys mamma är en blandras lite större än en dvärgkanin. Lilly är en ganska kavat tjej som glatt kommer till dörren, nosar och hälsar på sina jourfamilj vid hemkomst. Hon är rumsren med undantag för ett par pluttar som smiter ut ibland på fel ställe. Hon är okej med att bli buren och tycker om att bli klappad. Hon är mycket akrobatisk och väldigt duktig på att klättra (t.ex. i gardiner) i sin jakt på smaskiga krukväxter. Trots att hon är yngst så har Lilly blivit större än sin bästa kompis Valentin. Lilly och Valentin hänger ihop hela dagarna och är väldigt fästa vid varandra. 

 
Priset för att adoptera Valentin och Lilly är 2000 kr.

Ulle och Ingrid

Stad: Strängnäs

Ålder: födda mellan 2019-2020

Kön: hane och hona

Kastrerade: kommer kastreras

Vaccinerade: kommer vaccineras

Ulle och Ingrid kom till Smådjurschansen i januari 2022 då deras familj ansåg att de inte hade rätt kunskaper för att ha kvar dom samt att hunden i hemmet inte gick bra ihop med kaninerna. Ulle och Ingrid dessförinnan bott i en barnfamilj som inte hade intresset för dom. Ulle är den mer reserverade av de två, Ingrid är mer framåt och kommer gärna fram och nosar när man närmar sig. Båda är lättskrämda vid snabba rörelser men det släpper snabbt och de kommer fram snart igen. Ingen av dom är särskilt förtjusta i att bli vidrörda men för Ingrids fall tror vi att det är en tidsfråga innan man får klappa henne. Ulle kommer nog behöva lite mer tid på sig att bli bekväm. Det går bra att lyfta dem dock är de lite sprattliga och lättstressade. De bor utomhus nu men skulle även kunna bo inomhus i ett lugnt och stabilt hem. De är vana vid hundar och barn.
 
Priset för att adoptera Ulle och Ingrid är 2000 kr.