Om adoption

Att tänka på innan en adoption

Att adoptera ett djur är ett stort beslut och det är viktigt att alla i hemmet är eniga gällande adoptionen. Det är viktigt att ni är medvetena om att vissa djur kan leva i upp till 10 år och ni bör vara beredda på att ge djuret allt det behöver under dess livstid.

Innan adoption så bör ni vara säkra på att ni har råd med veterinärvård, försäkring, strömedel, foder och tillbehör samt att ni har tiden och intresset som krävs för att ta hand om djuret under dess resterande livstid. Ni bör dessutom ha en plan på vad ni ska göra med djuret om ni behöver resa bort samt bör ni ha tagit reda på om det finns pälsallergi i familjen eller släkten.

Hona eller hane? Vi rekommenderar främst att man adopterar en kanin av motsatt kön, det vill säga har man en kastrerad hane hemma så bör man adoptera en hona och vice versa. Vi adopterar endast ut kastrerade hanar till hem där de ska bo med andra kastrerade hanar med villkoret att ihopsättningen av dessa utförs av Kaninkonsulten. Detta med anledning av att det i Sverige fortfarande är relativt nytt att ha hanar tillsammans, således innan det finns mer allmän erfarenhet kring detta vill vi att ihopsättningen utförs av ett proffs.

Våra krav

Kanin

✔ bo med minst en artfrände

✔ bo på minst 5 kvm obryten yta

✔ tillgång till större ytor utöver dessa 5 kvadratmeter

✔ kaninen tas till veterinär för årlig hälsokontroll inkl. kontroll av tänder

Fågel

✔ bo med minst en artfrände

✔ bo i stor voljär eller flyga fritt med en bur som sin trygga punkt

✔ kost ska bestå av främst pellets, ej fröblandningar

Hamster / Gerbil / Mus

✔ möss och gerbil (ej dubrasi) ska bo ihop med artfrände

✔ boende med minsta storlek 100×50

✔ buren bör ej vara en gallerbur

✔ daglig vistelse utanför buren

✔ djuret ska kunna se ut från buren, buren bör alltså ha genomskinliga väggar

Chinchilla

✔ bo med minst en artfrände

✔ bo i stor voljär eller frigående

✔ kost ska bestå av främst hö med pellets som komplement

Råttor

✔ bo med minst en artfrände

✔ bo i stor och hög bur (minsta buren vi godkänner för råttor är Savic Zeno 3)

Marsvin

✔ bo med minst en artfrände

✔ boende med minsta storlek 120×60

✔ tillgång till daglig vistelse utanför buren

Så går en adoption till

  1. Ni skickar in en intresseanmälan på det djur som ni vill adoptera.
  2. Vi kommer att kontakta er via mail (därför är det viktigt att ni anger rätt mailadress och kollar skräpkorgen).
  3. Vi kommer att ställa frågor till er och även be er att skicka bilder på boendet för djuret.
  4. Om ni uppfyller våra krav så kommer ni komma i direktkontakt med jourhemmet som har djuret hemma.
  5. Ett möte bestäms mellan er och jourhemmet där ni får träffa djuret. Mötet kan ske fysiskt eller via videosamtal.
  6. Om allt känns bra vid besöket så blir ni godkända som adoptörer och kan boka djuret.

Bokning av djur
För att boka djuret betalar ni omgående in adoptionsavgiften till Smådjurschansen via Swish 123 470 52 65 eller bankgiro 5291-0676. Betalningen ska märkas med ”[djurets namn] adoption”. Priset för respektive djur står i deras beskrivning.

Adoptionsavtal
Ni kommer att få ett avtal till er mail som skall signeras med bank-id.

Upphämtning
Bokade djur ska hämtas snarast möjligt men senast inom två veckor. När ni hämtar djuret ska ett adoptionsavtal signeras. Avtalet har ni på förhand fått på er mail och det signeras med bank-id.

Ångerrätt
Om ni ångrar er innan djuret adopterats/hämtats återbetalas adoptionsavgiften exklusive 400 kronor (gäller kaniner). För övriga djur återbetalas adoptionsavgiften ej. Skulle något hända med djuret som ni bokat innan ni hämtat det återbetalas hela adoptionsavgiften. 

Lämna tillbaka ett djur
Om det av någon anledning inte fungerar med det nya djuret i hemmet är ni välkomna att lämna tillbaka det till oss. Det är inte säkert att ni kan lämna djuret hos samma jourhem som ni hämtade det hos. Lämnas djuret tillbaka inom 4 veckor återbetalas adoptionsavgiften minus 400 kr (gäller kaniner). För övriga djur återfås ej adoptionsavgiften. Om ni behöver hjälp med omplacering i ett senare skede gäller samma villkor som för ägda kaniner, läs mer under ”Omplacera”.

Råd vid ihopsättning
Här kan ni läsa om hur man på bästa sätt utför en ihopsättning med kaniner. Texten om ihopsättning är skriven av Kaninkonsulten. Önskar ni rådgivning eller hjälp med ihopsättningen rekommenderar vi att ni anlitar Kaninkonsulten.

Ta över försäkring
Samtliga av våra kaniner och vissa av våra andra djur är försäkrade i Agria Smådjursförsäkring. När du adopterar från oss kommer du få en förfrågan om att ta över djurets försäkring. Att överta försäkringen innebär att du slipper karenstid, vilket infaller om du tecknar en ny försäkring hos ett annat bolag. Våra djur är försäkrade med försäkringsbeloppet 10 000 kr. Vid förfrågan så kan försäkringsbeloppet vid övertagandet höjas till 20 000 kr. Här kan du läsa mer om vad som ingår i Agrias smådjursförsäkring. Vid frågor om din försäkring är du välkommen att kontakta vår kontaktperson på Agria, Lotta Eriksson. Du når henne på lotta.eriksson@ombud.agria.se eller 070-7155772.