Om adoption

Innan adoption

Att adoptera ett djur är ett stort beslut och det är viktigt att alla i hemmet är eniga gällande adoptionen. Det är viktigt att ni är medvetena om att vissa djur kan leva i upp till 10 år och ni bör vara beredda på att ge djuret allt det behöver under dess livstid.
Innan adoption så bör ni vara säkra på att ni har råd med veterinärvård, försäkring, strömedel, foder och leksaker samt att ni har tiden och intresset som krävs för att ta hand om djuret under dess resterande livstid. Ni bör dessutom ha en plan på vad ni ska göra med djuret om ni behöver resa bort samt bör ni ha tagit reda på om det finns pälsallergi i familjen eller släkten.
Hona eller hane? Vi rekommenderar främst att man adopterar en kanin av motsatt kön, det vill säga har man en kastrerad hane hemma så bör man adoptera en hona och vice versa. Vi adopterar endast ut kastrerade hanar till hem där de ska bo med andra kastrerade hanar med villkoret att ihopsättningen av dessa utförs av Kaninkonsulten. Detta med anledning av att det i Sverige fortfarande är relativt nytt att ha hanar tillsammans, således innan det finns mer allmän erfarenhet kring detta vill vi att ihopsättningen utförs av ett proffs.

 

Våra krav

Kaniner är sociala djur som mår bäst om de får bo tillsammans med minst en artfrände. Därför har vi som krav att kaninerna adopteras till ett hem där det redan finns minst en artfrände, alternativt att adoptören planerar att skaffa en artfrände inom en snar framtid.
Det är inget värdigt kaninliv att bo i bur och därför har vi som krav att kaninerna aldrig får vara instängda på en yta som underskrider 5 kvadratmeter obruten yta. Utöver kaninernas boendeyta, som alltså ska vara minst 5 kvadratmeter, ska kaninerna dagligen få röra sig på större ytor, exempelvis fritt i hemmet eller i en stor hage utomhus.
Kaniner bör tas till veterinären för en hälsokoll inklusive komplett kontroll av munhåla minst en gång om året. Alla Smådjurschansens kaniner har genomgått en kontroll av munhålan innan adoption.
Fåglar bör bo i stora voljärer eller flyga fritt i hemmet med en bur som en trygg punkt. Även chinchillor bör bo i stora voljärer eller frigående inomhus. Hamstrar, gerbiler samt möss bör ha boenden som är minst 100×50 men gärna större, dessa ska även vara i sådant material att djuren kan se ut. Råttor bör ha ordentligt stora och höga boenden, den absolut minsta buren vi kan godkänna till råttor är en Savic Zeno 3. Samtliga boenden bör vara inredda utefter artens behov och stimulans.

 

Så går en adoption till

Efter att ni skickat in en intresseanmälan kommer ni bli kontaktade av oss via mail, det är därför mycket viktigt att nu är noga med att ange rätt mailadress i er intresseanmälan samt att ni har koll på er skräppost ifall mail från oss hamnar där. Vi kommer att be om bilder på hur djuret kommer att få bo hos er och eventuellt ställa fler frågor. Verkar allt bra så kommer jourhemmet till djuret ni är intresserade av att kontakta er för att boka in en tid då ni får hälsa på djuret. Finns det barn i familjen så ska de följa med på besöket. Om ni bor långt bort kan besöket ersättas av ett videosamtal. Känns allt bra vid besöket blir ni godkända som adoptörer och kan boka djuret. För att boka djuret betalar ni omgående in adoptionsavgiften till Smådjurschansen via Swish 123 470 52 65 eller bankgiro 5291-0676. Betalningen ska märkas med ”[djurets namn] adoption”.
.
Om ni ångrar er innan djuret adopterats/hämtats återbetalas adoptionsavgiften exklusive 400 kronor (gäller kaniner). För övriga djur återbetalas adoptionsavgiften ej. Skulle något hända med djuret som ni bokat innan ni hämtat det återbetalas hela adoptionsavgiften. Bokade djur ska hämtas snarast möjligt men senast inom två veckor. När ni hämtar djuret ska ett adoptionsavtal signeras. Avtalet har ni på förhand fått på er mail och det signeras med bank-id.
.
Om det av någon anledning inte fungerar med det nya djuret i hemmet är ni välkomna att lämna tillbaka det till oss. Det är inte säkert att ni kan lämna djuret hos samma jourhem som ni hämtade det hos. Lämnas djuret tillbaka inom 4 veckor återbetalas adoptionsavgiften minus 400 kr (gäller kaniner). För övriga djur återfås ej adoptionsavgiften. Om ni behöver hjälp med omplacering i ett senare skede gäller samma villkor som för ägda kaniner, läs mer under ”Omplacera”.
.
Smådjurschansen erbjuder kostnadsfri rådgivning via mail inför ihopsättning av kaniner. Om ni önskar ytterligare hjälp med ihopsättning av era kaniner rekommenderar vi att ni anlitar Kaninkonsulten.

 

Försäkring

Samtliga av våra kaniner och vissa av våra andra djur är försäkrade i Agria Smådjursförsäkring. När du adopterar från oss kommer du få en förfrågan om att ta över djurets försäkring. Att överta försäkringen innebär att du slipper karenstid, vilket infaller om du tecknar en ny försäkring hos ett annat bolag. Våra djur är försäkrade med försäkringsbeloppet 10 000 kr. Vid förfrågan så kan försäkringsbeloppet vid övertagandet höjas till 20 000 kr. Här kan du läsa mer om vad som ingår i Agrias smådjursförsäkring. Vid frågor om din försäkring är du välkommen att kontakta vår kontaktperson på Agria, Lotta Eriksson. Du når henne på lotta.eriksson@ombud.agria.se eller 070-7155772.