Fåglar

Cissi, Oliver, Sebastian & Sara

Stad: Uppsala (Älvkarleby)

Ålder: hanarna är ca 7 år gamla, honorna yngre

Kön: hanar och honor

Djurslag: zebrafink

Kom till Smådjurschansen: augusti 2023

Pris: 300kr

Bakgrund
Cissi, Oliver, Sebastian och Sara kom till Smådjurschansen i augusti 2023. De har tidigare bott på ett äldreboende, när deras ägare där gick bort hamnade de hos en familj som tog mycket väl hand om dem men som inte hade möjlighet att ha kvar dem. De har under en stor del av sitt liv levt alldeles för trångt och med stor obalans i flocken. Detta har lett till att framförallt Sebastian och Cissi har förlorat mycket av fjädrarna på huvudet och nacken pga. plockning. Detta är permanent och ser inte ut att växa tillbaka då det pågått under lång tid. 

Om Cissi, Oliver, Sebastian & Sara
De båda killarna i flocken är på ålderns höst (ca 7 år gamla) och därav inte lika pigga som tjejerna (som är yngre, oklart hur gamla). Killarna flyger även dåligt, även om det har blivit lite bättre sedan de kom till jourhemmet. I övrigt är det ett glatt gäng som gillar att bada, tjattra med varandra och bygga bon. De lägger även ägg i perioder som man får vara uppmärksam på och plocka bort.

Hassan & Fatima

Stad: Odensbacken (Örebro)

Ålder: okänd

Kön: hane och hona

Djurslagkinesisk kråsduva

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Hassan och Fatima kom till Smådjurschansen i mars 2024 efter att Länsstyrelsen omhändertagit dem på grund av grov vanvård.

Om Hassan & Fatima
Hassan och Fatima har i sitt tidigare hem inte haft möjlighet att flyga eller sträcka ut sina vingar så det är något de tränar på nu och de blir duktigare och modigare för varje dag som går. De är båda mycket snälla och trevliga. Det går bra att ta upp dem även om de inte är särskilt förtjusta i att bli hanterade. Hassan kan komma och sätta sig på ens arm ibland. Det går bra att klappa på dem båda, de säger ifrån om de inte vill genom att flytta på sig eller picka med näbben (det gör inte ont). De äter båda ur handen med god aptit.

Hassan och Fatima älskar varandra och Hassan tar hand om Fatima. Han brukar hämta pinnar eller höstrån och lägga runt Fatima. Fatima bruka lägga ägg, jourjemmet brukar då ”skaka” ägget så att Fatima och Hassan kan fortsätta ruva och ta hand om ägget utan att det blir ungar. Tar man bort ägget kommer Fatima lägga nya ägg efter ca 14 dagar och detta är slitsamt för hennes kropp.

Både Hassan och Fatima är gravt undernärda och vi jobbar på att få upp dem i vikt. De äter och bajsar som det ska så det går stadigt åt rätt håll.

Kiwi & Rio

Stad: Edsbyn (Hälsingland)

Ålder: födda 28/4-21

Kön: hona och hane

Djurslag: nymfkakaduor

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Kiwi och Rio är syskon och kom till Smådjurschansen som en privat omplacering.

Om Kiwi & Rio
De sjunger mycket och visar uppskattning när man pratar med dem.

De är inte handtama, utan håller sig på lite avstånd. Rio är lite modigare än vad Kiwi är men bägge vågar äta hirskolv ur jourmattes hand och blir mer nyfikna för varje dag. De har ett helt rum att vara i och har precis börjat våga sig ut ur buren. De flyger inte så mycket, men undersöker mer för varje dag, så snart är det nog full fart!

Både Kiwi och Rio är nyfiken på den andra fågeln i jourhemmet och visar tydligt att de är snälla mot honom.

Pippi, Tommy & Annika

Stad: Stockholm (Upplands Väsby)

Ålder: okänd

Kön: två honor, en hane

Djurslag: nymfkakaduor

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 900kr

Bakgrund
Pippi, Tommy och Annika kom till Smådjurschansen via Länsstyrelsen tillsammans med 6 andra fåglar.

Om Pippi, Tommy & Annika
Pippi (Vit/grå) är den större av dem, och en nyfiken tjej. Hon och Tommy är de första att flyga ut från buren på morgonen. Tommy (gul/grå) är den som är mest tam, och kan klättra upp på handen om man sträcker fram den. Ingen av dem är ännu speciellt vana vid människor eller att bli hanterade, men det är något som vi jobbar på. Annika (grå/gul med smått oranga kinder) är den som är mest skygg. Hon är gärna med de andra fåglarna, men håller sig lite på avstånd.

Hall & Oates

Stad: Stockholm (Upplands Väsby)

Ålder: okänd

Kön: hanar

Djurslag: nymfkakaduor

Kom till Smådjurschansen: mars 2024

Pris: 600kr

Bakgrund
Hall och Oates kom till Smådjurschansen tillsammans med 7 andra fåglar via Länsstyrelsen. De har bott tillsammans med flera andra fåglar i en och samma bur, men adopteras nu i par.

Om Hall & Oates
Dessa pojkar är ännu lite skygga, men snälla och pratglada. Tar sig gärna en flygtur när buren står öppen.

Cyrus

Stad: Uppsala

Ålder: okänd, men ung

Kön: hane

DjurslagNymfkakadua

Kom till Smådjurschansen: januari 2024

Pris: 300kr

Bakgrund
Cyrus hittades ute på en persons altan i slutet av januari 2024. Därför vet vi inte så mycket om hans bakgrund. Men han är frisk och verkar inte ha varit ute så länge. Cyrus är en nymfkakdua och verkar vara relativt ung. Det går ju inte att veta säkert med fåglar utan DNA-test, men vi tror att Cyrus är en hane baserat på hans färg och hur han låter. 

Om Cyrus
Han är en högljudd kille som sjunger en del hel. Just nu är han fortfarande lite skygg, men kan sitta på axeln eller sätta sig på handen om det finns något gott att äta. Vi tror att han kommer bli tam och gosig med tiden, eftersom att han visar tydligt att han vill ha sällskap. Cyrus har en bur som sin trygga punkt, men den står öppen och han flyger fritt. Det vill han fortsätta göra. I jourhemmet finns hund och kanin och det har inte varit några problem. Cyrus skulle gärna vilja ha en eller flera artfränder.