Kaniner hanar

Orio

Stad: Uppsala (Bålsta)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: kommer kastreras 13/2

Vaccinerad: kommer vaccineras 13/2

Orio kom till Smådjurschansen i januari 2023. Han blev inlämnad till oss utav en privat person som fångat in honom efter att ha hittat honom utomhus. Orio är en väldigt nyfiken kille. Han är väldigt skygg för människohänder än så länge, troligtvis eftersom han levt lite vilt ett tag men jourhemmet märker att han har potential till att kunna bli en riktigt social kanin om han bara får chansen till att utforska i lugn och ro. Mer uppdateringar kommer när jourhemmet lärt känna honom mer.

 
Priset för att adoptera Orio är 1800 kr.

Cupid

Stad: Edsbyn

Ålder: född sommaren 2021 

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Cupid kom till Smådjurschansen i december 2021 efter att tillsammans med ett stort antal andra kaniner omhändertagits från en ohållbar situation där han inte fick den omvårdad han behöver. Cupid är en nyfiken kille som kommer skuttandes om något gott är på gång. Han gillar inte riktigt att bli klappad på än men det går bra att klappa honom under tiden man lockar med pellets.

Borstning och kloklippning är inga problem. Han är en pigg liten kanin som gärna vill hänga med på aktiviteter. I jourhemmet har han varit ute och gått i sele och även testat på lite trickträning. Han bor idag inomhus men han skulle trivas jättebra ute också. Han är ute i hage på dagarna och det tycker han är väldigt härligt. Cupid älskar att vara i grävlådan och leker i den flera gånger per dag, han gräver, rullar sig och bara har det härligt. Cupid är rumsren.
 
Priset för att adoptera Cupid är 1000 kr.

Stitch

Stad: Stockholm (Gubbängen)

Ålder: född våren 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Stitch kom till Smådjurschansen som kaninunge i juni 2021 efter att han hittats utomhus av en privatperson. Till en början är Stitch lite försiktig men om det plockas fram något gott så kommer han springandes. Han gillar att ha ett ställe att gömma sig på, sin trygga plats, om det skulle komma ett plötsligt ljud eller något annat läskigt. Stitch behöver lite tid för att bli bekväm men när han väl är det är han social och nyfiken och kommer när man ropar på honom. Han gillar också att bli klappad på huvudet, speciellt samtidigt som det tuggas på något gott. Han gillar att sitta högt, på soffan, bänkar eller bord, och blicka över allt som händer runt omkring. Han gnager inte på möbler eller sladdar men gillar att gnaga på pinnar, kartonger och sitt rör av papp. Stitch kan bo både inomhus och utomhus.
 
Priset för att adoptera Stitch är 1000 kr.

Donner

Stad: Edsbyn

Ålder: född sommaren 2021 

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Donner kom till Smådjurschansen i december 2021 efter att tillsammans med ett stort antal andra kaniner omhändertagits från en ohållbar situation där han inte fick den omvårdad han behöver. Donner är en social, orädd och nyfiken kanin. Han gillar inte att bli buren men det går bra att klappa honom om man mutar med lite gott. Han hoppar gärna upp i knät för att kolla om du bjuder på något. Han bor inomhus i jourhemmet men är ute i hage på dagarna och trivs jättebra så han kan säkert tänka sig att bo utomhus.  Donner gillar sin aktiveringsboll och snuffelmatta mycket. Donner är rumsren.
 
Priset för att adoptera Donner är 1000 kr.

Icecream

Stad: Örebro (Hampetorp)

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Icecream kom till Smådjurschansen i juni 2022 i ett större vanvårdsärende via Länsstyrelsen. När han kom till oss var han i rätt så dåligt skick men har snabbt repat sig. Icecream är helt döv men är trots detta en framåt och nyfiken kille som blir allt modigare för varje dag som går. Han är en mycket glad kille som efter första natten i jourhemmet när han släpptes ut i resten av hemmet blev helt överlycklig över att ha så stor yta att springa på. Han gjorde glädjerus fram och tillbaka i hela hemmet, varvat med akrobatiska glädjeskutt. I dagsläget bor Icecream utomhus men jourhemmet tror att han gärna skulle bo inomhus också. Under tiden han bodde inne gnagde han inte på någon inredning. Han kommer alltid fram och hälsar när man går förbi men är inte jätteglad över att bli klappad eller buren men med lite mutor så går det helt ok. Icecream är duktig på att rymma så det behövs en ordentlig utehägnad (funkar inte med simpla kompostgaller…). Som tur är, är han rätt enkel att fånga in. Han kissar och bajsar på samma plats i utehägnaden så skulle nog vara lätt att få rumsren även inomhus. 

 
Priset för att adoptera Icecream är 1800 kr

Jordan

Stad: Göteborg

Ålder: född mellan 5 – 10 mars 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Jordan kom till Smådjurschansen sommaren 2022 efter att han räddats ur klorna på en katt av en privatperson. Jordan togs omedelbart till veterinär, på grund av att han var väldigt rädd och hade blödande sår, där han blev undersökt och det konstaterades att han efter omständigheterna mådde bra. Det tog några dagar för Jordan att få förtroende för jourmatte men därefter har han varit nyfiken och mer närgången. Han är en liten kanin som behöver just lite tid för att känna sig trygg och bekväm i nya miljöer men när han väl gör det så blir hans lekfulla personlighet väldigt framträdande. Han hoppar då upp och ned från lådor, rusar genom tunnlar och flyger över mattor. När allt är lugnt och stilla tycker han om att bli klappad och kliad på huvudet vilket visar sig genom att han ligger och klapprar tänder. Han har fortfarande mycket vilt i sig och passar därmed inte bra i ett hem med barn då han bland annat reagerar starkt på plötsliga ljud och rörelser. Han är en kvick och rastlös liten krabat som älskar att utforska sin omgivning och tar sig med lätthet fram på hala golv och gör ständigt glädjeskutt och glädjerus på favoritmattan. Jordan är mycket duktig på att hoppa och tar sig lätt över kompostgaller. Han har aldrig visat några tendenser att tugga eller bita på olämpliga saker. Något jourhemmet övar på är hantering så som lyft och kloklipp då Jordan i dagsläget visar ogillande. Jordan bor inomhus i jourhemmet och är rumsren.
 
Priset för att adoptera Jordan är 1800 kr.

Cream

Stad: Örebro

Ålder: född i slutet av maj 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Cream kom till Smådjurschansen sommaren 2022 via Länsstyrelsen i ett stort vanvårdsärende och var endast 3 veckor gammal när han tillsammans med mamma, två syskon och ett flertal andra kaniner omhändertogs. Cream är en lugn och trygg kille som dagligen nyfiket kommer och möter jourmatte i inhägnaden. Han är mycket hanterad av jourhemmets tonårsbarn. Cream gillar att vara med vid städning, han hoppar då ofta och gärna ner i hösäcken och även upp i jourmattes knä ibland. Han är mycket matglad och social  och uppskattar klappar och gos så länge det sker på golvet. Cream tycker inte så mycket om att bli upplyft eller sitta i famnen och blir då lätt sprattlig. Cream är döv. Han bor inomhus i jourhemmet men trivs även som utekanin.

Cream bor just nu tillsammans med kaninen Elsa och de kan adopteras separat eller tillsammans.

 
Priset för att adoptera Cream är 1800 kr. Adopteras Cream tillsammans med Elsa är priset för de båda 2000 kr.

Herman

Stad: Stockholm (Årsta)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Herman kom till Smådjurschansen i november 2022 efter att han hittats utomhus av en privatperson. Han hade lite tovor runt svansen och långa klor men i övrigt i fint skick. Herman är nyfiken och social, han är helst där man är och följer efter en om man går runt. Han är lätt att motivera och aktivera med mat och äter utan problem direkt ur handen. Han verkar van vid hantering och har inga problem att lyftas eller kloklippas. Om man vill ha en gosig kanin är Herman perfekt, han ligger gärna på soffryggen och myser eller i knät så länge han får klappar. Han bor inomhus i jourhemmet och kommer nog trivas bäst så. Han är helt orädd för nya människor och hade kunnat passa bra i en barnfamilj. Herman verkar ha lite nedsatt hörsel, vilket dock inte verkar störa honom då han inte blir rädd för högre ljud, däremot kan han vara lite avvaktande när man kommer hem innan han ser att det är någon där. Herman är rumsren och biter inte på möbler.
 
Priset för att adoptera Herman är 1800 kr.

Klöver

Stad: Örebro

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Klöver kom till Smådjurschansen i juni 2022 i samband med ett vanvårdsärende via Länsstyrelsen. När han kom till jourhemmet var han nedkissad och tovig samt hade även flera sår över hela kroppen men framförallt på öronen där han även har flera jack. Detta efter att ha bott trångt med okastrerade hanar. Klöver fann sig snabbt tillrätta i jourhemmet och utforskade sin omgivning med stor nyfikenhet. Han är trevlig i all hantering men trivs inte i famnen där han lätt blir sprattlig. Klöver är döv men det är inget som han lider av. Sedan september bor Klöver i jourhem utomhus tillsammans med kaninen Jonna (som han kan adopteras tillsammans med). Klöver är en liten kille på 1,2kg som blivit mer social och positivt nyfiken genom att bo tillsammans med en artfrände. Inhägnaden de bor i angränsar till flera kastrerade hanar vilket Klöver först upplevde rätt frustrerande då han ofta skuttade runt och märkte revir. Men nu under hösten har Klöver så gott som helt slutat med det och han bryr sig knappt alls om de andra kaninerna i angränsande inhägnader längre och det är så underbart att se hur trygg och lugn han blivit i samspel med andra kaniner. Klöver älskar att gräva i sandlådan, floppar gärna i sanden och han kan jobba långa stunder med att bädda och flytta runt på halmen i bodelen tills det blir precis som han vill ha det. I sitt framtida hem tror jourhemmet att Klöver skulle trivas bäst som innekanin tillsammans med en inte alltför dominant hona. Klöver är rumsren.
 
Priset för att adoptera Klöver är 1800 kr. Adopteras Klöver tillsammans med Jonna är priset för de båda 2000 kr.

Fluffis

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: född 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Fluffis kom till Smådjurschansen i augusti 2022. Fluffis räddades från att slås ihjäl av sin dåvarande familj. Han var i allmänt dåligt skick då han och hans okastrerade bror bott i samma trånga bur tillsammans under en lång tid. Sedan första stund i jourhemmet kunde man se att Fluffis verkligen är en stark, modig och mycket vänligt inställd liten kille. Han har blivit av med alla sina tovor och fått sina sår och bitmärken behandlade. Nu när han kan röra sig obehindrat igen har han börjat göra små glädjerace i hagen. Fluffis är mer eller mindre rumsren. Han verkar vara ovan vid andra djur så som katt men har i jourhemmet börjat vänja sig med att katten finns runt omkring honom. Fluffis är van med andra kaniner och verkar i princip obrydd angående jourhemmets kaniner som hoppar runt utanför Fluffis hägn. Fluffis verkar trivas med att bo ute men vi tror inte att han skulle ha något emot att bo inomhus i en lugnare miljö. Fluffis har en päls som kräver mycket vård och vi tror att man lättare sköter om hans päls om han bor inomhus och inte behöver utsätta pälsen för vind och väta.
 
Priset för att adoptera Fluffis är 1800 kr

Chokladboll

Stad: Stockholm ( Nacka )

Ålder: född Juni 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Chokladboll kom till Smådjurschansen i oktober 2022 då hot om avlivning hängde över honom. Chokladboll är en blandras med hermelin i sig och han är därför en väldigt liten kille. Han har dock en väldigt stor personlighet! Chokladboll var väldigt osäker när han kom till jourhemmet men har blivit lite mer trygg nu. Han har tidigare bitit efter ens händer, framförallt när han blivit överraskad av händer som närmat sig honom bakifrån. Detta har blivit mycket bättre nu och han reagerar knappt alls på händer som kommer mot honom. Men eftersom han har historia av att bitas ser vi gärna att han kommer till ett tryggt och lugnt hem (ej småbarnsfamiljer), där alla respekterar att Chokladboll kan vara lite avvaktande.
 
Chokladboll kommer till dig direkt när du närmar dig honom. Han är riktigt nyfiken och vill gärna hänga efter och kolla vad du gör. Han vill gärna vara nära och tycker om att bli klappad, på sina egna villkor. Han är en riktig liten pussgurka som gärna tvättar dina kläder och händer. Man vinner hans tillit genom att vänta in honom och låta honom ta kontakt. Chokladboll är inte riktigt rumsren än men det blir bättre och bättre. Området där han bajsar blir mindre. Blandsallad och persilja är favoriter men också äppelträdsblad och äppelgrenar. Chokladboll bor inomhus i jourhemmet.
 
Priset för att adoptera Chokladboll är 1800 kr.

Bosse - har intresse

Stad: Borås (Dalsjöfors)

Ålder: född i mars 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Bosse kom till Smådjurschansen i september 2022 efter att en privatperson räddat honom och hans syskon från att avlivas. Han är enligt uppgift en blandning mellan lejonhuvad dvärgkanin och dvärgvädur. Bosse är väldigt nyfiken och kommer direkt när han hör att man är på väg till honom. Han är gärna med och hjälper till när man städar hos honom. Han älskar att hoppa runt i sele ute i trädgården. Jourhemmets äldre hund är med på promenaden och det går jättebra. Katterna och valpen går också bra men än så länge bara när det finns galler emellan. Sele funkar bra att ta på, han gillar inte riktigt att bli lyft ännu men jourhemmet tränar på detta. Väl i famnen så blir han lugnare. Han myser gärna i hägnet men älskar även att gå på äventyr. Bosse bor utomhus i jourhemmet men skulle nog även trivas att bo inomhus.
 
Priset för att adoptera Bosse är 1800 kr

Magnum

Stad: Stockholm

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Magnum kom till Smådjurschansen i juni 2022 i ett vanvårdsärende. Han var då i bra skick förutom mindre sår i öronen och urinfläckar. Han är döv och därför känslig för hastiga rörelser men han är trots det mycket nyfiken och social. Däremot sker all fysisk kontakt på hans villkor och det går då att gosa i korta stunder men han gillar inte att bli buren då han snabbt blir sprattlig. Magnum är frigående i jourhemmet och gör alltid sina behov i buren. Han är en rastlös och livlig kille som kräver mycket aktivering. Han gillar att hoppa upp på möbler, gräva och tugga på pinnar och kartonger och kan vid bristande aktivering smaka även på annat i jourhemmet. Magnum saknar en artfrände och skulle trivas i ett hem där han kan få utlopp för sin nyfikenhet och få springa på stora ytor.

 
Priset för att adoptera Magnum är 1800 kr.

Kevin

Stad: Göteborg (Mölndal)

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Kevin kom till Smådjurschansen i september 2022 efter att ha hittats övergiven. Han är en kille som har mycket energi men som även älskar att mysa med jourmatte. Kevin är mycket social och skuttar gärna efter jourmatte runt om i lägenheten. Han skuttar även ofta upp i sängen en stund på kvällen och på morgonen för lite kvalitetstid. Kevin verkar trivas väldigt bra utomhus och gillar olika typer av aktivering så som att leta efter undangömt godis som jourmatte gömmer undran. Han har lärt sig att komma skuttande när man ropar efter honom och han sitter ofta redan i hallen när jourmatte kommer hem efter att varit ute för att hälsa välkommen hem. Han älskar att tugga på äpplekvistar. Kevin bor inomhus i jourhemmet och är rumsren.

Priset för att adoptera Kevin är 1800 kr.

Cabriolet

Stad: Örebro

Ålder: uppskattningsvis 1-3 år

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Cabriolet kom till Smådjurschansen i juni 2022 efter att Länsstyrelsen omhändertagit ett större antal kaniner från vanvård. Cab, eller kebab-Cab som han kallas av jourhemmets söner, är van vid hund dock inte vid katt ännu. Vi tror dock inte att katt skulle vara något problem då han tar det mesta med ro och tycker han inte om något så förmedlar han det med ett bra sätt, när jourhemmets hund är för jobbig eller närgången så slår Cab med tassarna på hundens nos. Cab är okej med det mesta som händer hemma förutom sopkvasten, den hatar han med själ och hela sitt kaninhjärta. Cab är rumsren och väldigt noga med allting i sin omgivning, han flyttar och möblerar om tills allting står där han vill ha det. Cab umgås mycket med jourhemmets son som har autism. Sonen är den som Cab föredrar ska borsta eller lyfta honom, även om det går bra när jourmatte gör det också men då visar Cab sitt missnöje efteråt genom att snabbt vända rumpan mot jourmatte och eventuellt stampa lite i marken. Cab är med andra ord en tuff liten kille som inte tar skit från någon. Han är lugn och självsäker i sin tillvaro och tar gärna emot klappar och gos, endast på hans egna villkor då förstås. Cab bor just nu inomhus. Han är döv.
 
Priset för att adoptera Cabriolet är 1800 kr.

Bosse (2) - har intresse

Stad: Stockholm (Kungsholmen)

Ålder: född 2018-07-13

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Bosse är en tam kanin som kom till Smådjurschansen i december 2022 då hans familj tyvärr inte kunde ha kvar honom vid en flytt.

Han är väldigt nyfiken och upptäcker gärna nya miljöer och vill fram och titta och nosa på allt. Bosse har inget emot att gå på golv.
Han går efter en i lägenheten och vill hela tiden få vara med. Bosse är väldigt lugn med ljud från tv, dammsugare och när folk kommer över, då vill han gärna hälsa på alla och charmar alla han möter. Bosse älskar att bli klappad speciellt mellan öronen men han vill däremot inte bli buren. Han är väldigt snäll och charmar alla han möter, han vill gärna gosa mycket och vill alltid vara med.
Han bor för närvarande inomhus och har visat sig intresserad av att bita på sladdar, så därför är det bra att gömma undan dessa från honom. Han har ingen vana av barn eller andra djur men skulle troligtvis fungera bra med båda.
 
Priset för att adoptera Bosse (2) är 1800 kr.

Blåbär

Stad: Uppsala

Ålder: född 25/6-2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Blåbär kom till Smådjurschansen i januari 2023 då hans familj inte kunde ha kvar honom. Som kaninunge adopterades Blåbär från Smådjurschansen, hans mamma kom till oss i ett stort vanvårdsärende. Blåbär är en väldigt social och mysig kanin med mycket energi! Han bor för tillfället inomhus och tränar på att bli rumsren. Det går bra att bära honom men han vill inte sitta i knä allt för länge. Blåbär är en dvärgvädur med teddypäls, som kräver att man borstar varje dag samt klipper den. På grund av Blåbärs pälskvalité ska han inte bo utomhus under vinterhalvåret. Mer info kommer när vi lärt känna Blåbär mer.
 
Priset för att adoptera Blåbär är 1800 kr.

Figaro

Stad: Stockholm (Hägersten)

Ålder: troligtvis född under senare delen av 2018

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: kommer vaccineras

Figaro kom till Smådjurschansen i december 2022 då han lämnats in för avlivning på en djurklinik. Han har behövt en del omvårdnad sen han kom till Smådjurschansen då han varit ganska mager, har haft kala fläckar av päls, torr hud och sår på baktassar. Figaro har genomgått flera medicinska behandlingar och allt har gått åt helt rätt håll och är nu redo att flytta vidare. Vilken liten kämpe han är!

I sitt tidigare hem bodde han som ensam kanin men hade en kattvän, utan problem, möjligen därav han inte är så känslig för ljud och rörelser av andra djur i närheten (jourhemmet har en annan kanin i annat rum). Enligt förra ägaren tyckte han inte om hö och hade konstant problem med magen, men efter att jourhemmet testat olika varianter på hö och blandat dem så är detta inget problem utan Figaro mumsar glatt i sig. Figaro är en härlig liten kanin, lugn, otroligt snäll och kärleksfull med mycket energi, glädje och otroligt kelsjuk som möter dig när du kommer in i rummet och säger aldrig nej till mat och godsaker när det bjuds. Han älskar att få lite massage och kan somna när man klappar honom och kommer gärna med nosen mot handen när han vill bli klappad. Figaro upplevs ibland av jourhemmet som en hund som följer efter vart man än går. Han kommer gärna upp i sägen för mys om kvällarna men hoppar ner när det väl är ”enough”. På morgonen kan jourhemmet vakna (ibland mycket tidigt) av att Figaro hoppar upp och meddelar att nu är det dags att vakna för ”jag vill ha frukost” (Nytt fräscht vatten och hö, tack!). När detta väl serverats och väl smaskats en stund så kan Figaro dra sig tillbaka och vila på maten.

Han äter som sagt mestadels hö och dricker vatten. Han älskar torkade örter/växtblandning – gärna maskrosblandning, färsk basilika och bladpersilja, pinnar/grenar att gnaga på, men får också pellets som godis. Han har även fått torkade bananbitar från Oxbow, romansallad, gurka etc men mycket mer sällan. Att aktiveras med att leta godsaker i bollar, puzzel, hö i toalettrulle etc tycker Figaro mycket om. Han söker gärna kroppskontakt om man är närvarande på golvet men kan också vilja ha lite egentid ibland. Figaro är rumsren. Han nafsar eller biter varken i gardiner/textilier eller möbler mer än de som är till för honom.

Vid hantering så är det inte alltid så trevligt. Figaro har aldrig nafsat eller bitits men kan sprattla. När man väl släppt ner honom på golvet kommer han ändå fram igen för att ”buffa” på benen och vill vara nära. Hans päls är otroligt fin och har lätt att tova sig därav viktigt med pälsvård. Idag i jourhemmet kammas och borstas Figaro ungefär 3-4ggr/v och kan behövas klippas/trimmas någon gång i månaden. Figaro behöver att vara aktiv för sin mages skull och ytor att skutta omkring på gärna med mjuka underlag då han tidigare haft svåra trycksår. Han är mycket nyfiken och hittar gärna på bus men trivs också på sin mjuka tjocka dyna där han kan vila sina baktassar emellanåt. Figaro är som sagt ett otroligt kärleksfullt charmtroll som få kan motstå. Han bor idag inomhus i sitt jourhem.

 
Priset för att adoptera Figaro är 1800 kr.

Hermes

Stad: Uppsala (Knivsta)

Ålder: född ca 2020

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Söta Hermes är en riktig pärla som bara väntar på att få komma ur sitt skal och glänsa. Han kom till Smådjurschansen i juli 2022 efter att ha blivit hittad utomhus av en privatperson. Tillsammans med två andra kaniner hade han setts springa runt i ett han hade ett bostadsområde en längre tid innan han fångades in. När han kom var han väldigt försiktig och rädd och han satt mest och tryckte i sitt hus. Jourhemmet har jobbat länge med att bygga förtroende med hjälp av stort tålamod och gott att äta. Hermes är inte otrygg överlag utan kan floppa och ligger gärna och myser i sin fåtölj, men han är på sin vakt mot beröring och hantering så som vid kloklippning. Ett lyft eller en klapp gör att han backar lite igen vad gäller tillit och han blir lite rädd och gömmer sig. Hermes är kastrerad och en snäll, social och mycket nyfiken kille som utforskar och klättrar runt i omgivningen. Han kommer alltid fram och hälsar (läs kollar om man har något gott) och söker kontakt på sina villkor. Han äter glupskt pellets ur handen och man kan då få klappa honom försiktigt med ett finger över nosen. Är han riktigt sugen kan han klättra upp i knä för att leta gott. Hermes skulle må bra av att få en trygg kaninkompis som kan hjälpa honom att förstå att klappar och mys kan vara skönt. Han behöver mycket tid på sig för att känna sig trygg och avslappnad i en ny miljö. Är du hemmet med tålamod som Hermes väntar på och som kan bygga den tillit han behöver för att glänsa som den pärla han är?

 
Priset för att adoptera Hermes är 1800 kr

Tussilago

Stad: Göteborg (Kållered)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras 7/2

Vaccinerad: ska vaccineras 7/2

Tussilago (tuss) kom till Smådjurschansen i november 2022 efter hot om avlivning. I jourhemmet bor han inomhus. Tuss är en social kille som kommer fram och äter godis ifrån din hand men mer än så är fortfarande lite läskigt. Han reagerar på höga ljud som nya objekt som kommer för nära. Ibland kan man få klappa lätt på honom och han kan tycka det är mysigt men detta endast när han är i sin trygga miljö och på humör. Tuss är helt rumsren och springer fritt i hela lägenheten i jourhemmet. Han är väldigt aktiv och man får ofta se glädjeskutt men han är där emellan väldigt mysig och kan lägga sig och mysa var som! Han kan gå på golv och att bli buren är inga problem men skall helst undvikas ändå. Kloklippning går utan problem. Tuss älskar att gnaga på sina äpplegrenar och kommer springandes så fort har hör påsen prassla.

Priset för att adoptera Tussilago (tuss) är 1800 kr.

Klumpen - under utredning

Stad: Örebro

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Klumpen kom till Smådjurschansen i november 2021. Han har tidigare varit hemlös. Klumpen är en Fransk Vädur och han väger strax under 4 kg. Han är en glad och charmig kille som älskar att upptäcka nya saker, områden och mat. Helst bor han så han har tillgång till att komma ut på stora områden där han får skutta runt och upptäcka. Klumpen är väldigt sällskapssjuk och vill gärna ha någon kring sig. Han älskar att gosa och är oblyg kring nya människor samt finner sig lätt i nya situationer och områden. Småbarn får gärna klappa eller föra liv runt honom utan att han störs. Han följer mer än gärna efter en och är lite som en hund. Klumpen lider av inkontinens, detta betyder att han ibland inte kan hålla tätt. Ibland kissar han på sig och ibland droppar det kiss. Klumpen han genomgått en lång och intensiv utredning angående detta vid vilken det konstaterats att detta är något han kommer få leva med. Klumpen är förutom detta fullt frisk. Man kan behöva torka honom i rumpan om det kommit kiss utan att han märkt det. Med tanke på hans tillstånd bör Klumpen därför inte bo utomhus under vintern. 

 
Priset för att adoptera Klumpen är 1000 kr.

Bon - under utredning

Stad: Stockholm (Hässelby)

Ålder: född i mitten av 2021

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Bon kom till Smådjurschansen som hittekanin i december 2021. Eftersom han var smärtpåverkad togs han till veterinär, där det konstaterades att han hade bruten käke. Käkfrakturen är idag läkt, men lite snett (inte synligt), vilket inte är något han mår dåligt av, men som orsakar viss trappstegsbildning på tänderna. Han har varit till veterinären för flera tandkontroller och två tandslipningar sedan dess. Senaste tandkontroll var i december 2022. Med tanke på Bons historik behöver hans tänder i framtiden kollas något oftare än en kanin som inte haft en fraktur och eventuellt kan någon tand behövas slipas igen. Vi rekommenderar oavsett bakgrund att alla kaniner får genomgå en komplett kontroll av munhåla och tänder minst en gång per. Han har i perioder avstått hö men äter mer än gärna då torkade och färska örter, bladgrönsaker, pellets och äppelgrenar. Det är nödvändigt att i framtiden ha lite särskilt koll på Bons tänder och aptit, varför vi även rekommenderar att Bon adopteras av någon med kaninvana.

Bon är i sättet pigg, nyfiken, rar och väldigt social. Han hoppar gärna efter en från rum till rum. Bon är van vid hantering och det är inga problem att hålla honom, bära honom, klippa klor och så vidare. Han tycker också att det är mysigt att bli klappad (särskilt på huvudet och runt öronen) och ger en ibland små pussar. Godsaker är också toppen enligt Bon som är väldigt matmotiverad. Han lär sig snabbt och gillar aktivitet. Han gnager inte på något utom det som smakar gott, så det har inte varit problem att ha honom frigående inomhus även fast vi har haft t.ex. sladdar framme. Jourhemmet misstänker att Bon har lite nedsatt hörsel. Öron är kollade hos veterinär och de ser fina ut. Sällskap med en eller flera artfränder kan komma att få Bon att känna sig mer trygg trots sin nedsatta hörsel, enligt veterinär.

I jourhemmet finns två hundar som Bon inte visat rädsla för utan snarare nyfikenhet. De hälsar dagligen genom galler och Bon visar ofta att han gärna vill komma ut för ytterligare umgänge, men de har inte fått umgås på grund av ovana hundar. Han har även bott vägg i vägg med andra kaniner, både okastrerade hanar och okastrerad hona och han har inte visat annat än nyfikenhet. Det finns inte barn i jourhemmet men vi tror att han skulle fungera bra med barn, då han är så snäll och lugn. Han är helt rumsren. Han bor inomhus i jourhemmet

Priset för att adoptera Bon är 1800 kr.
 

Hoppsan - under utredning

Stad: Stockholm

Ålder: född 2019-01-01

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Hoppsan kom till Smådjurschansen i april 2022 på grund av ändrade familjeförhållanden. Familjen han bodde hos var hans andra familj, den föregående familjen sålde honom på grund av allergi. Hoppsan är väldigt social och vill vara med där det händer saker. Han älskar att kela och gosa men uppskattar inte att bli upplyft. Han är nyfiken och inte rädd för höga ljud, ex. dammsugare. Hoppsan är van vid barn och att det är ljud och rörelse omkring honom. Då han är orädd av sig skulle han troligen fungera bra med andra djur. Hoppsan är en lejonhuvad dvärgkanin.

 
Priset för att adoptera Hoppsan är 1800 kr.

Didrik - bokad

Stad: Göteborg

Ålder: född hösten 2021

Kön: hane

Kastrerad: ska kastreras 31/1

Vaccinerad: ska vaccineras 31/1

Didrik kom till Smådjurschansen i januari 2023. Han har tidigare bott i en alldeles för liten bur tillsammans med en okastrerad hona som fått kull efter kull. Han är en pigg kanin som njuter i fulla drag av att få röra sig fritt och undersöka alla skrymslen och vrån. Trots sin bakgrund är Didrik trygg och nyfiken på människor. Jourhemmet förvånades över hur snabbt han fann sig i sin nya omgivning och tog sig med lätthet fram över hala golv för att komma fram och hälsa. Han har ljuvligt tät mjuk päls och en uttrycksfull blick som jourhemmet uttrycker att de drunknar i. Didrik kommer att ge sin adoptivfamilj mycket glädje och kärlek!
I jourhemmet bor han inomhus men skulle trivas lika bra utomhus. Han är rumsren och har inte visat något intresse för att bita på olämpliga saker.
 
Priset för att adoptera Didrik är 1800 kr.

Hugo - bokad

Stad: Borås

Ålder: född hösten 2022

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Hugo hittades ute av en privatperson i december 2022 och kom därefter till Smådjurschansen. Vi vet inte hur länge han fick försöka överleva själv utomhus innan han räddades. Hugo är en gosig, sällskaplig, lätthanterlig, nyfiken, och genomsnäll liten kille. Han gillar leksaker, speciellt korgar och bollar. Hugo är framåt och inte rädd för någonting! Han gillar människor och hoppar alltid direkt fram vid besök och tar gärna emot klappar, kramar och pussar — plus mat förstås! Han växer och är hungrig. Hugo är lättlärd och är duktig på att hoppa hinder, vilket han även tycker är väldigt kul.

Hugo är lätt att bära och sitter gärna lugnt i famnen en lång stund. Han har kommit igång med toalådan i jourhemmet och är rumsren. Hugo är van vid barn. Han bor inomhus men skulle kunna flytta utomhus längre fram under våren. Hugo behövde en del pälsvård när han kom till jourhemmet och det var inga problem att sitta still. Men får han välja vill han utforska, leka och bli klappad. Hugo är en underbar liten kille! 

 
Priset för att adoptera Hugo är 1800 kr.

Julek - bokad

Stad: Stockholm (Upplands Bro)

Ålder: okänd

Kön: hane

Kastrerad: ja

Vaccinerad: ja

Julek kom till Smådjurchansen i december 2022 efter att ha lämnats utomhus. En privatperson som bodde i närheten tog in honom och försökte hitta ett permanent hem till Julek men när de inte gick kontaktades istället Smådjurschansen. Julek är en fantastisk och snäll kille som är väldigt nyfiken och energisk och som gillar att hoppa på möbler och sitt lilla trähus. Han gillar inte att lyftas och hållas i famnen, men ibland gillar han att bli klappad – särskilt när han ligger och vilar. Julek är kontaktsökande och gillar när man sitter på golvet med honom och då hoppar han gärna upp i knät på en och busar. Han bor inomhus i jourhemmet och är rumsren.
 
Priset för att adoptera Julek är 1800 kr.