Kaniner hanar

Boggie

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 2-4 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 20/2-24

Rumsren: vet ej

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: rex

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Boggie kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom.

Om Boggie
Boggie är positivt nyfiken på människor såväl som andra kaniner. Han tycker mycket om att gosa under förutsättning att han får sitta på golvet, då kan han bli klappad på länge och han mysgnager av välbehag. Att bli lyft och buren tycker han är läskigt även om han är snäll och accepterar det.

Bra att veta
Boggie är en kanin med rexpäls. Det innebär att han har lättare att få trycksår, vilket gör att det är extra viktigt att han bor på mjukt underlag. Pälsen gör också att han är känsligare för kyla men kan bo utomhus året runt om han får en värmelampa under vintern.

Ferris

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 2/10-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin (väger ca 2kg)

Kom till Smådjurschansen: juli 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Ferris kom till Smådjurschansen i juli 2023 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom från vanvård.

Om Ferris

Ferris är en nyfiken och lyhörd liten kille. Han är en glad kanin som kommer fram till en när man kommer in i hans rum. Han har ännu inte vågat sig ut från rummet han bor i. Den ytan har blivit hans trygghet. Nya miljöer och nya ljud skrämmer honom, och därför kan han behöva bo inomhus.
 
Ferris trivs bra med barn, kommer gärna fram och hjälper till att bygga med klossar, pussas och buffar. När barn kommer in i hans miljö hoppar han fram, luktar och går vidare.
 
Han är sällskaplig med andra djur. När hamstrarna springer i sin hage lägger han sig raklång med ryggen mot hagen. Ferris har blivit introducerad för hund, vid andra hälsningen tog han ett glädjeskutt upp på soffan och buffade på hunden. Han har också träffat katt.
 
Han gillar inte att bli buren, och varje ny människa behöver förtjäna hans tillit. Vilket han, trots sin bakgrund, är givmild med. Han kommer på inkallning och är rumsren. Han gnagar inte på olämpliga saker. Enkel att klippa klorna på. Går bra att lyfta om man gör det med belöning.

Han är väldigt tydlig med sin kommunikation. Är det något han saknar, som på morgonen när vattnet behöver fyllas på, så möter han dig direkt och visar att något är fel. Han utforskar alla utrymmen som har matta att springa på.

Eddie

Stad: Trollhättan

Ålder: född 2017

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 30/10-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger ca 3kg)

Kom till Smådjurschansen: november 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Eddie kom till Smådjurschansen i november 2023 genom en omplacering. Eddie har hos sin tidigare familj bott utomhus vilket han har trivts bra med. Han är van med barn och katt.

Om Eddie

Eddie är en väldigt lugn kille som älskar att mysa. Så fort han blir klappad blundar han med ögonen och knastrar med tänderna. Han visar ofta uppskattning med mycket pussar! Även till människor han precis träffat. Till en början kan han uppfattas som en försiktig och blyg kanin men ju mer dagarna går desto mer personlighet kommer fram. Han vill gärna utforska ytor på sina villkor men vill gärna snabbt kunna återvända till något tryggt över huvudet. Han tycker om att ha flera gömställen att vila på.
 
Eddie vill helst inte bli lyft men går mycket bra att hantera vid kloklippning och pälsvård. Han är glad i hö och gillar att gnaga på äppelgrenar. I sin tid i jourhemmet har han inte gnagt på möbler. Han tycker om att gräva och är van med att gå i sele.
 
Bra att veta
Han har tidigare i sitt liv blivit attackerad av en hund och blev i samband biten i örat. Detta gav ett märke på vänster öra och har resulterat i att han är väldigt rädd för hundar. Därför bör Eddie inte bo i ett hem där det finns hundar.

Tramptass

Stad: Ulricehamn (Liared)

Ålder: född 2017

Kön: hane

Kastrerade: ja

Vaccinerade: ja, 4/7-23

Rumsrena: vet ej (bor ute)

Vill bo: inne eller ute – han bor ute hos jourhemmet men kan flytta in omgående

Ras: okänd (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tramptass kom till Smådjurschansen i juni 2023 då hans familj inte kunde ha kvar dem på grund av flytt. Han har tidigare bott utomhus. 

Om Tramptass
Tramptass tycker mycket om färska äppelgrenar och maskrosor.

Tramptass är otroligt söt om än lite blyg även om han blir mer och mer framåt för varje dag. Han har en väldigt mjuk päls, och blir gärna klappad en stund. Tramptass tycker det är väldigt spännande när hönorna spatserar utanför hans hage, men bor just nu inomhus i jourhemmet.

Han har träffat jourhemmets katt och är helt obrydda inför denne, hunden är lite läskig när den är för närgången, men det är en livlig valp. Tunnlar och att vara på marken är mer hans grej än att hoppa upp på saker. Tramptass är av okänd ras men påminner om en holländare. Han är inte så vana vid barn men kan säkerligen passa hos lugna barn med lite tålamod. Han har träffat barn i jourhemmet och Tramptass tycker det är lite läskigt.

Tramptass skulle gärna vilja bli kompis med någon som han kan upptäcka världen tillsammans med. Han är inte den som tar första steget, men visar en kaninkompis vägen så blir allt mer spännande.

Tramptass är nästintill rumsren i jourhemmet och har inte gjort några tendenser till att gnaga på något han inte ska. Han uppskattar inte att bli buren, men tolererar det. Han är lugn i famnen och enkel att klippa klorna på.

Fabian

Stad: Göteborg

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/2-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: lejonhuvad kanin

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fabian har setts springa lös i en skogsdunge under en längre tid och blev tillslut infångad. Han kom till Smådjurschansen i januari 2024.

Om Fabian
Fabian är en nyfiken, modig och kaxig liten kille med otroligt mycket personlighet. Han vill alltid vara med och se vad som händer och är väldigt oskygg. Han är lugn när han blir upptagen och vill gärna så ofta som möjligt ha ens uppmärksamhet. Blir han trött på att bli buren eller om pelletsen i ens hand tar slut, säger han vänligt till genom att nafsa lite lätt i handen, men eftersom han vet att han får en önskad reaktion, så är han försiktig och det gör aldrig ont om man lyssnar på honom.

På grund av sin äventyrslust är Fabian också otroligt lättlärd och dessutom grym på att hoppa. Han hade nog tyckt att det vore roligt med kaninhoppning, kan jag tänka mig.

Fabian sov i jourhemmets säng från dag ett och älskar att ligga på min värmefilt. Han är busig, gnager aldrig på möbler, men leker gärna ”Ferrari” efter att ha fått sina pellets och slickat på ens hand.

 

Bra att veta
Fabian är en lejonhuvad kanin med teddypäls. Det innebär att han behöver pälsvård minst en gång i veckan, alternativt rakas ner med jämna mellanrum.

Myson

Stad: Stockholm (Sollentuna)

Ålder: född 22/10-22

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 10/1-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: liten rex (väger ca 1,2kg)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Myson kom till Smådjurschansen i december 2023 som en privat omplacering.

Om Myson
Han är en otroligt social och mysig liten kille som hela tiden söker kontakt med sina människor. När jourmatte jobbar brukar Myson sätta sig på hennes fötter och med bedjande blick be om att bli upplyft i famnen för lite mys.

Myson letar efter ett hem där han får mycket kontakt med sina människor samt en snäll tjejkompis att mysa med när människorna inte finns tillgängliga. Han är skötsam inne och biter inte på möbler eller liknande. Myson är till stor del rumsren, men det kan komma en del pluttar utanför lådan. 

Bra att veta
Myson är en liten rex med rexpäls. Det innebär att han har lättare att få trycksår, vilket gör att det är extra viktigt att han bor på mjukt underlag. Pälsen gör också att han är känsligare för kyla men kan bo utomhus året runt om han får en värmelampa under vintern.

Lillebror

Stad: Karlstad

Ålder: okänd, uppskattningsvis född v. 14 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 11/6-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger 1,1kg)

Kom till Smådjurschansen: maj 2023

Pris: 500kr

Bakgrund
Lillebror kom till Smådjurschansen i maj 2023 efter att han hittats ensam utomhus på en förskola. Han är uppfödd på flaska.

Om Lillebror
Lillebror är en glad och nyfiken liten kille med massa energi. I jourhemmet utforskar han allt han kan nå och kommer åt oavsett om det är trånga utrymmen eller höga höjder. Lillebror är ingen knäkanin men han gillar att vara med och har senaste tiden blivit mer social och närgången i jourhemmet. Mys uppskattar han i korta stunder när han bestämmer och kryper då nära och gostuggar. Lillebror har en stark vilja och när han vill något springer han runt benen och knuffar på en, ibland kan han nafsa till försiktigt. Han tycker det kan vara läskigt med höga ljud och plötsliga rörelser och springer då och gömmer sig men kommer snabbt fram när faran är borta. Nya människor kan också vara läskigt men ibland kommer han fram och hälsar även på dom. Lillebror gillar att leka och busa och bjuder då på massa glädjeskutt och språng. Han har inga problem att springa på halkiga golv men uppskattar mattor så han får bättre grepp. Lillebror tuggar inte på möbler men har vid några enstaka fall smakat på sladdar. Tidigare har Lillebror träffat andra kaniner och råttor utan problem. I jourhemmet bor han med katter som han mer än gärna leker och pussar på.

Bra att veta
Han gillar inte barn och vill bo i ett hem utan barn eller med äldre barn ( ca 15+). Lillebror kan bo både ute och inne men behöver bo rymningssäkert.

Leo

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 12/10

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: dvärgvädur (vikt okänd) 

Kom till Smådjurschansen: september 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Leo kom till Smådjurchansen i september 2023 som en omplacering då han och hans kaninkompis inte längre kom överrens. Hos tidigare familj så bodde Leo inomhus. Han är sedan tidigare van med barn.

Om Leo

Leo är en nyfiken kille som tycker det är väldigt kul att leka med aktiveringsleksaker. Leos favorit gos är att bli klappad med fingret över nosen. Leo är som en liten skugga till jour matte skuttar alltid efter strax bakom och hänger med på vad som händer, när man kommer hem från jobbet så skuttar han fram och hälsar. Leo tycker att det är lite jobbigt med kloklippning men det är något som bara går bättre och bättre.

Pim

Stad: Falun

Ålder: född i juli 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 25/1-24

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Pim kommer från en djuraffär och köptes som en present till ett barn. Då familjen inte visste hur de skulle ta hand om honom så kom Pim till Smådjurschansen.

Om Pim
Pim är en fantastiskt social och tillgiven kanin som gärna vill följa efter mig vart jourhemmet än går. Han är kelig, nyfiken och lätthanterlig. Han verkar inte ha något emot jourhemmets katter och är van vid barn.

Harvey

Stad: Stockholm (Solna)

Ålder: född i april/maj 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 24/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: blandras (väger strax under 2kg)

Kom till Smådjurschansen: april 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Harvey kom till Smådjurschansen i april 2023 då hans familj inte kunde ha kvar honom på grund av flytt utomlands. I sitt tidigare hem bodde han som ensam utekanin.

Om Harvey
Harvey är en fantastisk liten kanin som sprider mycket glädje genom sitt glada, snälla och sociala sätt. Han är nyfiken och vill gärna vara med där det händer saker. Han är en sprallig kille som varje dag bjuder på lekfullt bus, så mjuka mattor att springa runt på är ett måste. Han vill bli erbjuden olika saker att aktivera sig med, såsom att söka efter gömda pellets, någonting att gräva i samt att gnaga på. Harvey har också en lugn sida, han väljer ofta att vila bredvid jourmatte i soffan, och han är en mästare på att floppa och det märks verkligen att han myser. Eftersom han är blandras med Liten Rex är pälsen extra mjuk och len, och som tur är gillar han att bli klappad, gärna långa stunder.

Harvey är rumsren och det går bra att klippa hans klor. Han är inte van vid andra djur eller barn, men det skulle säkert funka fint med tanke på hur social han är. Han är okej med dammsugning men kan bli skärrad av plötsliga ljud, till exempel när man hostar och nyser. Han kan också bli rädd för hastiga rörelser och skulle därför nog trivas bäst i ett hem som inte är alltför livligt. Han äter hö med stor aptit och vill man göra honom extra glad kan man bjuda på favoriten rönnblad.

 

Bra att veta
Harvey är troligtvis vitscheck vilket betyder att han kan ha den kroniska sjukdomen megacolon som påverkar funktionen i tarmen. På grund av detta behöver han bo inomhus då man bör begränsa mängden färskt gräs han äter. Enligt veterinär är hans hälsa god och om han har megacolon är det en mycket lindrig variant då han aldrig haft magproblem under sin tid i jourhemmet.

Stevie

Stad: Stockholm (Täby)

Ålder: född 17/2-23

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 27/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (vikt okänd)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Stevie kom tillbaka till Smådjurschansen i december 2023 då hans familj inte kunde ha kvar honom. Från början kom han till Smådjurschansen i april 2023 då en familj fått 8 st oplanerade kaninungar.

Om Stevie
Stevie är en mycket gosig kanin som inte tackar nej till klappar och pussar, han kan sitta och gosa hur länge som helst. Han vill vara nära jourfamiljen hela tiden och följer efter en dit man går. Stevie är pigg och nyfiken, han springer runt och upptäcker och gör mycket glädjeskutt. Bli buren och hanterad samt kloklippning och borstning går jätte bra.

Stevie älskar mat och blir super glad när han får pellets. Han går bra med både hund och katt men under uppsikt. Stevie kan gå på golv och i trappor och är rumsren. Man får vara försiktig med att lämna sladdar ute då det händer att han biter på dom.

Bra att veta
Han visar tydligt att han inte gillar när man stör han när han äter eller överraskar honom. Tålamod och en stressfri miljö viktigt, därför passar Stevie inte hos en familj med små barn.

Tussilago (Tuss)

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 15/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger 3,1kg)

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Tuss kom till ursprungligen till Smådjurschansen i november 2022 efter hot om avlivning. I december 2023 kom Tuss tillbaka till oss då adoptoren tyvärr inte kunde ha kvar honom.

Om Tuss
Tuss är en social kille som kommer fram och äter godis ifrån din hand när du kallar på honom, lite gos kan man få om man är generös med godsaker. Att hoppa upp i knät är inga problem om han får lite godis. De flesta nya föremål/personer är lite läskiga i början men efter några minuter har han snabbt vant sig och blir sitt normala goa. Jourhemmet ser en stor möjlighet till att Tuss kommer bli en supermodig och trygg kanin.

Tuss gnager inte på möbler, kablar eller liknande. Han är väldigt aktiv och man får ofta se glädjeskutt men han är där emellan väldigt mysig och kan lägga sig och vila lite varstans. Han älskar äppelgrenar och kommer springandes så fort han hör påsen prassla.

Tuss har träffat djur och det är inget som stör honom så länge han blir respekterad. Han har också bott med mellanstora barn som han trivts bra med.

Tuss älskar att vara utomhus i både hage och sele – gärna i lång lina så att han kan hoppa långt och snabbt och då får man se många glädjeskutt. i sitt framtida hem vill han ha stora ytor att röra sig på.

Bra att veta
Tuss kan uppfattas som lite klumpig och därför misstänker vi att Tuss (som många kaniner med albinism) har försämrat djupseende. Det är dock ingenting som påverkar honom i hans vardag.

Oskar

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: född i december 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 13/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger ca 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: augusti 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Oskar kom till Smådjurschansen första gången i mars 2023 efter att han och hans bröder lämnades in till en djurklinik för avlivning, då deras dåvarande familj inte lyckades omplacera dem. Han adopterades och kom sedan tillbaka till Smådjurschansen i maj 2023. Han adopterades ytterligare en gång men kom åter till Smådjurchansen i augusti 2023.

Om Oskar
Oskar är en fantastiskt fin liten kille. Redan från början visade han framtassarna och tog för sig i jourhemmet. Där bor han tillsammans med katter och småhundar vilket går hur bra som helst. Han har inte visat varken rädsla eller aggressivitet inför de andra djuren, tvärtom är han mycket nyfiken. Han tycker däremot att det är lite jobbigt med mänsklig hantering men det är något jourhemmet jobbar på att förbättra. Han kommer dock på inkallning och blir han bjuden på något gott sitter han gärna kvar och låter sig klappas. Favoriterna är maskrosrötter och citronmeliss, för dessa kommer han springandes i full fart.

Han går gärna på upptäcktsfärd och har inte visat några tendenser till att gnaga på lister/sladdar och liknande. Han har inga problem med att skutta på golv, både parkett och plastmatta går bra. Oskar uppskattar att använda aktiveringsleksaker.

Bra att veta
Om Oskar ska bo utomhus i framtiden så behöver han bo rymningssäkert.

Maskot

Stad: Västerås

Ålder: född i början av augusti 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 27/10-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger ca 1kg)

Kom till Smådjurschansen: augusti 2022

Pris: 100kr

Bakgrund
Maskot kom till Smådjurschansen i augusti 2022 efter att han och hans 5 syskon hittats utomhus på en byggarbetsplats utan någon vuxen kanin i närheten. Maskot var den minsta i syskonskaran och är troligen född i början av augusti 2022. 

Om Maskot
Maskot är charmig och nyfiken men lite försiktig kille. Han kommer alltid fram och hälsar och springer ofta runt fötterna på jourmatte. Maskot är ganska liten (väger ca 1kg) men är väldigt matglad och aktiv. Han älskar all form av aktivering så som fodersök eller olika aktiveringsleksaker.
 
Maskot tycker de är lite läskigt att bli klappad och buren men när han kommer upp i jourmattes famn tycker han det är mysigt. Får han kli under hakan och runt ansiktet njuter han ordentligt. På dagarna gillar Maskot att ligga på höga höjder, speciellt ett fönster, för att spana. Om man sitter med honom kommer han direkt upp i knät för att leta efter något gott. 
 
I jourhemmet finns det en katt som Maskot hälsar på utan problem men de umgås inte. När han känner sig trygg är han väldigt social och framåt. Det går bra att klippa hans klor. Han bor inomhus och är rumsren.
 
Bra att veta
Han blir lätt skrämd vid plötsliga rörelser eller ljud och springer då och gömma sig. Men nästan direkt tar hans nyfikenhet över och han vill undersöka. Om man har tålamod och låter Maskot ta det i sin takt så blir han snabbt väldigt social. Maskot vill komma till ett lugnt hem där man har tålamod och ger honom den tid han behöver. 
 
Maskot kan bo både ute och inne, men behöver bo rymningssäkert.

Gösta

Stad: Stockholm (Norrtälje)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 16/3-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger 1,2kg)

Kom till Smådjurschansen: maj 2021

Pris: 100kr

Bakgrund
Gösta kom till Smådjurschansen i maj 2021 efter att en privatperson fångat in honom. Han hade under en tid levt ett farligt liv i ett bostadsområde där han bråkat med andra hankaniner samt blivit attackerad av katter och satt ibland ute på gatan mitt bland förbipasserande bilar. På grund av sitt tidigare tuffa liv har han därför förlorat sin nostipp men det är numera helt läkt och stör honom inte.

Om Gösta
Gösta är en aktiv kanin som älskar att utforska, klättra, gräva och springa. Han är inte en knäkanin men kommer fram för att ta mat ur handen och kan uppskatta en klapp innan han är vidare på nästa äventyr. Ibland kan han lägga sig ner och uppskatta gos ordentligt. Kort och gott så är Gösta en snäll och nyfiken kanin. Han är trots sin bakgrund snäll mot iaf honkaniner (han var lite av en Casanova när han var hemlös).

Gösta är rumsren.

Bra att veta

Gösta behöver ett förstående hem och är inte en lämplig barnkanin. Han har dock träffat lugna snälla barn som erbjudit mat och det gick bra. Han behöver bo rymningssäkert.

Sasha

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född våren 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 4/8-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: dvärgvädur (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: juli 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Sasha kom till Smådjurschansen i juli 2023 efter att ha hittats av en privatperson i ett villaområde.

Om Sasha
Sasha är en pigg kille som älskar att vara med överallt och följer helst efter en för att se om man ska hitta på något spännande. Han tycker mycket om att gosa och gillar att bli klappad på huvudet och öronen, ibland kan det hända att han vill ligga i knät och mysa. Vi tror att han skulle fungera i en familj med barn/andra djur då han är hur cool som helst. 

Han bor just nu inomhus och är rumsren. Han trivs även bra utomhus.

Bra att veta

Troligen är Sasha döv, vilket är vanligt när det kommer till vita, blåögda kaniner. Det påverkar honom inte alls.

Marshmallow

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: född 14/7-22

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 2/6-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: okänd (väger 1,8kg)

Kom till Smådjurschansen: april 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Marshmallow kom som en omplacering då han och hans bror inte kom överens länge. Han bodde i en barnfamilj så han är van med barn.

Om Marshmallow
Marshmallow är en mycket aktiv, matglad, trevlig och social kanin. Han är rumsren och lätt att hantera och klippa klor på. Han älskar att krypa in i och bakom saker men är försiktig när det gäller att hoppa upp på saker. Har börjat hoppa upp i soffan och fönster där han smaskat på en växt.

Han är nyfiken och vill gärna vara med där det händer saker och söker hela tiden kontakt med människor. Han kommunicerar tydligt och visar när han vill ner eller inte gillar något, detta genom att krafsa och buffa på en. Med bestämda stamp talar han om att han inte gillar något. Det har tagit tid för honom att komma över sin rädsla för jourhemmets katter. I början blev han rädd av att bara nosa på kattborsten.

Eftersom han är en aktiv kanin behöver och vill han ha utrymme att springa runt på. Han behöver en trygg och snäll kaninkompis att mysa med.

Bra att veta
Marshmallow är döv. Detta gör att han kan bli mycket rädd, stampa och springa undan när man kommer. Han är helt orädd eller obrydd för höga ljud (som larm) som kaniner vanligen reagerar på. Han sover ofta väldigt tungt och kan vara mycket svårväckt även när man berör honom, vilket kan upplevas obehagligt då han ser död ut.

Eftersom han kommunicerar genom att stampa hårt när han vill något (ha hö, vatten, sällskap eller är orolig) kan det upplevas störande om han bor ovanför eller i någons sovrum.

Han har två äldre och läkta skador som inte besvärat honom, en kloskada och nosskada som ger honom karaktär och en näpen uppsyn.

Posty

Stad: Enköping

Ålder: född september 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 12/5-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: belgisk jätte (väger 3kg)

Kom till Smådjurschansen: mars 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Posty kom till Smådjurschansen i mars 2023 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom och ett antal andra kaniner från vanvård. Innan Posty och han vänner räddades bodde de många kaniner tillsammans på en alldeles för liten yta. De bodde i sitt eget och varandras avföring och eftersom de bodde så trångt har de bråkat mycket och skadat varandra. Postys skador är nu läkta.

Om Posty
Posty är trots sin bakgrund väldigt social och accepterar klappar även om han inte riktigt förstår vitsen med dem ännu, han vill hellre springa runt och nosa på saker och utforska sin omgivning. Han är mycket nyfiken och ska hela tiden vara med när man grejar i hans rum och han blir alltid lika glad när man kommer in till honom. Har man något gott i handen så kommer Posty nyfiket fram. Favoriten är persilja! Posty är en belgisk jätte men en liten sådan. Posty bor inomhus i sitt jourhem.

Han är väldigt social så han behöver ett hem med sällskap och där kan får vara med. Han gillar inte när man klipper klor så då behövs en del mutor. Han gillar inte att bli buren. 

Timotej (Timmy)

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger 3,2kg)

Kom till Smådjurschansen: juni 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Timotej kom till Smådjurschansen i juni 2023 efter att han hittats utomhus.

Om Timotej
Timmy är social och hälsar när man kommer. Han är obrydd av sig och man får klappa och bära honom utan problem. Timmy är väldigt framåt och nyfiken på allt och är gärna med när man fixar o städar. Han kan nafsa på ens ben om han tycker att man är i vägen eller att man ska flytta på sig. Han är en väldigt charmig och smart kille. Timmy har utan problem umgåtts med barn mellan 2 till 8 år gamla.

Fizze

Stad: Stockholm (Frescati/Lappkärrsberget)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 26/4-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: lejonhuvad kanin (väger 2kg)

Kom till Smådjurschansen: mars 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Fizze kom till Smådjurschansen i mars 2023. Några boende i ett område hade under ett par dagar sett honom bland hyreshusen. Han var enkel att fånga in och det visade sig vara en liten okastrerad kille med långa klor och en hel del tovor.

Om Fizze
Den här killen har en stor personlighet och är en liten charmör som får alla människor på fall vilket han tycker är väldigt trevligt då han gärna vill komma fram och hälsa på alla människor han ser. Fizzes favoritsysslor är att hoppa upp på diverse möbler, fönsterbrädor, äta, race:a, gräva i grävlådan (framförallt om det göms lite godsaker där i) och vara ute på upptäcktsfärd. Han är en aktiv och nyfiken kille och skulle älska stora ytor i sitt för alltid-hem. 
 
Fizze är väldigt duktig på att försöka kommunicera och visar ofta om han är missnöjd eller om han tycker att saker eller jourmatte är ivägen. Även när han verkligen tycker om något så är han bra på att kommunicera detta. Han försöker kommunicera så gott det går, en kan ibland bli frustrerad över att inte lyckas nå fram i sin kommunikation och kan då nafsa lite försiktigt för att visa sin frustration. Fizze är ett matvrak utan dess like och han tar varje chans han får till att norpa mat från jourmatte eller direkt från kylskåpet. Människomat som står framme bör hållas under uppsikt (från någon annan än Fizze). Han kan bli väldigt exalterad om han blir matad med godsaker och vill gärna få tag på mer mer mer och kan då upplevas som lite intensiv. Om han blir matad direkt ur handen så kan han ibland ha lite svårt att skilja på om fingrarna bara luktar mat eller om det också är mat. 
 
Han är rumsren. Nästan lite för rumsren, eftersom han bara uträttar sina behov i toalådan och håller sig när han är i transportburen eller ute i naturen. Vid längre vistelser utanför hemmet kan man därför behöva ha med en liten toalåda åt honom. Han har hittills inte visat något intresse av att tugga på saker, lister eller annat men det går inte att lova att han aldrig kommer att göra det. Han har inga problem med att gå på parkett, klinker, sten- eller linoleumgolv men han föredrar när det finns mycket mattor.
 
Bra att veta
Han är rädd för höga ljud och plötsliga rörelser. Mycket människor är inga problem så länge det inte är allt för mycket stoj och att han har möjlighet att dra sig tillbaks om det blir för mycket intryck.
 
Han är väldigt sällskaplig men vill inte bli klappad eller upplyft. Därför vill han ha minst en kaninkompis och gärna bo i ett hem där han kan få umgås mycket med sin människa/familj.
 
Att adoptera Fizze kommer att innebär pälsvård ett par gånger i månaden, då pälsen på undersidan av kroppen är benägen att tova sig. När det börjar bli mer än 24°C så vill han få pälsen på kroppen rakad, då han inte hanterar värme särskilt bra. Han är inte helt lätt att klippa klor eller tovor på då han är väldigt rörlig och inte tycker om när man rör honom så att vara två som hjälps åt är att rekommendera.

Corall

Stad: Stockholm (Tumba)

Ålder: född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 2/10-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger ca 2kg)

Kom till Smådjurschansen: oktober 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Corall kom till Smådjurschansen i oktober 2023 då han lämnats in för avlivning hos en veterinär. Corall hade då en benfraktur som blev gipsad. Idag har hans ben har läkt helt.

Om Corall
Corall bor frigående i jourhemmet och rör sig där det finns mattor. Han är en nyfiken kanin men kan bli osäker vid hastiga rörelser, dock så visar han mer och mer lugn varje dag som går. Han gnager inte på olämpliga saker utan gnager på äpplegrenar.

Corall är snäll i hantering och går fint att lyfta. Det går att klippa hans klor utan problem. Han är lättlärd och engagerad kanin, som har lärt sig tricket ”snurra” hos jourhemmet.

Steve

Stad: Stockholm (Sundbyberg)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 24/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Steve kom till Smådjurschansen efter att ha blivit upphittad i ett förråd. 

Om Steve
Steve är lugn och reserverad men också nyfiken. Han har utvecklats väldigt fint sedan han kom till jourhemmet. Hans favoritplats är i köket och han är oftast där vi för tillfället befinner oss. Han rör sig numera runt i hela huset vilket är ett framsteg – den första veckan höll han sig i eller bredvid buren. Han tycker om att vara utomhus och att få röra på sig på en större yta. Han är en ganska stor kanin. Han vill helst inte bli klappad eller upplyft men han verkar tycka om att bli borstad med en mjuk borste. Han äter hö med god aptit. Han är helt rumsren och gnager inte på möbler och inredning.

Robin

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, men ung

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja, 8/2-24

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger max 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Robin kom till Smådjurschansen efter att ha hittats utomhus en kall januari-dag. Han hade inte mycket att äta utomhus, men har repat sig bra i jourhem och äter nu hö med god aptit.

Om Robin
Robin är fortfarande väldigt skygg efter att ha bott ute på gatan. Jourhemmet kommer att sakta vänja honom vid att människor är trevliga och omtänksamma, och han gör redan framsteg varje dag. Han spenderar mycket tid på sitt favoritgömställe, men kommer fram och spanar på höga höjder när han känner för det. Han är duktig på att hoppa högt, och långt. Han är helt rumsren.

I jourhemmet bor andra kaniner och en hund, och Robin verkar vara försiktigt nyfiken på dem.

Chili

Stad: Stockholm (Kungsholmen)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född sommaren 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då hon är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: blandras med lejonhuvad kanin

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 1000kr

Bakgrund
Chili hittades övergiven utomhus i december 2023.

Om Chili
Han är en nyfiken kanin, som är social och gärna följer med en runt i lägenheten.

Han tycker det är mysigt att bli klappad på hans villkor och av människor han känner. Hoppar upp och sätter sig bredvid en i soffan. Däremot så finns det så mycket roligt att göra som liten kanin, så det är inte alltid det blir långvarit.

Väldigt matmotiverad och kommer direkt springande mot allt som prasslar. Gillar aktivitetsplattor, och löser dem på några snabba sekunder.

Går att bära, men står helst på egna ben. 
Han har inte visat några tendenser att bita på möbler, sladdar eller dylikt. Han vågar gå på golv, men är försiktig. Inga problem med vardagliga ljud såsom tv, dammsugare och matlagning.

Jum-Jum

Stad: Bålsta

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-4kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Jum-Jum kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Jum-Jum
Jum Jum är en nyfiken liten kille som njuter av sitt nya liv och hittills inte upplevts rädd för någonting. Otroligt med tanke på starten av hans liv. Redan första dygnet i jourhemmet delar han ut pussar och glädjeskuttar!

I hemmet finns barn i olika åldrar som han älskar att följa efter för att se om det kommer hända nåt spännande. Han hoppar upp i famnen på lillmatte och sover under nattduksbordet brevid hennes säng på natten. Jum-Jum kan verkligen bli en riktig bästa vän när han hittar sitt föralltid hem!

Eros

Stad: Stockholm (Tyresö)

Ålder: född 20/7-23

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 29/1

Vaccinerad: ja, 21/11-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (förväntas bli 3-4kg)

Kom till Smådjurschansen: september 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Eros kom till Smådjurschansen i september 2023 tillsammans med sina syskon när deras mamma dumpades utomhus och togs omhand av en privatperson. Efter några veckor föddes 7 stycken ungar, 5 av dem kom till Smådjurschansen.

Om Eros
Eros är en nyfiken och busig ung hane som gillar att springa runt i lägenheten och utforska. När Eros kom till jourhemmet var han lite osäker och det tog ett tag för honom att känna sig trygg och öppna upp sig. Men efter att han började känna sig varm i kläderna så har han börjat visa sitt riktiga jag och gillar att vara med i vad som försegår i hemmet. Han hoppar gärna upp till en och checkar läget i soffan och för att få bli kliad på nosryggen eller mellan öronen en snabbis. 

Han är en kanin som är hanterbar men är inte alltid överförtjust i att bli buren. Han är en tuff och modig liten grabb som ej blir rädd för ljud eller smällar. Han är nyfiken på barn och vill gärna vara med överallt i hemmet. Han vill gärna vara med när man städar i hemmet och hoppar efter dammsugare och sopen som om det är hans bästa vän.

Eros gillar att ligga på sin favoritfilt på samma plats i lägenheten, gärna under luften från värmepumpen. Att tugga på äppelgrenar och leta efter pellets i olika typer av berikningsleksaker och i jord är något han verkligen tycker om. Han är en otroligt fin kille som ger en många skratt om dagarna när han busar och hoppar runt i jourhemmet. Eros är van med hund.

Nicke

Stad: Stockholm (Spånga)

Ålder: okänd, uppskattningsvis 1 år gammal

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 7/3

Vaccinerad: kommer vaccineras 7/3

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Nicke kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Nicke
Nicke är en väldigt lugn och snäll kille, som är lite blyg men mycket nyfiken av sig. Han kommer fram och nosar och kan tycka att det är mysigt med klapp på huvudet. Han kan bli lite rädd av för snabba rörelser.

Melker

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: okänd, men vuxen

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 14/3

Vaccinerad: kommer vaccineras 14/3

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger 2,6kg)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Melker kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Melker
Melker var väldigt skygg när han kom men vågar allt mer för varje dag. Nu kommer han gärna fram och hälsar, ställer sig på bakbenen för att se om det bjuds på något gott. Han är fortfarande rädd för händer på kroppen men låter sig klappas när han äter. Biter varken på sladdar eller annat och klarar av att gå på alla typer av underlag även om han helst håller sig på mattorna. Han kör binkiesrace dagligen så mattorna flyger.

Han älskar färska pinnar och hälsar att han lätt mutas med persilja eller jordgubbar.

Gunnar

Stad: Grängesberg (Ludvika kommun)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Gunnar kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Gunnar
Under hans första kväll hos jourhemmet kröp han i princip runt på mage och kändes väldigt orolig och skygg. Efter mindre ett dygn och mycket umgänge med både jourmatte & katter så har han öppnat upp sig enormt. Han tar för sig, utforskar, har god aptit och kan även då & då klättra upp i knät.

Han är även väldigt uppmärksam på ljud och är ganska lättskrämd. Han tycker än sålänge om hö, pellets, grönkål, sallad, persilja & blåbär Gunnar låter sig bli klappad på ryggen och huvudet. Han är väldigt lättlärd och aktiveras genom slalom med pellets.

Gunnar har nu börjat komma till ro i jourhemmet, floppar gärna bredvid både jourmatte & jourkatterna.

Att klappa honom går framåt, får nu klappa oavbrutet när han mumsar på nånting annars är det fortfarande lite begränsat men har fått stryka honom på både rygg & huvud några gånger. Han springer fram till en direkt man kommer, hoppas upp på ens mage och rygg, nosar, pussas & är kärleksfull. Tycker om att leta pellets och äter allt grönt som serveras utan protest.

Alfred

Stad: Stockholm (Vallentuna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Alfred kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Alfred
När Alfred kom till jourhemmet var han en väldigt rädd och osäker liten kille. Rädd för alla ljud och rörelser och ville helst gömma sig. Men Alfred är en kavat liten kille med stor nyfikenhet. Efter några dagar i jourhemmet skuttar han glatt runt överallt och kommer gärna fram för att bli klappad eller bara nosa lite på jourmatte. Alfred är mycket social och vill gärna vara med. I jourhemmet finns hund som Alfred är nyfiken på.

Abbe

Stad: Stockholm (Solna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Abbe kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Abbe
Abbe är en nyfiken och snäll liten kille, trots en tuff start i livet. Han är van vid andra kaniner då han tidigare bott tillsammans med ett stort antal artfränder. Han är inte så van vid människor men blev snabbt trygg i sitt jourhem. Varje dag gör han stora framsteg och han har redan kommit underfund med att det är skönt att bli klappad över nosen och börjat göra glädjesprång. Abbe tycker det är spännande att gå på upptäcktsfärd och hitta på små hyss. Det är för tidigt att säga om han är rumsren men det verkar lovande då han hittills gjort alla sina behov vid toalådan. Han är en matglad kille och mumsar gladeligen i sig allt han bjuds på, hittills hö, persilja, torkade örter och pellets.

Gottfrid

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Gottfrid kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Gottfrid
Gottfrid är en väldigt snäll men lite försiktig kanin då han haft en tuff start i livet. Han är van vid andra kaniner då han tidigare bott tillsammans med ett stort antal artfränder. Han är inte så van vid människor ännu och kan därför vara lite skygg men är snäll i famnen och blir gärna klappad på nosen. Han bor nu i ett hem med barn i familjen 6 och 9 år, han är inte rädd för barnen. Gottfrid gör snabbt stora framsteg och är väldigt nyfiken och vill undersöka sitt nya jourhemmet. Kan tycker att det är lite läskigt med hala golv och håller sig helst på mattorna. Det är för tidigt att säga om han är rumsren men han har hittills gjort alla sina behov i toalådan. Mer information kommer när jourhemmet lärt känna honom bättre.

Bosse

Stad: Stockholm (Danderyd)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Bosse kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Bosse
Bosse är social och nyfiken. Han har efter bara ett dygn i jourhemmet börjat göra små glädjeskutt och rejs i tunneln han har. Han är relativt orädd och har redan utforskat hela rummet han bor i. Hittills har det gått bra med rumsrenheten förutom att lite bajspluttar hamnar utanför lådan (dock endast inne i buren som han har som krypin). Han är inte jätteförtjust i att bli buren men accepterar. Han hälsar på alla i familjen utan att visa rädsla. Mer information kommer när jourhemmet lärt känna honom mer.

Skorpan

Stad: Stockholm (Tyresö)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Skorpan kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Skorpan
Skorpan är en lugn och nyfiken liten kille som hade en tuff start på livet. Skorpan var förmodligen den kaninen med lägst rang i gruppen och blev den kaninen som blev pickad på. På grund av detta är han därför något försiktig av sig. Men trots sin tuffa start så är han nyfiken och lugn, han blir tryggare och tryggare med tiden och börjar utforska och nyfiket sniffar sig fram. Från att springa och gömma sig när jourmatte gick i närheten så mottar han på kort tid kli på nosryggen, klappar och nosar nyfiken på händerna som tidigare var väldigt läskiga. Med tid och träning tror jourhemmet att han kommer att bli en riktig mysig kanin.

Brownie

Stad: Stockholm

Ålder: 4 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne

Ras: blandras hermelin/dvärgvädur (väger 1,6kg)

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Brownie kom till Smådjurschansen som en privat omplacering.

Om Brownie
Brownie är en otroligt snäll men också bestämd kanin som gillar att ha det på sina villkor. Han sitter gärna med i soffan under tv-kvällar, i knäet för lite gos eller i sin koja för ensamtid. Inledningsvis, med nya människor, är han en lite mer tillbakadragen men tillräckligt med tid blir han en riktig mysis. 

Han är enkel att hantera och blir gärna klappad men är också tydlig när han inte längre vill, då kan han försiktigt nafsa lite i fingret (aldrig hårt), gruffa eller bestämt putta bort dig för att meddela att det nu räcker för stunden. På så sätt är han en väldigt okomplicerad kanin och enkel att förstå sig på. Utöver sin snälla personlighet blir han glad av sin tunnel och sina aktivitets-leksaker!

Fabbe

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Fabbe kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Fabbe
Fabbe är en vänlig kanin som är försiktig, men nyfiken av sig. Han tycker det är läskigt med snabba rörelser, men blir tryggare i jourhemmet för varje dag som går och kommer gärna fram och nosar på människor. Han var rumsren direkt, och använder bara människo-sängen för att sova i eller som utkikspost. Fabbe har en fantastisk svart päls med stänk av vita strån och stora uttrycksfulla öron som han kanske kommer växa i med tiden, det får vi se. 

Karlsson

Stad: Örebro

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Karlsson kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Karlsson
Karlsson har utforskat jourhemmet snabbt och helt på egen hand, han är nyfiken och framåt. När han bekantat sig med jourmatte är han okej med att bli klappad och är väldigt snäll. Han verkar vara lugn, mer Information kommer om Karlsson när jourhemmet lärt känna honom bättre.

Laban

Stad: Göteborg

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Laban kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Laban
Han är en liten kille med mycket energi som gillar att skutta genom alla rum. Han följer gärna tätt efter jourmatte/husse för att kontrollera att allt är enligt hans regler. Laban har med tiden blivit väldigt bekväm med samvaron och är inte längre rädd för plötsliga ljud, rörelser eller nya människor. Han gillar att vara nära oavsett vad som händer. Det verkar som att han vill hjälpa till med tex matlagning och dammsugning så nära som han är. Laban hoppar gärna upp i soffan och smyger sig upp i knät. Vi har tränat på att hoppa över hinder vilket han verkar tycka är väldigt kul.

Laban är duktig på att använda sin toalett vid behov och råkar bara lämna enstaka kluttar på sin matta bredvid då och då.

Hans fina päls är nästan helt svart med nyfikna bruna ögon.

Skotty

Stad: Jönköping (Huskvarna)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född i oktober 2023

Kön: hane

Kastrerad: adopteras okastrerad samt med kastreringskrav då han är för ung för att kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (uppskattas bli 3-5kg som vuxen)

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1000kr

Bakgrund
Skotty kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att 85 kaniner omhändertagits av Länsstyrelsen pga vanvård. Kaninerna hade fötts upp för självhushåll (dvs mat) och är blandraser av större typ.

Om Skotty
Han var lite blyg när han kom till jourhemmet, men blir tryggare för varje dag som går. Redan andra dagen hos jourhmmet så slutade han gömma sig och vill gärna ha klappar. Vår uppfattning är att denna lilla killen har ett stort hjärta och kommer kunna förgylla någons liv framöver.

Keaton

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född maj 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: dvärgvädur

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Keaton kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom.

Om Keaton
Keaton är snäll och nyfiken, han är ännu lite förvirrad när man försöker klappa honom men det är för att han helt enkelt är ovan, han är inte rädd. Han är snäll i all hantering. Mer info om Keaton kommer snart.

Koda

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: född maj 2023

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: dvärgvädur

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Koda kom till Smådjurschansen i februari 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit honom.

Om Koda
Koda är en alert liten kille som verkar anpassa sig väl till sin nya omgivning. Han är snäll att hantera även om han inte gillar det. Mer info om Koda kommer snart.

Arthur - under utredning

Stad: Eskilstuna

Ålder: okänd, uppskattningsvid 2 år

Kön: hane

Kastrerad: undersöks

Vaccinerade: ja, 15/8-23

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd (väger ca 1,5kg)

Kom till Smådjurschansen: juli 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Arthur kom till Smådjurschansen i juli 2023 efter att han under hösten 2022 hittats utomhus av en privatperson. Arthur är en väldigt mysig kanin.

Om Arthur
Arthur är en väldigt mysig kanin. Han är otroligt tillgiven och tycker om att bli klappad. Att bli kliad på nosryggen är hans favorit, då sluter han ögonen och sänker huvudet. Varje gång jourmatte kommer till hans inhägnad är han som en liten studsboll eftersom han blir så exalterad, och när han får springa fritt i huset följer han gärna efter jourmatte eller håller sig i närheten. Med andra ord är han en väldigt social kanin. Arthur är också pigg, nyfiken och orädd, även mycket lätt att hantera och går således bra att lyfta upp när det behövs. Kloklippning fungerar också utan problem, dock kan han ha lite svårt att sitta still. 

Arthur är sedan tidigare van med hundar och barn, och i jourhemmet har han fått vänja sig med katter. Arthur har vid ett tillfälle fått träffa en hund i jourhemmet som han var rädd för, men eftersom han fungerat bra med hundar tidigare kommer han säkert kunna bli trygg igen. Tyvärr har han en tendens att jaga katterna och har därför svårt att vistas i samma rum som dem.

Arthur bor för närvarande inomhus, men uppskattar att få komma ut i sele. Han är inte rädd för att springa på golv. Tidigare har han bott utomhus. Han verkar trivas bäst med att bo inomhus då han är så social, men skulle säkert trivas lika bra utomhus när han har en eller flera kaninkompisar. Arthur går på låda i rummet där han bor, men det kan fortfarande komma enstaka pluttar här och var när han springer fritt i huse.

Bra att veta
Arthur är under utredning för att ta reda på om han är kastrerad eller ej. Det går fortfarande att boka honom.

Kotten - bokad

Stad: Stockholm (Högdalen)

Ålder: okänd, uppskattningsvis våren 2023

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerade: ja, 7/9-23

Rumsren: ja

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: lejonhuvad kanin (vikt okänd)

Kom till Smådjurschansen: augusti 2023

Pris: 1800kr

Bakgrund
Kotten kom till Smådjurschansen i augusti 2023 efter att ha varit hemlös i minst två månader.

Om Kotten
Kotten är en nyfiken kanin men som försiktigt känner av läget innan han beger sig ut på äventyr. Han är mycket lugn och snäll och låter sig klappas och bäras utan problem, och med tiden blir han allt mer social och modig. Han är rumsren och har inte visat några tendenser till att vilja bita på sladdar eller liknande. 

Kotten bor frigående i lägenhet men verkar inte tycka om att gå på golv, han håller sig på mattorna. Han verkar även uppskatta att ha en trygg plats som är hans egen, i jourhemmet sover han ofta i sin gamla toalettlåda (som gjorts om från toalett av just den anledningen).

Kotten är matglad och gillar hö och gräs, han är även ett stort fan av sallad, gurka och jordgubbar.

Valli - bokad

Stad: Örebro (Odensbacken)

Ålder: okänd, uppskattningsvis född 2022

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras

Vaccinerad: kommer vaccineras

Rumsren: jobbas på

Vill bo: inne eller ute – han bor inne hos jourhemmet så han kan inte flytta ut förrän i vår

Ras: okänd

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1800kr

Bakgrund
Valli kom till Smådjurschansen i januari 2024 efter att han hittats dumpad utomhus.

Om Valli
Valli är en busig liten kille full av livsglädje. Han är orädd och utforskar obehindrat alla utrymmen han har tillgång till. Han upskattar sällskap och är positivt inställd till människor, kommer alltid och möter en när man kommer hem. Han är lätt att hantera och tycker mycket om att bli klappad på, då sitter han och myser för fullt.

Vall kissar endast i buren, det mesta bajset hamnar även där men en del hamnar utanför eftersom han inte är kastrerad ännu.