Om adoption

Innan adoption

Att adoptera en djur är ett stort beslut och det är viktigt att alla i hemmet är eniga gällande adoptionen. Det är viktigt att man är medveten om att vissa djur kan leva i upp till 10 år och man bör vara beredd på att ge djuret allt det behöver under dess livstid.

Innan adoption så bör man vara säker på att man har råd med veterinärvård, försäkring, strömedel, foder och leksaker samt att man har tiden och intresset som krävs för att ta hand om djuret under dess resterande livstid. Man bör dessutom ha en plan på vad man ska göra med djuret om man behöver resa bort samt bör man ha tagit reda på om det finns pälsallergi i familjen eller släkten.

Våra krav

Det är inget gott kaninliv att sitta i bur, därför har vi som krav att kaninen aldrig får vara instängd på en yta som underskrider 5 kvadratmeter. Innekaniner ska vara till så stor del som möjligt frigående. Utekaniner ska ha fri tillgång till en stor hage eller ett hägn. Kaniner bör tillsammans med minst 1 artfrände. Gnagare så som hamster, råtta, chinchilla eller gerbil bör ha stora och rymliga boenden anpassade efter deras behov. Fåglar bör bo i voljärer.

Så går en adoption till

Efter att du skickat in en intresseanmälan kommer du bli kontaktad av oss via mail. Vi kommer be om bilder på hur kaninen kommer att få bo och eventuellt ställa fler frågor. Verkar allt bra så kommer jourhemmet till den kanin du är intresserad av kontakta dig för att boka in en tid då du får hälsa på kaninen, finns det barn i familjen så ska de följa med. Känns allt bra vid besöket blir du godkänd som adoptör. Adoptionsavgiften ska betalas så snart du bestämt dig för om du vill adoptera kaninen samt blivit godkänd som adoptör av jourhemmet och av Therese eller Johanna. När du hämtar kaninen skriver du på ett adoptionsavtal som du fått av Smådjurschansen via mail. Avtalet signeras med bank-id.

Försäkring

Våra djur är försäkrade i Agria Smådjursförsäkring. När du adopterar från oss kommer du få en förfrågan om att ta över djurets försäkring. Vid övertagande av försäkringen slipper man karenstiden. Våra djur är försäkrade med försäkringsbeloppet 10 000kr (ca 550kr per år) men detta kan vid övertagande av försäkring höjas till 20 000 (ca 1100kr per år) om så önskas. Här kan du läsa mer om vad som ingår i Agrias smådjursförsäkring. Vid frågor om din försäkring kan du kontakta vår kontaktperson på Agria, Lotta Eriksson. Du når henne på lotta.eriksson@ombud.agria.se eller 070-7155772.