Gnagare

Blixten

Stad: Falun (Dalarna)

Ålder: ca 2,5 år

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Blixten kom till Smådjurschansen när kompisen gick bort och familjen inte länge skulle fortsätta ha marsvin.

Om Blixten
Blixten är en nyfiken pigg liten gris med mycket energi som sprider massor med glädje omkring sig! Han är inget jätte stort fan av att sitta still och kela – han springer hellre runt och upptäcker sin miljö med glatt kurrande.

 

Han är super snäll att hantera men fortfarande lite rädd av sig men det kommer han komma över med lite tid och tålamod.

Bra att veta
Blixten har gamla skador på läppen (som han inte påverkas av). Han är överviktig men det jobbas på hos jourhemmet.

Lilly

Stad: Örebro

Ålder: född 17/11-21

Kön: hona

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: maj 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Lilly kom till Smådjurschansen som en privat omplacering efter att ha förlorat sin burkompis.

Om Lilly
Lilly är en pigg och social tjej. Hon undersöker gärna sin omgivning och går på upptäcksfärd i lägenheten. Hon sitter gärna i knät och myser en stund. Lilly saknar sällskap och vill bo ihop med en eller flera andra marsvin.

Simba

Stad: Stockholm (Upplands Väsby)

Ålder: född 1/12-23

Kön: hana

Djurslag: gerbil

Ras: duprasi

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Privat omplacering. Köpt från uppfödare.

Om Simba
Sötnosen Simba är en mycket aktiv liten kille som möblerar om hela buren om nätterna och gräver långa tunnelsystem i buren hos jourhemmet.

Simba är inte handtam, men låter sig hanteras när det är nödvändigt, utan att bitas.

Simba vill helst bo i en stor bur, hos jourhemmet bor han i en bur som är 100×150 cm, så att han har tillräckligt med utrymme att utföra sina naturliga beteenden som att springa, gräva gångar, bygga bon samt söka och gömma mat. Bottenmaterialet behöver vara ca 30 cm för att han ska kunna gräva sina gångar.

Duprasis är natt/skymningsaktiva.

Krake & Lilltilli

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: född 1/4-21

Kön: hane

Kastrerade: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: maj 2024

Pris: 1200kr

Bakgrund
Krake och Lilltilli kom till smådjurschansen som en privat omplacering på grund av allergi.

Om Krake och Lilltilli
Krake är brun, svart och vit. Lilltilli är svart och vit. De är bröder som trivs bra tillsammans. Killarna är sociala och matglada, de ropar högt så fort dom hör någon komma och tittar fram för att se om man kan få något gott att äta. Båda är vana vid barn då det fanns i deras tidigare hem samt även i nuvarande jourfamiljen. De är lite blyga till en början men när dom lärt känna en och känner sig trygga är båda väldigt mysiga och framåt. Bröderna är pigga och glada och gör glädjeskutt i buren när det kommer godsaker eller när man städar.

Trassel

Stad: Uppsala

Ålder: född 22/9-2020

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Ras: Sheltie

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Trassels kompis gick tyvärr bort nyligen och letar nu efter en ny kompis eller flock! 

Om Trassel
Trassel är en pigg och frisk marsvin. Han blir väldigt glad när han hör någon öppna kylskåpet där bla grön paprika är en klar favorit. Det är lätt att hålla koll på Trassel då han aldrig lämnar filt/matta på golvet utan bara rör sig runt på denna. Han älskar att gräva ner sig i en hög filtar och mysa där.

På sommaren är Trassel gärna ute dagtid, och betar gräs i sin uteinhängnad, med möjlighet till vila i sitt lilla upphöjda utehus.

Han vill helst bo med kastrerad hona eller yngre hane.

Röjar-Ralf

Stad: Stockholm

Ålder: född 2021

Kön: hane

Djurslag: gerbil

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Röjar-Ralf kom till Smådjurschansen i april 2024 och har tidigare bott ihop med en gerbilkompis som tyvärr gått bort. Han har sedan de varit ensam. Troligtvis har Ralf inte någon tidigare vana vid varken barn eller andra djur.


Om Röjar-Ralf
Röjar-Ralf är en pigg och aktiv liten kille och som man hör på namnet älskar han att röja runt och gräva djupa gångar som han sedan kutar runt i. Ralf lägger stor tid på sina tunnelsystem och möblerar gärna om buren på sitt sätt. När han väl är igång flyger spånet kors och tvärs.
 
Han är väldigt nyfiken på det mesta men också lite försiktig. Han kommer gärna fram och kikar på allt som händer men dyker snabbt ner i sina tunnlar om något blir lite läskigt. Därför vill Ralf gärna att man är lugn och försiktig.
 
Han är inte riktigt handtam och vill helst inte bli uppburen. Men han kommer gärna fram till handen om man bjuder på något gott.

Ratata

Stad: Stockholm (Trångsund)

Ålder: 2,5 år

Kön: hane

Djurslag: gerbil

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Ratata kom till Smådjurschansen i januari 2024 då hans gerbilkompis gått bort och ägarna lämnat Ratata hos veterinären för avlivning. Han adopterades i mars men kom tillbaka till Smådjurschansen i april. 

Om Ratata
Ratata är en väldigt nyfiken och snäll kille. Han är handtam och väldigt snäll och van vid hantering. När man är vid buren vill han gärna komma upp i handen för att klättra upp och sätta sig på axeln och spana. Han är pigg och glad, sällan stilla en sekund utan har alltid något på gång och utforskar nyfiket allt som kommer i hans väg. 

I jourhemmet finns barn (6 & 9 år) och han tycker det är lika roligt att få komma upp till dom. Ratata älskar att gräva långa gångar och bygga mysiga bon. Han möblerar om hela buren som han vill ha det och lägger mycket energi på att flytta runt saker så det blir som han trivs bäst med. Han tycker också att det är väldigt skönt att bada och mysa i sitt sandbad.

Flora

Stad: Stockholm

Ålder: född 2023

Kön: hona

Djurslag: gerbil

Ras: Duprasi

Kom till Smådjurschansen: april 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Flora kom till Smådjurschansen i april 2024. Detta pågrund av att hon blivit stressad av hemmets katter.

Om Flora
Flora är en pigg och aktiv tjej som sysselsätter sig med att bygga långa gångar i sin bur. Hon gillar sitt sandbad och det är något hon behöver för att hålla pälsen fin.

Bäst av allt gillar hon torkade örter och ”sprays” som hon tuggar ordentligt på

Hon är inte handtam och blir gärna inte buren. Om man vill få ut henne ur buren så fungerar ”mugg-metoden” bra. Flora kommer ofta fram och luktar nyfiket om man har händerna i buren och hon är vaken.

Vego och Tofu

Stad: Örebro

Ålder: födda 2021

Kön: hanar

Kastrerade: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 1200kr

Bakgrund
Vego och Tofu kommer från ett hem som tagit väl hand om dem men som inte kunde ha dem kvar på grund av allergi.

Om Tofu och Vego
Vego är den korthåriga lilla racergrisen. Han skyndar sig ofta från A till B och söker skydd innan det är dags för nästa race. Vego blir modigare för varje vecka och kan nu tycka det är helt ok att bli klappad på huvudet om tillfället är rätt. Han låter ofta Tofu gå först och kolla så allt står rätt till. Om man ska lista ut vem som bestämmer kan man först tänka att det är Tofu men var inte så säker säger Vego som med sin tuffa uppsyn kan få Tofu att vända om.

Tofu är den hoppiga lilla sötgrisen. Han är den som tar täten och visar att allt är lugnt och passar då såklart på att sno åt sig lite extra grönsaker innan Vego kommer. Tofu försöker bestämma eller åtminstone hävda sig mot Vego och gör då de gulligaste små sidhoppen och små kuttrande ljud man kan tänka sig. Vego svarar förstås med samma mynt men utan sidhoppen. Tofu har landat väl i jourhemmet och tycker nu att det är mysigt att bli klappad en stund. När jourmatte kommer kuttras det högljutt för att tala om att det verkligen är dags för paprika, inte en minut för tidigt.

Bra att veta
Tofu har lång päls och kräver viss pälsvård. I dagsläget mycket lättkammad.

Ted

Stad: Stockholm (Haninge)

Ålder: född 2022

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: december 2023

Pris: 600kr

Bakgrund
Ted kom till Smådjurschansen i december 2023 som en privat omplacering, då familjen inte längre hade tid för honom. I sitt tidigare hem bodde Ted med barn (7 & 11 år) och en hund.

Om Ted
Ted är en väldigt snäll och nyfiken kille. Han tycker det är kul när buren städas och tittar gärna på från avstånd. Han kommer också fram för att hälsa, men föredrar att kunna springa in i sitt hus. Ted är stundvis en rädd liten kille som trycker att rörelser och ljud kan vara skrämmande. Han skulle behöva komma till ett hem där det finns en eller flera marsvin så han får känna trygghet av en artfrände.

Det är viktigt att Ted kommer till ett hem som är villiga att ge honom den tid och tålamod han behöver för att känna sig trygg. När Ted känner sig trygg och glad får han glädjeanfall; hoppar och springer runt i rasande fart. Efter ett bad tycker han till och med om att bli klappad och ompysslad av jourmatte. Ted är lite rädd först när man tar upp honom i famnen men tycker sen det är ganska så mysigt när han är i famnen och gillar att bli klappad och är väldigt lugn. Ted är nyfiken och gillar att utforska sin bur.

Kloklipp och borstning är inga problem, han sitter snällt och väntar (med lite muta såklart). Han är också så rumsren ett marsvin kan bli, med sina utvalda kissplatser.

Ted har så kallat fatty eye, vilket gör att ögonlocket hänger lite. Det är ingenting farligt och kan minska med rätt kost.

Bra att veta
Vi tror att Ted skulle må bäst av att komma till en familj utan unga barn.

Apollo

Stad: Edsbyn (Hälsingland)

Ålder: född 2013

Kön: hane

Djurslag: chinchilla

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Apollo kom till Smådjurschansen i mars 2024 då tidigare ägare inte kunde ha kvar han pga flytt. Han är uppväxt hos den tidigare ägaren och är van med katt och hund sedan tidigare. Han har också träffat barn utan några problem.

Om Apollo
Apollo är en nyfiken och snäll chinchilla som älskar att klättra och utforska. Han gillar att äta ur din hand och är lätt att hantera eftersom han inte bits. Även om han inte är så förtjust i klappar, så kommer han tillbaka och kollar vad som händer. Apollo är en underbar liten vän som sprider glädje och äventyr i vardagen. Han älskar att sandbada och att gräva!

Apollo hoppar gärna upp på din arm för att kolla om du erbjuder något gott. Han kan också sitta i famnen, innan han skuttar iväg och undersöker sin omgivning. 
Han är en otroligt snäll och trygg kille som tar det mesta med ro. Apollo gillar att springa runt frigående, men då är det bra att tänka på att han gnager på typ allt.

Bra att veta
Enligt tidigare erfarenheter så är Apollo lite hög i rang.

Brownie & Peppar

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: Peppar född 20/05-18, Brownie född 15/05-19

Kön: hane

Kastrerade: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 800kr

Bakgrund
Peppar och Brownie kom till Smådjurschansen som en privat omplacering pga tidigare ägaren skulle flytta. De är van med att bo på stora ytor.

Om Brownie och Peppar
Peppar är en snäll kille som är väldigt nyfiken av sig och kommer gärna fram och klättrar på fötterna när man gör ljud. Han har aldrig visat sig aggressiv på något sätt och älskar mat. Att klippa klorna är inga problem för honom så länge han får något gott att tugga på! Peppar tillhör rasen Cavia porcellus.

Brownie är lite mer försiktig, men kommer gärna fram och kikar på vad som händer. Han är också matglad och snäll.

Båda är väldigt nyfikna och oblyga, och kommer genast fram när de hör att någon närmar sig. De älskar att ta det lugnt och bli kliade när de inte äter. När de får gå fritt leder Peppar vägen med Brownie nära bakom. Dessa två har verkligen fantastiska personligheter!

Bra att veta
Peppar har något dålig syn, så kallat ”fatty eye” men det är inget som påverkar honom eller han visar problem med.

Alvin

Stad: Stockholm (Solna)

Ålder: född 3/7-19

Kön: hane

Kastrerad: nej

Djurslag: marsvin

Kom till Smådjurschansen: februari 2024

Pris: 400kr

Bakgrund
Alvin kom till oss genom privat omplacering. Hans äldre kompis gick nyligen bort, och familjen beslutade sig för att det bästa vore om han fick komma till ett nytt hem med en ny/nya kompisar.

Om Alvin
Alvin är en riktig mysfarbror. Han glider runt i buren och kanske morrar till lite försiktigt ibland, han liksom brummar. Men sedan är han hur snäll som helst. Popcornar/skuttar ibland när han byter bur eller man pratar glatt med honom. När det är nystädat i buren, så kan han springa runt så det stänker. Han kan verka lite reserverad men på ett smart och naturligt sätt. Man får gärna klia honom under hakan och överallt utan problem. Han är mycket lätt att hantera med kloklipp eller klippning. En jättesnäll kille!

Alvin har blivit mycket mer trygg i jourhemmet efter några veckor. Han älskar både hö och grönsaker och kommer nyfiket fram när han hör att hö-påsen prasslar. Han är lite rädd när man ska lyfta upp honom men sitter sen gärna och myser i knäet. I jourhemmet har vi börjat lära Alvin några tricks och det verkar han gilla.


Bra att veta
Alvin har bott med en ”pensionärskompis” som legat still mycket, vilket smittat av sig på honom. Detta har gjort honom lite överviktig.

Irma - har intresse

Stad: Stockholm (Älvsjö)

Ålder: född 2020

Kön: hona

Kastrerad: kommer kastreras

Djurslag: marsvin

Ras: Pet i färgerna Golden/ white

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 1500kr

Bakgrund
Irma är ett 3-årigt marsvin som kom till Smådjurschansen i januari 2024. Hon kommer från en familj som hämtade Irma & hennes syster från en bondgård när hon var ca 5 veckor, år 2020.

Om Irma
Irma är ett 3-årigt marsvin som kom till Smådjurschansen i januari 2024. Hon kommer från en familj som hämtade Irma & hennes syster från en bondgård när hon var ca 5 veckor, 2020. Irma är en matglad dam som behöver bo med bestämda marsvin, gärna i en flock. Irma har ”fatty eye” vilket är ärftligt men inte farligt. Det kan bli bättre med viktnedgång. Fatty eye behöver ingen behandling. Irma har träffat jourhemmets flock och hon har anpassat sig bra i flocken och känner sig fort trygg. Hon äter gärna mat och grönsaker direkt ur handen.

Irma är inte snäll mot undergivna individer därför är en flock med bestämda damer eller med en kastrat lämpligast. Som de flesta marsvin är Irma svår att fånga men är ganska lugn i famnen. Irma är nyfiken & skulle nog uppskatta att få gå på upptäcktsfärd på golvet.

Lady - har intresse

Stad: Stockholm (Södermalm)

Ålder: född augusti 2021

Kön: hona

Djurslag: gerbil

Kom till Smådjurschansen: oktober 2023

Pris: 300kr

Bakgrund
Lady kom till Smådjurschansen i oktober 2023 som en privat omplacering efter att hennes gerbilkompis gått bort.

Om Lady
Lady är en nyfiken liten tjej som gärna kommer fram när man är vid buren. Lady är handtam och går bra att lyfta och ha i handen. Lady är väldigt aktiv och gillar att gräva gångar och ”dyka” i ströet.